Infraestructures i serveis

medi ambient

pantans

Els pantans del Ter i la Muga estan més buits que fa un any tot i les darreres pluges

La mitjana de la capacitat dels tres embassaments que subministren aigua al territori gironí està al 72%

Fa cinc anys, la mitjana estava al 84%

Malgrat la sensació generalitzada que les darreres pluges han estat abundats a les comarques gironines, les dades constaten que els pantans estan més buits que un any enrere. Així, els tres embassaments que subministren aigua al territori gironí estan entre el 70% i el 75% de la seva capacitat quan, fa un any, el de Darnius-Boadella i el de Sau, a la comarca d'Osona, superaven el 80%. Concretament, ahir el pantà de Susqueda (Osor) estava al 70,65% de la seva capacitat, amb un total de 164,62 hm³; el de Darnius-Boadella estava al 74,03% –45.23 hm³–, i el de Sau al 75,36% –124,54 hm³–. En total, 334,39 hm³, que situen la mitjana de la reserva actual d'aigua en aquests pantans en un 72%, una xifra inferior a la mitjana del total de les conques internes de Catalunya i les de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, que en data d'ahir se situava en el 78%.

Si en lloc de mirar un any enrere es busca la mitjana de fa cinc anys es detecta que el pantà de Susqueda –el de més capacitat de la demarcació– està un 18% més baix que el 9 de juny del 2011; que el de Sau ho està un 7% i que el de Darnius-Boadella també ha caigut un 9,5%. En aquella data aquests embassaments estaven al 84% de la seva capacitat, amb 387 hm³ d'aigua. I encara més, mirant deu anys enrere, la xifra llavors també era encara superior a l'actual, amb un total de 368 hm³, al 80%.

Tot i aquestes dades, la pluja del darrer mes ha aconseguit capgirar una mitjana que el 22 d'abril passat era un 12,1% més baixa que deu anys enrere a conseqüència de l'escassetat de pluja. Llavors, però, ja no es preveien problemes per abastir les demandes ordinàries dels pròxims mesos, ja que l'ACA va fixar les reserves d'aigua per satisfer les necessitats d'abastament, reg i cabal circulant fins passat l'estiu en 213 hm³ per al Ter i 24 hm³ per a la Muga.

LA XIFRA

72%
de capacitat
mitjana estan els pantans de Susqueda, Sau i Darnius-Boadella, menys que la mitjana catalana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona