En servei a Olot la unitat de convivència del Sant Jaume
És la segona residència geriàtrica de les comarques gironines a activar uns espais que doten els usuaris de més llibertat
El projecte preveu una segona fase, amb la creació de tres mòduls més
Els usuaris del geriàtric de l’antic hospital Sant Jaume d’Olot ja tenen a la seva disposició el primer dels mòduls de convivència. Es tracta d’una remodelació de les antigues instal·lacions, amb la creació d’espais on els residents poden viure de la manera que ells escullin. De fet, es tracta que el seu ingrés al centre no suposi un trencament tan sobtat amb la vida quotidiana que tenien fins aleshores a casa seva. La del Sant Jaume d’Olot és la segona residència geriàtrica de la demarcació que activa un mòdul de convivència, després de la de Sant Hilari Sacalm. Ahir es va dur a terme una jornada de portes obertes, coincidint amb la celebració de la Fira de Sant Lluc.
A partir d’avui, doncs, una vintena dels residents disposen d’espais més reduïts, on poden decidir què volen fer en el seu dia a dia. Ara l’Ajuntament d’Olot hi ha dut a terme la primera fase de les obres, que no només ha consistit en la creació del nou mòdul de convivència, sinó també en la renovació de la cuina, l’habilitació d’una sala d’estar amb sortida directa a la terrassa –comuna per als 64 residents–, la renovació de les habitacions –molt més personalitzades– i la construcció d’elements de seguretat, com ara una nova escala d’emergència. Aquesta primera actuació ha tingut un cost de 700.000 euros.
S’ha finançat amb l’aportació de la Fundació Antic Hospital Sant Jaume i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través del conveni de les entitats financeres amb La Caixa.
La segona fase dels treballs preveu la construcció d’un nou accés a la residència geriàtrica Sant Jaume des del pati de l’antic hospital, que té l’entrada pel carrer de Sant Rafael, i la creació de tres nous mòduls de convivència. Aquesta segona fase ha estat pressupostada en tres milions d’euros.
Més usos
Amb l’ampliació del geriàtric i amb la previsió dels nous mòduls, l’Ajuntament d’Olot va definint els nous usos de l’antic hospital. Hi ha una part que ja funciona com el que s’anomena “xarxa espavilada de calor”, és a dir, hi ha la part central d’un sistema de producció d’energia neta a partir de la combinació de diverses fonts controlades amb domòtica. En una altra part, hi ha la nova oficina de turisme i dos establiments comercials de grans dimensions de dues franquícies molt conegudes.
Ara, doncs, ja només queda per definir l’ús o els usos del sector de l’edifici que té façana al carrer Mulleras. Les propostes van des d’encabir-hi alguns serveis municipals ara dispersos per la ciutat fins a fer-hi un alberg de joventut, entre d’altres.
LA XIFRA
Una situació estratègica
La remodelació i l’habilitació amb nous usos del conjunt d’edificis de l’antic hospital Sant Jaume d’Olot i comarcal de la Garrotxa és un projecte estratègic. Tant pel volum –ocupa una important extensió entre els carrers Mulleras i Sant Rafael i la plaça de l’Hospital– com per la centralitat, ja que és un espai que ha de contribuir a dinamitzar definitivament l’entorn sud de l’epicentre de la capital garrotxina. És una de les peces urbanístiques i de serveis que s’afegeixen a la Plaça Mercat –construïda de nou fa pocs anys–, el flamant passeig d’en Blay, el Firal, i la plaça del Mig –acabada de renovar encara més recentment–. A partir d’ara, quedarà per dinamitzar el sector del Carme, on hi ha l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot, i alguns carrers del barri vell de la ciutat.