Infraestructures i serveis

opinió

Xarxa de trens tramvia

Els trens tramvia seran beneficiosos per la seva innegable prestació ecològica i una millora per a la gent de les nostres comarques, i els turistes que ens visitin segur que també els usaran

Som molts els qui lamentem la pèrdua del Tren Petit que tan bons serveis va oferir durant una època. Els anys seixanta i setanta del segle passat, vam entronitzar el cotxe com un dels nostres déus i ens vam posar al seu servei. Es van eliminar les xarxes de ferrocarrils de proximitat i la majoria dels carrers dels nostres pobles es van dissenyar per afavorir el trànsit rodat en detriment dels desprotegits vianants.

Els darrers anys, s’ha consolidat un estat d’opinió favorable a beneficiar la qualitat de vida de les persones i, en aquest nou paradigma, avancem cap a una societat amb cotxes al servei de la gent i no a l’inrevés. La nova consciència social empeny la creació d’iniciatives per salvaguardar el planeta i torna el debat per construir vies de tren tramvia a les nostres comarques.

L’Associació per a la Promoció del Transport Públic ha donat a conèixer un pla per a un circuit de tren tramvia que faria la volta a les Gavarres. Les iniciatives per millorar el transport públic són sempre una excel·lent notícia, i més si s’arriba a un consens que vagi més enllà d’una infraestructura aïllada. Estem en uns moments en què, si volem salvar-nos com a espècie, cal un cop de timó que modifiqui el sistema productiu, canviï com un mitjó girat del revés el treball empobridor de moltes persones i comporti una transformació urgent de la mobilitat.

Els cotxes elèctrics alleugereixen, sense resoldre’l, el greu problema actual. Les emissions generades en la fabricació d’un vehicle, sigui elèctric o no, equivalen al combustible d’un turisme els 60.000 primers quilòmetres. Quan l’energia no és renovable, genera contaminació al lloc de producció, a més d’enormes perjudicis ecològics en el procés d’extracció de materials destinats a la fabricació d’un cotxe. La dificultat del reciclatge quan el vehicle arriba a la seva fi és un altre inconvenient que s’ha de tenir en compte per afavorir decididament el transport públic.

Prioritzar les xarxes ferroviàries facilitarà una bona mobilitat a les persones, però, a la vegada, alliberarà les carreteres actuals de la desmesurada presència de camions. La Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona han de liderar la creació de les xarxes de trens tramvia que connectin a la xarxa dels trens convencionals actuals. Quan això sigui realitat, el cotxe quedarà reduït i servirà per apropar-se a les estacions corresponents, per a viatges urgents i altres desplaçaments especials. Els trens tramvia seran beneficiosos per la seva innegable prestació ecològica i una millora per a la gent de les nostres comarques per desplaçar-se a centres mèdics, d’ensenyament, llocs de treball, etc. Els turistes que ens visitin l’usaran, segur, però fem les coses amb naturalitat i pensades per a l’ús dels habitants del territori.

En conclusió, els trens tramvia tindran sentit si acompleixen uns requisits. Primer, una visió de futur abans d’iniciar cap ruta. A mitjà termini, el trens tramvia han d’arribar a tots els municipis d’una certa entitat. Un estudi global de les nostres comarques hauria d’evitar rectificacions costoses en el futur. Segon, uns traçats respectuosos amb el territori, ja massa malmès per les carreteres actuals. Tercer, que siguin un element més entre els molts canvis necessaris per avançar cap a una economia sostenible. Els trens tramvia són un factor decisiu per arribar a un altre model de vida, uns altres valors i un ritme més reposat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia