Infraestructures

LA CRÒNICA

Simulacre de matinada al TAV, o qui mana aquí?

Simulava ser un descarrilament d'un tren d'alta velocitat al túnel del Pertús, amb el resultat d'un mort i una trentena de ferits. Només era un simulacre, però la recreació havia de ser molt real per posar a prova els plans d'emergència i que tots els efectius –Bombers, SEM, Mossos D'esquadra, Protecció Civil, Policía Nacional, Guàrdia Civil i sanitaris i bombers francesos– sàpiguen què han de fer en cada moment. Segons la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, tot va “funcionar perfectament” i que hi havia hagut una “màxima col·laboració” entre administracions”. I el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, del “gran desplegament de mitjans” que s'havia fet en destacava “la coordinació”.

Tot i la coincidència de declaracions de De los Llanos de Luna i Aurich, diverses fonts van explicar que a la sala de control, des d'on es coordinava tot l'operatiu, hi havia hagut una certa mala maror entre representants de l'Estat i la Generalitat sobre de qui eren les competències. La delegada del govern espanyol a Catalunya intentava demostrar que era ella qui manava? El cas és que en les declaracions als mitjans la delegada es va afanyar a explicar que ella estava allà perquè hi ha un pla binacional que implica dos estats, l'espanyol i el francès, perquè el túnel és una infraestructura transfronterera, “però que les competències de Protecció Civil les té la Generalitat”, va dir. Per part seva, el director general de Protecció Civil va comentar que a banda del pla transfronterer, la Generalitat havia activat el pla de Protecció Civil català, del qual ell és el responsable. Val a dir, a més, que la majoria d'efectius presents ahir eren funcionaris catalans.

Al simulacre, que és el segon que es fa al túnel del Pertús, hi van participar més de 300 persones, que van acabar la seva feina a les quatre de la matinada, després de més de tres hores passant molta fred. Inclosos els periodistes, que estàvem treballant, encara que algun agent dels Mossos no ho entengués i apartés els mitjans del teòric escenari dels fets en diverses ocasions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.