Infraestructures

Puigdemont estrena el nou comboi de la línia de la Pobla

Importen de Suïssa dos trens nous, que han costat 9,4 milions d'euros, i iniciaran el servei a la primavera

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya substitueix Renfe en la gestió del servei

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va participar ahir en l'acte de col·locació a la via d'un dels nous trens de la línia entre Lleida i la Pobla de Segur, que començarà a funcionar a la primavera. “Posem trens a la via no perquè xoquin, sinó perquè vagin lluny, perquè portin persones”, va assegurar ahir Puigdemont en un acte que es va celebrar als antics tallers de Renfe al Pla de Vilanoveta. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el seu predecessor i actual titular de Cultura, Santi Vila; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el delegat del govern a Lleida, Ramon Farré; l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el de la Pobla de Segur, Lluís Bellera, també van estar presents a l'acte.

Des del gener del 2015, Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) substitueix Renfe en el manteniment i operació d'aquesta línia, que triplicarà la freqüència amb tres viatges diaris entre Lleida i la Pobla de Segur i deu entre la capital del Segrià i Balaguer. Amb això es recuperarà la freqüència inicial de la línia entre Lleida i la Pobla de Segur, que arran de les retallades del 2012 es va reduir a només un viatge al dia. Per quadrar millor els horaris, la línia tindrà sota demanda set estacions. Per aquest motiu, FGC ha adquirit els dos trens nous, construïts a Suïssa per l'empresa Stadler, que han tingut un cost de 9,4 milions d'euros. La companyia ha tardat dos anys a construir els combois d'ample de via ibèric i dièsel, ja que la línia no està electrificada.

Ahir va arribar el primer dels trens, que ara començarà a funcionar dins del període de prova, mentre que en les pròximes setmanes s'espera que arribi el segon. Els nous combois fan uns 50 metres de llarg, tenen una capacitat per a 201 persones, la meitat assegudes, i contaminen un 60% menys. Aquests trens tenen plataformes d'accés fàcil, zones amples per transportar, per exemple, bicicletes, estan climatitzats i tenen cobertura Wi-Fi.

A més del servei de tren, la línia Lleida-la Pobla de Segur també inclou el servei turístic del Tren dels Llacs.

Puigdemont va reivindicar la gestió catalana de les infraestructures. “A Catalunya sabem perfectament que en el cas de les infraestructures, o les fem o no ens les fan”, va remarcar en l'acte d'ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia