Infraestructures

Les previsions descarrilen a Girona

La recuperació completa s'espera per a la primavera del 2014

El consistori farà part de les obres per no allargar el retard i l'agonia, i en passarà la factura a Adif

Si es complís l'última previsió, es vorejarien els sis anys d'obres

Les obres del TAV no sembla que tinguin final. En els últims anys s'han donat previsions, terminis i dates que després no s'han acabat complint. El mateix regidor responsable del projecte ferroviari recordava ahir en roda de premsa que “les obres estava previst que duressin 33 mesos –una mica més de dos anys i mig– i ja fa gairebé cinc anys que duren”.

Tot i els reiterats incompliments d'Adif, el govern municipal espera que entre el març i l'abril de l'any 2014 es pugui normalitzar tot l'espai públic del parc Central, que des de l'estiu del 2008 ha estat ocupat per les obres. Aquesta és la previsió que manté Adif per a la reurbanització i adequació del que seria la part de sobre de la llosa de l'estació, la plaça Joan Brossa i els elements que queden a l'interior de l'espai de l'obra. Això voldria dir que l'espai tornaria a ser plenament d'ús ciutadà un any i quatre mesos més tard que comencessin a arribar els trens TAV a la capital gironina i comportarà que el parc Central hagi estat gairebé sis anys empantanegat per les obres.

Ribas va explicar que sí que està complint els terminis l'obra de reurbanització de Josep Maria Gironella, que està en la recta final; es preveu asfaltar la setmana que ve el vial executat i això permetrà passar a executar l'altre costat, el més proper als habitatges, cosa que obligarà els veïns amb aparcament a deixar els vehicles en una zona determinada de sota la via.

El regidor també va avançar que Adif garanteix que la construcció de les rampes d'accés a l'aparcament subterrani s'està fent amb el calendari previst i es calcula que a l'estiu es pugui tapar tota la plaça Europa i iniciar la reposició d'aquest sector a partir de setembre.

El govern vol anar al gra

El govern municipal vol anar per la via ràpida i no allargar més l'agonia que estan vivint els veïns més propers a una obra que a l'estiu ja arribarà als cinc anys de durada i per això té feta una planificació perquè els projectes de zones que ja té elaborats s'executin com més aviat millor. Per això, el govern té previst aprovar a principi d'estiu els projectes de reurbanització de la plaça Montserrat, Bisbe Sivilla i la part fora tanques del parc Central amb l'objectiu que estiguin fets i acabats a final d'any.

Ribas, però, assegura: “No renunciem a res, només evitem continuar fent mal a la ciutadania i ho avancem, perquè seria de mal gestor no actuar i plorar perquè no fan l'obra, però un cop fet reivindicarem que ho assumeixi Adif perquè l'afectació de les obres és molt clar que arriba més enllà de les tanques.” El govern de CiU ha anunciat que executa les obres, però pretén passar la factura a Adif.

Ara la pilota és al teulat d'Adif; nosaltres tindrem fets espais a final d'any i ells han de refer el parc
Carles Ribas
regidor del projecte ferroviari

La subvenció per rebaixar l'IBI ja té 117 sol·licituds

Dani Vilà

En deu dies 117 veïns del sector més afectat per les obres del TAV a Sant Narcís ja han presentat la sol·licitud perquè el consistori els subvencioni el 90% o el 50% de l'impost de l'IBI. En va informar ahir l'equip de govern, que va fer una crida als ciutadans del sector de Bisbe Sivilla, Oviedo, plaça Europa, Gironella i Santander perquè presentin la sol·licitud, que s'anirà pagant a mesura que s'entri la petició i si es compleixen els requisits pertinents.

El regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas, va explicar que han comptabilitzat 1.492 pisos, comerços, locals i aparcaments susceptibles de percebre aquesta subvenció del consistori. El responsable municipal garanteix que “la partida ja està consignada com si tothom demanés el benefici”. “I si algú té dubtes de si entra a la zona li recomanem que ho presenti.” També va demanar que els propietaris dels locals comercials “reverteixin al llogater el benefici que pot obtenir a través de la mesura de l'Ajuntament”. Hi ha temps per presentar les sol·licituds fins al 30 de juny, però el govern recomana no esperar fins a l'últim moment i diu que s'ha de formalitzar al mateix ajuntament o al centre cívic de Sant Narcís. El govern vol compensar així en part els perjudicis i les molèsties d'unes obres que van començar fa gairebé cinc anys.

Tres demandes de comerços per 200.000 euros

L'oficina d'informació de les obres del TAV ha recollit la voluntat de tres negocis de demanar compensació econòmica pels danys ocasionats per tots aquests anys d'obres. El regidor d'Urbanisme i responsable del projecte ferroviari, Carles Ribas, va detallar que les demandes d'aquests negocis reclamaven més de 200.000 euros a Adif. Els comerciants de Sant Narcís han batallat des del principi de les obres perquè es reconegués el perjudici que suposava per als negocis el fet que els ciutadans tinguessin dificultats per arribar-hi amb el desori de trànsit o la dificultat d'accés amb les tanques a tocar de les portes.

Durant aquests anys d'obres s'estima que una desena ben bona de locals han abaixat la persiana, ja que les obres del TAV s'han afegit a la crisi econòmica. El Gimnàs Girona és un dels negocis que s'han vist més perjudicats per la llarga durada d'aquestes obres a tocar del seu negoci. Els càlculs fets pels propietaris xifren la seva demanda en 775.000 euros. Ara és encara un dels establiments de visibilitat gairebé nul·la i amb les tanques a tocar mentre es fan les rampes d'accés als aparcaments subterranis. El govern municipal també farà ara un peritatge global dels danys ocasionats que acompanyarà la demanda i s'hi podran adherir tots els ciutadans que creguin que les obres els han acabat perjudicant. El consistori va reiterar que farà costat a tots els ciutadans que vagin a la via judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.