Infraestructures

Territori

Cerdanyola vol tenir veu

La nova correlació de forces al municipi vallesà i a la Generalitat facilita que institucions i ciutadans reclamin la redefinició del projecte del Centre Direccional

Abocadors, pisos i centre comercial, en el punt de mira

Cerdanyola recupera el debat sobre el projecte del Centre Direccional –espai conegut perquè, per exemple, hi ha situat el sincrotró Alba– aprofitant el canvi de forces a l'Ajuntament –ara governen Compromís per Cerdanyola, ERC i Convergència i Unió amb el suport extern d'ICV– i a la Generalitat. “Ens trobem davant d'una oportunitat per refer el pla director, aprovat el 2014, amb criteris més sostenibles i que tinguin en compte els interessos de Cerdanyola”, afirma Albert Turon, del Col·lectiu Refem el Centre Direccional, una plataforma de creació recent però que té entre els seus membres col·lectius molt vinculats al territori, com ara Via Verda, l'Adenc o Aturem els Abocadors. I hi afegeix: “Volem una finalització digna del projecte i, per tant, un nou planejament adaptat al segle XXI.” Refem el Centre Direccional no és l'única veu al municipi vallesà que proposa la reforma del projecte, que, entre altres coses, inclou la construcció de més de 4.000 habitatges i un macrocentre comercial. L'Ajuntament ja va posar al mes de març sobre la taula del Departament de Territori de la Generalitat la necessitat d'una redefinició escoltant la ciutadania de Cerdanyola. Llavors, segons l'alcalde, Carles Escolà, van obtenir el compromís per part del conseller d'obrir un espai de treball polític i tècnic per estudiar el projecte. “Cal prioritzar una solució als abocadors i buscar un posicionament de ciutat respecte a la redefinició del projecte amb espais de participació que incloguin tots els partits del consistori i la ciutadania”, hi afegeix Escolà a l'hora de dir quins són els objectius de l'executiu local. Les dues veus tenen molt clar que cal repensar l'espai segons les necessitats de Cerdanyola. En aquest sentit, Turon es pregunta: “Cal un centre comercial que sigui tres vegades La Maquinista i que pugui generar greus problemes de mobilitat? I un nou barri desconnectat de Cerdanyola?” Pel col·lectiu, que ja s'ha reunit amb el govern de Cerdanyola i que té previst portar les seves propostes a tots els partits polítics, al Consell Comarcal, al Consorci del Centre Direccional i a la Universitat Autònoma, l'espai s'hauria de convertir “en un preparc de Collserola”. Conscients que no hi ha marxa enrere en el que ja s'ha desenvolupat –una zona empresarial, i s'han urbanitzat diversos vials–, sí que creuen que es poden “desprogramar” una sèrie d'infraestructures com ara el túnel d'Horta, la ronda Sud i el túnel Central que pel col·lectiu no són necessàries i, a més, redimensionar el que està previst pensant en què vol Cerdanyola. A la vegada, proposen que es faci una aposta ferma per la mobilitat sostenible i el transport públic recuperant projectes com el del tramvia a la zona, i creuen que es podria destinar sòl a activitats vinculades a la recerca,i més tenint en compte que al costat hi ha la Universitat Autònoma.

En tot cas, tant Refem el Centre Direccional com l'Ajuntament coincideixen a dir que el que ara per ara és prioritari és trobar una solució definitiva als abocadors, destacant la situació dels de Can Planas i Elena. Escolà explica que l'Ajuntament ja està treballant en els dos casos per buscar alternatives a les solucions proposades i que no els convencen. Té clar que cal recuperar a la ciutat el debat sobre el futur del Centre Direccional i veu amb bons ulls la iniciativa de Refem.

Pla vigent
L'any 2014 es va aprovar el pla director urbanístic del Centre Direccional per acabar el procés d'ordenació urbanística de la zona iniciat en el pla general metropolità del 1976. El centre està situat entre Cerdanyola i Sant Cugat i vol erigir-se en un centre econòmic clau per a l'economia catalana


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia