Infraestructures

Manresa i Sant Fruitós debaten l'hotel a l'Agulla

El govern manresà s'oposa al projecte

El santfruitosenc dissenya una llista “per fer-lo millor, no per no fer-lo”

Els alcaldes de Manresa i Sant Fruitós de Bages, Valentí Junyent (CDC) i Joan Carles Batanés (Gent fent Poble), es van trobar, divendres, en una cita que va servir de prèvia de la reunió de la junta del Consorci de l'Agulla, que s'ha de celebrar el 18 de març amb el punt del projecte del Portal de l'Agulla com a tema més calent.

La reunió, que va servir perquè Batanés fes el traspàs de poders a Junyent –que per l'alternança pactada serà el nou president del consorci fins al 2018, càrrec que es farà efectiu en la reunió de la junta–, va ser la primera trobada entre els alcaldes després que el consistori manresà fes públic el seu posicionament en contra del projecte que s'ha batejat com a Portal de l'Agulla.

El pla, presentat per la societat barcelonina Moncal, preveu un hotel, una gasolinera i dos restaurants –amb una superfície construïda de 4.000 metres quadrats– a tocar de l'eix transversal, en terrenys de Sant Fruitós, però dins l'àmbit del parc de l'Agulla, pulmó verd de Manresa i del pla de Bages.

Els governs de Manresa (CDC i ERC) i Sant Fruitós de Bages (Gent fent Poble i PSC) veuen el projecte de manera totalment oposada. Per Manresa, la proposta “no s'ajusta a un model urbanístic sostenible, presenta problemes ambientals i s'allunya dels objectius per què es protegeixen els terrenys”. A més, recorda que “l'entorn de l'Agulla és un dels punts singulars de l'anella verda i fa de frontissa entre les 500 hectàrees de regadiu del Poal i Viladordis i els espais naturals de Santa Anna i les Gavarres”.

“Aprofitem-ho”

L'alcalde de Sant Fruitós ja ha dissenyat propostes “per poder fer millor el projecte, no per no fer-lo”: “Aprofitem que volen invertir, perquè hi ha coses que fan falta, com ara les places d'hotel.” Per Batanés, el projecte pot ser una oportunitat per al territori “sense que hagi de ser un xec en blanc”. I cita dues empreses de lleure que ja s'haurien interessat per complementar els seus negocis amb l'hotel.

Parla també dels restaurants. L'estudi inicial inclou dues fotos de conegudes marques de menjar ràpid, el que ha generat crítiques. Batanés, però, aclareix que “és un exemple, i no ha de ser així per força”; de fet, es podria “parlar de menjar ecològic o de proximitat”.

També ha respost als qui titllen el projecte de club de carretera. Segons ell, el promotor preveu que el 70% de la seva ocupació vingui del sector empresarial. Per tot, diu: “Tothom és lliure d'opinar, però jo prefereixo esperar el projecte final.”

LA FRASE

No crec que sigui un club de carretera; el 70% de l'ocupació vindrà del sector empresarial
Joan Carles Batanés
alcalde de sant fruitós de bages

Diferències internes en els partits

El projecte ha aixecat polseguera des del primer dia. Les crítiques han arribat, sobretot, de la capital del Bages. A banda de l'equip de govern (CDC i ERC), també s'hi oposen la CUP i el PSC de Manresa, així com l'entitat ecologista Meandre i la Institució Catalana d'Història Natural. Curiosament, l'únic suport que ha trobat l'alcalde de Sant Fruitós és el de la cap de l'oposició i rival política Mercè Casals, que és del parer d'introduir millores per “casar la inversió amb el manteniment de l'entorn”. Casals és de CDC, partit que a Manresa s'oposa al projecte. Això també ha passat amb el PSC: a Manresa, hi estan en contra i a Sant Fruitós, on governen amb Gent fent Poble, van votar a favor d'acceptar a tràmit el pla de Moncal i d'iniciar, per tant, la modificació de la classificació del sòl, que passaria a ser urbanitzable. Dilluns, acaba el termini per rebre les valoracions de les institucions i serà el torn de la Generalitat, que ha d'emetre l'informe ambiental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona