La crisi puja a muntanya

Ajuntaments i consells comarcals reben com a necessari però insuficient el nou pla del govern d'ajut al Pirineu

Que la crisi ha col­pe­jat molt fort els pobles de mun­ta­nya es per­cep amb una sola dada: men­tre que a Cata­lu­nya el pes del sec­tor de la cons­trucció és del 18%, a les comar­ques del Piri­neu és de gai­rebé el doble: el 34%. Un terç dels habi­tants, doncs, depe­nen direc­ta­ment d'un sec­tor que ha vis­cut una atu­rada en sec. Es tracta, a més, d'un sec­tor estruc­tu­rat en empre­ses peti­tes i autònoms, amb poca capa­ci­tat per supor­tar llargs períodes d'inac­ti­vi­tat.

«Gai­rebé cada dia tinc al meu des­patx gent que em ve a veure des­es­pe­rada perquè ha de tan­car l'empresa o que­dar-se a l'atur», comen­tava ara fa unes set­ma­nes l'alcalde de Sort i dipu­tat per CiU, Agustí López.

L'exem­ple més gràfic d'aquesta situ­ació és a la vall Fosca, al Pallars Jussà, on aviat farà dos anys que estan atu­ra­des les obres de cons­trucció de més d'un cen­te­nar d'habi­tat­ges, un camp de golf i els remun­ta­dors que havien de con­nec­tar el com­plex resi­den­cial amb les futu­res pis­tes d'esquí. Aquest gran pro­jecte, que incloïa també hotels i apar­ta­ments, està atu­rat i a mig fer, i les pas­tu­res crei­xen entre els blocs de for­migó i els forats del golf. La cons­truc­tora Nozar va fer fallida i no s'ha tro­bat cap com­pra­dor per al com­plex, que vul­gui enlles­tir-lo i comer­ci­a­lit­zar-lo. El con­sis­tori de la Torre de Cap­de­lla i la Gene­ra­li­tat estan tre­ba­llant per acon­se­guir, almenys, que algun grup pri­vat es faci càrrec del camp de golf. Amb una inversió mínima, es podria enlles­tir i posar en fun­ci­o­na­ment, i atraure així els pri­mers turis­tes a la zona. Seria un pri­mer pas per res­sus­ci­tar el pro­jecte.

En altres llocs del Piri­neu amb els grans pro­jec­tes urbanístics d'abans del 2008 es viuen situ­a­ci­ons irre­gu­lars. Per exem­ple, a la Val d'Aran, per tirar enda­vant els pro­jec­tes d'ampli­ació de Vaquèira i la zona resi­den­cial de la Tuca hi ha pro­ble­mes legals. Res­pon­sa­bles de la Gene­ra­li­tat no donen permís per a la cons­trucció de pisos i hotels a la Tuca fins que no tin­guin al davant un pla de negoci que asse­guri les inver­si­ons. L'ale­gria cons­truc­tiva s'ha aca­bat.

Objec­tiu: turisme de fora

Si la cons­trucció té un pes econòmic molt ele­vat a mun­ta­nya, l'altre pilar en què se sus­tenta l'eco­no­mia piri­nenca és el sec­tor turístic, que va aguan­tar molt bé la crisi econòmica durant el pri­mer any, a causa, sobre­tot, de la tem­po­rada excep­ci­o­nal de neu. Aquest any, els índexs de Nadal, amb una ocu­pació del 80%, reve­len una tem­po­rada accep­ta­ble. Tot i això, en l'àmbit turístic, les comar­ques de mun­ta­nya es plan­te­gen dos grans rep­tes: tren­car l'esta­ci­o­na­li­tat –una vella aspi­ració encara per acon­se­guir– i obrir-se al turisme inter­na­ci­o­nal. El nou aero­port de Lleida-Alguaire és un dels ins­tru­ments per acon­se­guir-ho. Segons el dele­gat del govern a l'Alt Piri­neu i Aran, Víctor Orrit, aquest aero­port pot acon­se­guir que el turisme de neu anglès, belga i holandès que va als Alps i que els últims anys també havia anat cap a Andorra, gràcies a l'aero­port de Tolosa de Llen­gua­doc, pugui fer el salt al ves­sant sud gràcies a aquest aero­port. «Serà l'aero­port dels Piri­neus, i també per a l'estiu; ens cal un canvi cul­tu­ral per creure en les nos­tres comar­ques i la seva poten­ci­a­li­tat», diu Orrit. De moment, l'aero­port d'Alguaire entra en ser­vei aquest gener, amb con­ne­xi­ons regu­lars a París i Palma, a par­tir de febrer, i a Frank­furt i Milà, a par­tir d'abril.

2.800 mili­ons d'inversió

La gran lluita al Piri­neu, però, encara és la mobi­li­tat i l'aïlla­ment. És pre­ci­sa­ment en aquest aspecte que inci­deix el pla comar­cal de mun­ta­nya per al període del 2009 al 2012, apro­vat pel govern el desem­bre pas­sat, i en què es fixen els alcal­des i els res­pon­sa­bles dels con­sells comar­cals. En el pla es pre­veu una inversió de 2.800 mili­ons d'euros durant qua­tre anys a les deu comar­ques piri­nen­ques: la Val d'Aran, l'Alta Riba­gorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, el Sol­sonès, el Ber­guedà, la Cer­da­nya, el Ripollès i la Gar­rotxa. La quan­ti­tat inclou actu­a­ci­ons de la Gene­ra­li­tat però, també, de l'Estat espa­nyol.

Les prin­ci­pals obres viàries pre­vis­tes són la millora de l'eix piri­nenc –la car­re­tera N-260, que segueix la ser­ra­lada i uneix les prin­ci­pals pobla­ci­ons–, la C-13 al port de Comi­ols, la C-14 al coll de Nargó, entre altres. També es con­tem­pla la con­nexió entre el Pallars Sobirà i l'Aran pel túnel de la Bonai­gua i l'auto­via entre Lleida i la Val d'Aran, que s'ha començat a cons­truir entre Lleida i Alfarràs, al Segrià.

Des del ter­ri­tori, aques­tes inver­si­ons es veuen com a necessàries, tot i que se'n vol­drien més. El pre­si­dent del Con­sell Comar­cal del Pallars Sobirà, Xavier Ribera, creu que «més val això que res» i esmenta com a dèficits la con­nexió del Pallars amb l'Estat francès i l'Aran i la millora del trans­port públic, espe­ci­al­ment amb l'aero­port de Lleida-Alguaire. Des de l'Alt Urgell, els res­pon­sa­bles del Con­sell han dema­nat una via fèrria entre la Seu i Puig­cerdà i entre la Seu i Man­resa; la millora de la C-14 entre coll de Nargó i Adrall, i els acces­sos a alguns nucli amb roton­des des d'aquesta via i l'N-260 i l'N-145.

Sergi Roca, pre­si­dent del Con­sell del Ber­guedà, diu que històrica­ment s'hi han inclòs actu­a­ci­ons que mai no s'han dut a terme i demana que aquest cop es rea­lit­zin. A més, van pre­sen­tar al·lega­ci­ons per millo­rar la xarxa viària de Berga a Navàs i de Berga a Ripoll, i més pres­su­post per a la millora de camins rurals, entre altres. Des de Ripoll, s'ha recla­mat el pla el des­do­bla­ment de l'eix fer­ro­vi­ari de Vic a Ripoll i més aju­des a la rein­dus­tri­a­lit­zació. En temps de crisi, totes les millo­res sem­blen poques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.