Infraestructures

Barberà comença a posar fi al malson de l'esquerda al poble

Generalitat i Diputació aporten 500.000 euros per frenar l'esvoranc que des de fa cinc anys afecta el subsòl i les cases del municipi

Paral·lelament a l'actuació, es mantindran els treballs per esbrinar-ne la causa

El municipi de Barberà de la Conca va celebrar ahir la signatura d'un conveni entre la Diputació de Tarragona i els departaments de Governació i Territori i Sostenibilitat de la Generalitat que permetrà injectar al municipi 500.000 euros per aturar l'esquerda que, des de fa cinc anys, afecta el nucli de la vila. Dos murs de contenció calçats i diverses obres de micropilonatge hauran de servir perquè no creixi un esvoranc que ara ja té uns 240 metres de longitud i que als edificis més afectats ha obert cletxes de fins a 30 centímetres.

L'alcalde de Barberà de la Conca, Marc Rovira, ha qualificat de “festa” per al municipi la signatura d'un conveni que ha de permetre que s'acompleixi el primer pas, que és evitar que la rasa continuï creixent. Posteriorment caldrà veure com es poden recuperar els edificis afectats. I mentrestant, es continuaran els estudis geològics “fins a esbrinar els motius” del fenomen que va començar fa cinc anys.

Per aquest motiu, i amb una certa emoció, Rovira va aprofitar l'acte de signatura del conveni, al qual van assistir la consellera Meritxell Borràs i el president de la Diputació, Josep Poblet, per agrair de manera molt detallada la feina feta per totes les persones que han col·laborat d'una manera o altra amb el consistori en aquesta qüestió. Però de manera especial va donar les gràcies als veïns afectats, que, malgrat els moments de desesperació, “han estat sempre la mà que ha empès i mai la mà que ha donat una bufetada”.

Així ho va corroborar Ramon Ribes, a qui una vigília de Nadal de fa tres anys se li va comunicar que ell i la seva mare de més de 80 anys havien d'abandonar la casa pels danys estructurals que havia provocat l'esquerda. “Tant el govern municipal d'abans com el d'ara ens han donat molt de suport”, explicava Ribes, que tot i això expressava el seu patiment afirmant que “l'esquerda ja és dins de les persones afectades”.

L'alcalde de Barberà de la Conca també va voler fer un reconeixement a l'actitud del conjunt dels vilatans que, en el decurs d'aquests cinc anys, han assumit com el migrat pressupost d'un consistori petit es destinava de manera pràcticament íntegra a fer front als danys que estava causant l'esquerda. Amb la signatura del conveni, va dir Rovira, l'Ajuntament podrà fer actuacions que mereixen els veïns, com ara condicionar carrers o millorar les condicions del cementiri municipal.

Tant Borràs com Poblet van destacar també la importància que les diferents administracions es posin d'acord per donar resposta a les necessitats dels ciutadans tot i estar en un context econòmic i polític de falta de recursos. En aquest sentit, el president de la Diputació de Tarragona es va comprometre a dotar Barberà de la Conca d'un pla d'acció municipal “doblat” perquè “li tocava”.

LA XIFRA

500.000
euros és l'aportació
que faran la Diputació i la Generalitat per impedir que l'escletxa al poble continuï creixent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona