Infraestructures i serveis

Entra en funcionament el nou CTR de l’Alt Empordà

S’inaugura avui la planta de tractament de l’orgànica i de la fracció resta del nou centre

Queden pendents la deixalleria, la planta de desballestament de voluminosos i el centre administratiu

El nou centre de tractament de residus (CTR) de l’Alt Empordà entrarà en funcionament en els pròxims dies per donar servei a tota la comarca. Es tracta d’un centre que ha estat finançat per l’Agència de Residus de Catalunya, en el marc del pla territorial sectorial d’infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya.

Quan estigui acabat, el complex estarà format per sis espais diferenciats que permetran una millor gestió i tractament dels residus de tot l’Alt Empordà.

Avui a les 11.30 h s’inaugurarà la primera fase de les obres, que permetrà posar el centre en funcionament. El CTR de l’Alt Empordà disposarà de planta de tractament de fracció resta (els residus que no es poden reciclar), planta de compostatge, deixalleria comarcal, planta de desballestament de residus voluminosos, dipòsit controlat, planta de tractament de lixiviats, planta de tractament de biogàs amb aprofitament energètic, planta de premsatge i centre administratiu i d’informació i educació ambiental El Triangle.

Avui s’inauguren les plantes de tractament de matèria orgànica i de la fracció resta, que estan situades a la nau més gran del complex i ocupen una superfície coberta de 18.000 metres quadrats. Per a la segona fase de construcció hi ha pendents la deixalleria comarcal, la planta de desballestament de residus voluminosos i el centre administratiu.

La capacitat de tractament de la fracció resta serà de 35 tones l’hora; preparada per a 60.000 tones l’any i habilitada perquè pugui arribar a les 85.000 tones l’any. Quant a la fracció orgànica, podrà arribar a tractar fins a 10.000 tones l’any, capacitat màxima actual que es considera ampliable.

Amb l’entrada en funcionament de la primera fase es podran reduir un 40-50% les tones de rebuig que entren al dipòsit controlat i allargar-ne els anys de vida útil. També facilitarà el compostatge de la fracció orgànica que es recull selectivament, sense haver-la de transportar a comarques veïnes; estabilitzarà les restes orgàniques de la fracció resta, evitant-ne l’entrada directa al dipòsit controlat; recuperarà materials valoritzables i permetrà que es reciclin, i complirà la normativa europea que obliga a tractar la matèria orgànica i valoritzar els residus abans d’abocar-los al dipòsit controlat.

La planta de compostatge del CTR permet compostar la fracció orgànica recollida selectivament transformant-la en un adob per a l’aplicació agrícola. El CTR està preparat per poder tractar tota l’orgànica, a la qual s’aportarà fracció vegetal que servirà de material estructurant. Seguidament, la matèria orgànica es compostarà i posteriorment se sotmetrà a un procés d’afinament.

La fracció resta

Actualment la fracció resta que es recull a la comarca es transporta fins al dipòsit controlat situat a Pedret i Marzà, on no hi ha cap separació prèvia de residus, i s’aboquen, premsats en bales, al vas de l’abocador. La planta de fracció resta permetrà separar residus valoritzables com ara restes orgàniques, materials fèrrics i alumini i d’aquesta manera reduir el rebuig que realment acaba a l’abocador, i allargar així la seva vida útil.

La fracció resta està constituïda per residus municipals que no es poden reciclar, com ara pols d’escombrar, plats trencats, fregalls, bolquers i compreses, i també per residus que una part dels ciutadans encara no separen.

LES XIFRES

85.000
tones l’any
és el rendiment màxim que pot tenir la planta de fracció resta.
18.000
metres quadrats
és la superfície total coberta de les plantes que s’inauguren ara.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.