Acord de col·laboració entre el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona i el CSIC
Els científics podran utilitzar les instal·lacions del CACBGi per a projectes de recerca en l’àmbit de l’aigua
Es farà un estudi a la depuradora de Palamós
El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona (CACBGi) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), a través del seu centre de recerca, l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (Idaea), han signat un conveni que els permetrà disposar d’un marc estable de col·laboració per desenvolupar projectes de recerca en l’àmbit de la investigació en el tractament, el seguiment de la qualitat i la gestió de l’aigua. D’aquesta manera, el CSIC i Idaea podran dur a terme el desenvolupament experimental i tecnològic en instal·lacions de tractament d’aigua del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, incloent-hi l’accés als serveis, la presa de mostres i la disponibilitat de dades operacionals. Per la seva banda, el Consorci d’Aigües tindrà a la seva disposició la informació obtinguda a partir del desenvolupament de totes aquestes investigacions.
Depuradora de Palamós
Dins aquest conveni, a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Palamós està previst que s’hi desenvolupi el projecte Restora, promogut pel CSIC i Idaea i subvencionat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i en el qual també participen la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Barcelona. S’hi habilitarà un camp experimental per investigar-hi la recàrrega gestionada d’aqüífers i l’ús de substrats orgànics per accelerar la renaturalització de l’aigua amb una qualitat òptima pel que fa a contaminants més clàssics i als nous reptes de qualitat, com els compostos orgànics emergents, els microplàstics o els gens de resistència a antibiòtics. L’àrea pilot es basa en diferents tancs, reomplerts amb terra, que simulen processos de recàrrega i que són alimentats amb l’efluent del tractament secundari de l’EDAR. En paral·lel, es desenvoluparan experiments de columna per estudiar amb detall alguns processos que regeixen el destí dels compostos orgànics, els gens de resistència a antibiòtics i els microplàstics al subsol.
En aquesta mateixa EDAR de Palamós ja s’han dut a terme experimentacions dels projectes de recerca estatals i internacionals.