Infraestructures

Una presa d'autor atrevida i funcional

Arturo Rebollo va concebre i dirigir la construcció del pantà

Va analitzar-ne els resultats durant 25 anys

Arturo Rebollo, de 27 anys i acabat de llicenciar, va dedicar-se durant set anys a estudiar on fer un pantà, construït del 1963 al 1968. “[Rebollo] va voler entendre el lloc perquè realment [l'obra] funcionés. És un pas estret, buscar una boca. És com una mica l'estratègia de l'enginyer militar bàsic: on situes un castell? Allà on puguis controlar [tota una àrea]. On poses un pont? Allà on amb menys longitud puguis superar l'aigua. I la presa, on la poses? Allà on amb menys longitud de presa puguis emmagatzemar més quantitat d'aigua”, diu Eduard Callís.

Després de completar Susqueda, Rebollo va estudiar arquitectura, ciències geològiques, història de l'art, antropologia, filosofia, estètica i enginyeria geològica, i va acumular fins a set títols. “Això permet comprovar com algú pot tenir sensibilitat per tractar una presa. Per la funcionalitat, és molt més que una estructura per emmagatzemar aigua. Acaba sent un llegat.”

Susqueda és considerada una presa d'autor, amb paraules de Miguel Aguiló recollides a la tesi. El pantà té 800 punts d'auscultació. Rebollo va publicar durant 25 anys els resultats del seu funcionament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia