Infraestructures

Vilassar de Dalt comença a oferir turisme de natura

Preveuen instal·lar un equipament basat en cabanes de fusta damunt dels arbres

Servirà per blindar l'espai on a vegades fan les anomenades ‘raves'

Vilassar de Dalt vol fer un pas endavant per fomentar el turisme de naturalesa. Per això, el ple va aprovar una modificació del planejament urbanístic per permetre l'arribada d'un equipament turístic basat en cabanes de fusta instal·lades damunt els arbres. Segons va explicar el regidor de Territori i Promoció, Benet Oliva (Ara), aquest equipament s'instal·larà a la zona de Masvidal, a uns 150 metres del nucli urbà just al peu de l'entrada del Parc Serralada Litoral. A grans trets, aquest complex ocuparà una superfície aproximada d'uns 21.000 metres quadrats i constarà de 10 cabanes de fusta –una de les quals serà adaptada per persones amb mobilitat reduïda– que tindran uns 50 metres quadrats. Les casetes no tindran ni aigua ni electricitat però estaran equipades amb llums autònoms i amb lavabos biològics preparats pel tractament dels residus orgànics, a banda dels llits i una pica.

D'altra banda, l'arquitecte municipal de Vilassar de Dalt, Xavier Soriano, va assenyalar que “no foradaran els arbres per la construcció de les cabanes”. En aquest sentit s'utilitzaran un puntals de fusta que serviran per aguantar les casetes i integrar-se amb els arbres. A més, l'arquitecte també va explicar que les cabanes no estaran travessades pels arbres.

Rehabilitació d'una nau

La posada en marxa del projecte també suposarà actuar sobre la nau abandonada que hi ha a la zona. Aquesta construcció, que als anys 60 s'havia fet servir pel negoci floral, té uns 876 metres quadrats i serà parcialment enderrocada. La part que quedi en peu –uns 350 m²– es rehabilitarà perquè s'hi puguin instal·lar els serveis comunitaris del complex, com les dutxes, la recepció o una petita sala de reunions. Finalment, la zona també es proveirà d'una bassa d'aigua –com a precaució pels incendis– i d'un petit aparcament per uns 10 vehicles situat a l'entrada del complex. La construcció i gestió de l'activitat anirà a càrrec de dos veïns del poble, i està previst que es pugui enllestir durant aquest any.

Blindar la zona

A banda d'incentivar i obrir mercat, el nou complex també persegueix altres objectius. Un és poder blindar la zona. Segons Oliva, l'espai en qüestió –concretament la nau– servien per organitzar-hi festes de tipus rave fins a altes hores del matí “i això provocava que aquest indret estigués bastant descontrolat”. A més, el regidor també va destacar el fet que sigui gent del mateix municipi la qui s'encarregui de fer i gestionar l'equipament. “El model turístic treballat per a gent del poble és l'ideal per nosaltres”, va manifestar Oliva. En aquest sentit, el regidor va definir l'equipament com a “clau dins del pla estratègic de turisme, i ens obre la línia d'aquest àmbit amb la natura”. Finalment, Oliva va subratllar que l'activitat “no és agressiva amb l'entorn”.

LA XIFRA

10
cabanes
de fusta d'uns 50 metres quadrats són les que preveuen instal·lar a l'equipament turístic de natura.

LA XIFRA

21.000
metres
quadrats és la superfície aproximada del futur complex turístic de cabanes als arbres de Vilassar de Dalt.

“Cal molt d'esforç per tirar endavant aquest negoci”

El negoci del turisme de natura amb cabanes penjades als arbres és una experiència relativament nova a Catalunya. De fet, avui en dia, a tot el territori només existeixen dues iniciatives d'aquest tipus en funcionament. Una es troba als entorns del Montseny –a Sant Hilari Sacalm– i l'altra està situada precisament al Maresme, concretament a Dosrius. Amb el nom de Cabanes Dosrius, l'indret està situat en un entorn privilegiat, a la falda del Parc Natural del Montnegre i el Corredor. El complex està format per set cabanes penjades als arbres –d'uns 26 metres quadrats– que estan en sintonia amb el tronc i amb l'enramat del pi negre. L'espai disposa d'unes instal·lacions centrals proveïdes, entre d'altres, de serveis com dutxes, sala d'estar, bar i també aparcament. Tal com va explicar el propietari, Marc Guillamet, aquesta activitat familiar va començar fa uns cinc anys. “Cal molt d'esforç per tirar endavant aquest negoci”, va manifestar Guillamet, que va voler ressaltar “la gran inversió que s'ha de fer perquè rutlli.” No obstant això, el propietari de Cabanes Dosrius va assegurar que “la gent està contenta de viure aquesta experiència”. Guillamet també va comentar que no hi ha una estacionalitat concreta pel que fa al nombre de clients. “Cada mes tenim el volum de gent suficient per poder tirar endavant”, va dir el propietari. En aquest sentit, Guillamet va comentar que el perfil de la clientela “és molt variat”. “Vénen parelles soles, o amb fills, i els hostes són tant estrangers com gent del país”, va assegurar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.