Infraestructures i serveis

medi ambient

transvasament

Acusen la PDE de criticar sense conèixer la realitat

Els municipis que es beneficien de l'arribada d'aigua de Rialb al·leguen que, abans de desaprovar el projecte, caldria saber que hi ha veïns que fa deu anys que no tenen aigua potable

Front comú dels municipis que es beneficien de l'enviament d'aigua del pantà de Rialb a través del canal Segarra-Garrigues. Els alcaldes de deu municipis de la Conca de Barberà, l'Anoia i la Segarra van fer una compareixença ahir per defensar la necessitat d'assegurar-se el subministrament d'aigua potable i van lamentar les crítiques que estan rebent per part de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i del govern d'Aragó, que s'oposen frontalment al projecte. “No hi ha cap element que justifiqui aquesta confrontació”, va posar de manifest Magí Trullols, alcalde de Santa Coloma de Queralt. “De cap de les maneres volem una confrontació entre territoris, i menys si són del nostre propi país; no volem una confrontació, només demanem quelcom tan simple, i que és un dret tan bàsic, com que els nostres pobles puguin disposar d'aigua”, hi va afegir.

La roda de premsa va servir per escenificar la unió dels pobles que han de rebre l'aportació d'aigua de Rialb. Hi van ser presents els alcaldes de diversos municipis de la Conca de Barberà –les Piles, Forès, Vallfogona de Riucorb, Passanant i Belltall, Santa Coloma de Queralt, Savallà del Comtat i Conesa–, els presidents dels consells comarcals de la Conca i de la Segarra, i també l'alcalde de Cervera.

El projecte ha de beneficiar una trentena de municipis de la Conca de Barberà, de la Segarra, de l'Urgell i de l'Anoia, i els alcaldes conviden els crítics, abans de fiscalitzar el projecte, a conèixer la realitat d'un territori on hi ha pobles que fa més de deu anys que no tenen aigua potable i amb nivells de sulfats sis vegades superior al màxim permès. Els alcaldes al·leguen que no hi ha cap altra sortida per poder disposar d'aigua potable.

LES FRASES

No hi ha cap element que justifiqui aquesta confrontació
Magí Trullols
alcalde de santa coloma de queralt
És surrealista que ens trobem demanant aigua potable. L'aigua no pot ser propietat de ningú
Ramon Royes
alcalde de cervera

Surrealisme i “ridiculesa”

Una de les afirmacions més repetides pels defensors de l'arribada d'aigua de Rialb és que aquest projecte “en cap cas representa un transvasament encobert”. Tot el territori afectat és de la Conca de l'Ebre, a excepció de cinc pobles que també pertanyen, en part, a conques internes. Aquest és el principal element de controvèrsia.

“Que algú pugui dir de tot plegat que això és un transvasament és d'una ridiculesa enorme i, al meu entendre, és fer una lectura totalment perversa i interessada d'un tema que tant ens preocupa a nosaltres”, va exclamar Magí Trullols. L'alcalde de Santa Coloma va recordar que “pel conseller Rull la portada d'aigua de Rialb, a través del canal Segarra-Garrigues, és un acte de justícia; no sols de solidaritat, sinó de justícia”.

Els alcaldes estan molt molestos per les crítiques. “És surrealista que ens trobem aquí demanant aigua potable, que en ple segle XXI estiguem debatent l'aigua. L'aigua no pot ser propietat de ningú”, va posar de manifest Ramon Royes, alcalde de Cervera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona