Viladecans exigeix mesures per evitar el deteriorament del litoral
Les infraestructures i els temporals han provocat la impermeabilització dels terrenys i la pèrdua de sorra
El consistori critica la deixadesa dels governs
Una part del litoral de Viladecans ha rebut en els últims anys el guardó de Platges Verges, amb el qual Ecologistes en Acció reconeix les platges amb un entorn lliure d’edificacions, platges on no hi ha abocaments urbans ni industrials i que presenten aigua de bona qualitat. Però això no vol dir que la situació sigui idíl·lica. Al contrari. L’Ajuntament de Viladecans alerta que les seves platges estan experimentant un deteriorament i una regressió creixents, a causa, en gran part, de l’ampliació del port i l’aeroport i de “la deixadesa d’algunes de les administracions competents”. Per això reclama a l’Estat i a la Generalitat actuacions urgents per frenar el deteriorament del litoral.
A través d’una moció aprovada per unanimitat en l’últim ple, l’Ajuntament assenyala que els valuosos valors mediambientals de les platges contrasten amb “l’absència de manteniment i cura adequats de la línia de costa” i “la manca d’inversions” de les administracions competents, cosa que provoca dos grans problemes. D’una banda, un conjunt de causes relacionades amb el desviament del curs del Llobregat el 2004, l’ampliació del port i uns temporals cada cop més freqüents i virulents ha motivat una erosió de la platja en alguns punts que ha provocat la destrucció de gran part de les dunes. El moviment de sorra ha fet també que es taponin les sortides al mar d’algunes de les lleres que hi desguassen. D’altra banda, la impermeabilització d’àmplies àrees a l’aeroport i el seu entorn ha provocat acumulacions de grans quantitats d’aigua i ha afectat corredores i desguassos, que drenen pitjor. Això té conseqüències sobre els camps de conreus, ja que els pagesos s’enfronten al perill de perdre les seves plantacions per unes inundacions que cada cop triguen més a desaparèixer dels seus camps. De retruc, l’acumulació d’aigua dificulta l’accés als espais naturals i a la platja.
Per tot plegat el consistori vol, entre altres mesures, que el govern i l’Estat revisin conjuntament l’estat de les esculleres per facilitar el desguàs al mar de les lleres, i que estudiïn l’eficàcia de les mesures correctores que es van establir en la declaració d’impacte ambiental de l’ampliació de l’aeroport.
LA FRASE
Pèrdua de sorra i abocaments
No és el primer cop que un municipi costaner del Baix Llobregat es queixa de l’impacte que les obres del port i l’aeroport han provocat al seu litoral. L’ampliació del port de Barcelona ha motivat una pèrdua de sorra al Prat, Viladecans i Gavà que ha provocat la demanda recurrent de més aportació de sorra. Gavà, per exemple, va alertar després de l’elaboració d’un estudi encarregat per l’Ajuntament que la pèrdua de sorra podria arribar a dos metres per any a la banda nord. Per això caldria una aportació extraordinària de sorra de 50.000 m³. La Generalitat hi ha fet aportacions, però no s’ha arribat a aquesta xifra.
En els últims anys hi ha hagut també problemes d’abocaments al litoral. Ecologistes en Acció va alertar el juny passat que la costa del delta del Llobregat està afectada per greus i continus episodis d’abocaments il·legals que han provocat la mort de centenars de peixos.