Infraestructures

No a la MAT recull sis mil vots contra la línia a la Selva

El 99% dels votants a la consulta de Sils, Riudarenes i Santa Coloma de Farners, contra la MAT

La participació supera les expectatives

L'entitat vol dur els resultats a REE i a la Generalitat

Sis mil persones han votat contra el pas de la MAT per la comarca de la Selva. La plataforma No a la MAT ha recollit en total 6.001 vots en la consulta organitzada sobre la infraestructura. D'aquests, el 98,4% han estat un no a la línia d'alta tensió (5.910 no, 78 sí i 13 vots en blanc). Els resultats es van saber a l'entorn de les deu del vespre i van ser celebrats pels organitzadors, que van rebre la xifra amb aplaudiments. En la xifra s'inclouen les paperetes recollides ahir als municipis de Sils, Riudarenes i Santa Coloma de Farners i també els vots per internet. Del total, 3.026 vots corresponen a veïns de la Selva (2.323 de Santa Coloma, 364 de Riudarenes i 339 de Sils) i els 2.975 restants, a persones de fora de la comarca.

Amb els resultats a la mà, No a la MAT demana ara una reunió amb Red Eléctrica, els ajuntaments i la Generalitat –si cal amb el president Mas– per traslladar-los la veu del territori. Segons va explicar Xavi Amat, membre de No a la MAT Selva, la consulta ha de “servir com a mínim per ajudar a fer visible la pressió popular” contra aquesta infraestructura. Els organitzadors, però, volen anar més enllà i que serveixi per aturar el projecte. Pel que fa a l'anunci de REE de modificar el traçat, Amat creu que és “una maniobra per intoxicar la consulta”.

La participació massiva a la consulta va superar les expectatives dels organitzadors. Quan es van obrir les meses a les nou del matí, ja hi havia gent esperant per poder votar. “La gent ha respost molt i molt bé. Estem sorpresos de tanta gent. No ho esperàvem”, deia Amat. En el cas de Santa Coloma de Farners, bona part del dia es van fer cues a la biblioteca per poder participar a la consulta. Júlia Danés, que va ser al matí en una de les meses electorals, deia: “Ha vingut molta gent, gairebé no hem parat, només una estoneta, i hi havia molta gent de fora, que no esperàvem que vinguessin.”

De fet, a les onze del matí s'havien superat les 500 persones que ja havien votat, i a la una, més d'un miler de ciutadans havien respost a la pregunta plantejada, que era: “Esteu d'acord amb la construcció de la línia de molt alta tensió de 400 kV i el ramal que afectarà els municipis de Santa Coloma de Farneres, Riudarenes i Sils?” Hi podien votar tant els veïns d'aquestes poblacions de la Selva, com també gent de fora. S'havia de ser major de 16 anys per poder-hi participar.

Ahir, a la biblioteca de Santa Coloma de Farners feia cua per votar gent de diverses edats, joves i grans, i famílies senceres, que assistien a la votació amb la mainada. Fins i tot, algun va deixar que el fill l'ajudés a posar la papereta a l'urna. L'Eva, de Girona, té la seva parella i molts amics a Santa Coloma. Ahir, votava contra la MAT perquè creu que afecta temes de salut i el medi ambient. A la Mireia, de 44 anys i de Santa Coloma, la MAT li passa a tocar de casa i hi està en contra. En Josep, també del poble, creu que la línia reduirà el valor paisatgístic de la zona i, per tant, tindrà una afectació negativa en el turisme de la comarca.

Antoni Solà: “És un disbarat molt gran”

L'alcalde de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà, va qualificar la jornada d'“èxit” i va dir que havia felicitat la plataforma. Solà demana que es paralitzi el projecte del ramal, que afecta Santa Coloma, Sils i Riudarenes. “És una afectació molt desproporcionada. És un disbarat molt gran. En el segle XXI, no es pot fer una afectació ambiental com aquesta.” L'alcalde va destacar l'afectació, per exemple, a llocs emblemàtics, com ara el castell de Farners, Santa Victòria o la serra del Corb, entre altres. L'Ajuntament ha fet un requeriment tant al president del govern espanyol com al president Mas per demanar que es paralitzi el projecte. Pel que fa Red Eléctrica, l'alcalde diu que hi ha oberta una via de diàleg, ja que la companyia ha dit que estudiarà el traçat.

Antoni Solà va dir que havia votat a la consulta. “I he votat no”, hi afegia. La major part de regidors dels diversos grups de l'Ajuntament de Santa Coloma van votar-hi. La consulta va rebre més suports i, per exemple, hi van anar els diputats Quim Arrufat, de la CUP, i Marta Vilalta, d'ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona