Infraestructures

Els peatges de l'autopista C-32, més barats per als maresmencs

Els vehicles que passin més de 16 cops al mes tindran una rebaixa inicial del 25%

El govern calcula en més de tres milions d'euros anuals l'estalvi per als conductors

La mesura s'aplicarà en uns quinze dies

Passar pel peatge troncal de l'autopista C-32, a Vilassar de Dalt, serà una mica més econòmic a partir d'aquest mes de novembre. El govern de la Generalitat va aprovar ahir, dimarts, el sistema de descomptes, que s'aplicarà en tres fases i que afectarà únicament els vehicles lleugers que passin habitualment per la via, els que portin tres o més ocupants i, finalment, els vehicles poc contaminants.

El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal (PSC), va apuntar ahir que la mesura és fruit de l'acord de mobilitat del Maresme, signat el 13 d'abril al Consell Comarcal, i va refusar les crítiques d'electoralisme. “Les accions del govern no es prenen mai per criteris electorals”, va afirmar. Una de les qüestions que ha aixecat suspicàcies és el fet que els descomptes, que encara no són vigents, començaran a aplicar-se durant la primera quinzena d'aquest mes, possiblement un cop ja hagi començat la campanya electoral.

Les rebaixes s'aplicaran en el peatge troncal de Vilassar de Dalt i també en l'accés a l'autopista des de Premià de Dalt. Cal recordar que a la barrera d'Alella ja s'apliquen descomptes des de fa anys. En una primera fase, només se'n podran beneficiar els vehicles que realitzin un mínim de 16 viatges al mes. Per a aquests conductors, els beneficis ascendiran fins al descompte del 25% de la tarifa normal. Més endavant, quan es posi en funcionament la tecnologia necessària, s'aplicaran descomptes de fins al 20% per als cotxes que transportin tres o més persones i també per als que emetin poc CO² –concretament menys de 120 grams per quilòmetre–. Les rebaixes seran acumulatives; de manera que un cotxe poc contaminant amb tres passatgers i que passi més de 16 cops pagarà un 65% menys. Als túnels de Vallvidrera ja funciona un sistema per vídeo que permet comprovar quants ocupants viatgen en cada vehicle. Al Maresme, això, però, no serà una realitat fins al primer semestre del 2011, segons fonts de la Generalitat. Els descomptes seran més generosos quan s'aprovi l'estudi informatiu de la ronda del Baix Maresme, i encara ho seran més quan comencin les obres d'aquesta via. En aquesta etapa, el conseller va explicar que els desplaçaments a l'interior de la comarca seran gratuïts per a tothom. Per poder beneficiar-se de les noves tarifes cal ser usuari del servei de Teletac i els descomptes s'aplicaran a final de cada mes. Els usuaris que ja utilitzin aquests sistema de pagament ràpid no hauran de realitzar cap tràmit. La Generalitat preveu que amb aquesta mesura els veïns del Maresme s'estalviaran una quantitat total de tres a quatre milions anuals.

LA XIFRA

3
milions d'euros
s'estalviaran els conductors del Maresme en un any, segons la Generalitat.

LA FRASE

Les accions del govern mai no es prenen ni es prendran basades en criteris electoralistes
Joaquim Nadal
CONSELLER DE POLÍTICA TERRITORIAL

Bonificacions progressives

Descomptes en uns quinze dies

Fins al 25% del preu per als vehicles que realitzin més de 16 viatges al mes.

Durant el primer semestre del 2011

S'afegirà una rebaixa del 20% per a vehicles d'alta ocupació (VAO) o poc contaminants.

Quan s'aprovi l'estudi de la ronda del Baix Maresme

Si s'hi fan més de 24 viatges, el descompte serà del 35%.

Els VAO i els ecològics s'estalviaran fins a un 25% de la tarifa.

Quan comencin les obres de la ronda

Per als usuaris que passin més de 24 cops, el descompte serà del 50%.

Per a vehicles VAO i poc contaminants, el descompte es manté en el 25%.

Bonificació del 100% per a tots els usuaris que realitzin desplaçaments interns.

Quan acabin les obres

S'anul·laran aquests descomptes.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.