Infraestructures

infraestructures

Indignació dels afectats per les obres a l'N-II a Vilademuls

Han acordat tallar la carretera dissabte vinent per protestar contra la intenció de Foment de tornar-los els terrenys expropiats

No confien que recuperin l'estat d'abans de l'inici de les obres

Sense perdre temps. Els propietaris afectats per l'aturada definitiva de les obres de desdoblament de l'N-II entre Medinyà i Orriols han reaccionat ràpidament, i han organitzat una manifestació per dissabte de la setmana que ve. Serà al matí, entre onze i una a davant de can Sausa, on aniran fent talls intermitents de la carretera per informar els conductors de la seva situació, repartint fullets explicatius.

Aquesta va ser la decisió principal presa pels pagesos en la reunió de dijous a la nit a Vilademuls, on Agroxarxa –qui negocia les expropiacions per encàrrec i en nom d'Unió de Pagesos– els va informar de la situació de la carretera. Segons han explicat diversos assistents, la trobada va servir per demostrar la coincidència de criteris entre els propietaris. La representant d'Agroxarxa va explicar que “la gent no està conforme amb què Foment ara es tiri enrere”, i no estan disposats a acceptar que els retornin els terrenys a canvi de no pagar-los el preu pactat en les expropiacions. Tot i que els representants del ministeri van assegurar que arreglarien aquest tram perquè tornés a presentar l'aspecte que tenia abans de les obres, la vintena de pagesos afectats no confien en aquestes promeses. A més, s'està plantejant demanar indemnitzacions si les negociacions amb l'Estat no arriben a bon port, pels anys que hauran tingut els terrenys inutilitzats. L'objectiu principal, però, és que l'Estat pagui les expropiacions i acabi l'obra, ja que consideren que es tracta d'un desdoblament necessari en aquesta zona. Si no hi ha acord, no es descarta entrar en la via judicial.

Jordi Ginebreda, un dels pagesos afectats, va explicar ahir: “No ens posem cap termini per resoldre el conflicte, de moment actuarem i esperarem a veure com van les properes reunions, i la nostra voluntat és que continuïn les obres”. De fet, el ministeri vol tornar els terrenys expropiats perquè, segons ha explicat a Agroxarxa, no té intenció de continuar uns treballs que han quedat a mig fer. El motiu és que l'N-II ja es desdoblarà en aquest tram per l'AP-7.

LA DATA

16.07.11
Dissabte vinent
serà el dia de la protesta contra el ministeri, amb talls intermitents de l'N-II al matí a Vilademuls

LA FRASE

Blanco diu que l'N-II és prioritària i després es fa enrere. Som ximples, però no tant com es pensen
Jordi Ginebreda
propietari afectat

Les obres van fer abandonar una casa

A part dels pagesos, uns altres afectats van ser els propietaris d'una casa que és al costat de la carretera. Això va obligar una família a haver-la d'abandonar, i encara no s'ha enderrocat.

Un informe alerta dels problemes i els riscos de l'obra inacabada

L'Ajuntament de Vilademuls va presentar precisament fa poques setmanes, a mitjan maig, un informe en què denunciava la deixadesa de Foment i alertava dels riscos i problemes de l'obra inacabada. Entre d'altres, citaven aspectes com haver deixat la traça oberta sense terra vegetal; haver abandonat estructures de formigó; haver deixat un tram del camí a Fellines sense asfaltar; o haver deixat forats i excavacions obertes sense seguretat.

El dia 16 hi haurà accions a tot el país de pagesos contra Foment

Les protestes dels pagesos a Vilademuls coincidiran amb altres accions similars que el sindicat agrari Unió de Pagesos vol fer a tot Catalunya. Hi haurà mobilitzacions, segurament una a cada demarcació, en diverses carreteres de l'Estat espanyol. El motiu és que hi ha obres aturades i a mig fer, com les de Vilademuls, que comporten problemes als pagesos, i també casos en què encara no s'han cobrat les expropiacions.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.