Medi ambient

Pagesia

Vaques alimentades amb sobrant orgànic de cervesa

Els animals de la cooperativa La Fageda de Santa Pau consumeixen el bagàs que genera la cervesera catalana Damm

És el subproducte fruit de la cocció de la malta i de l’arròs que utilitza

Què té a veure la cer­vesa Damm amb les vaques de La Fageda pot ser una pre­gunta que pot sem­blar, per des­co­nei­xe­ment, extra­va­gant i, si més no, frívola. I res més lluny de tot això. La marca cata­lana pro­duc­tora de cer­vesa i la coo­pe­ra­tiva gar­rot­xina han casat estratègies en bene­fici mutu.

De fet, és una estratègia per retor­nar a la terra allò que aquesta ofe­reix, en aquest cas l’ordi. Per part de la pri­mera, tor­nen a entrar al cir­cuit de l’ali­men­tació –en aquest cas de l’ani­mal– les res­tes orgàniques de la seva pro­ducció, en con­cret, el bagàs resul­tant de la cocció de la malta i l’arròs durant el procés d’ela­bo­ració de les cer­ve­ses. Per part de la segona, acon­se­gueix un com­ple­ment bàsic per a l’ali­men­tació de les seves vaques, les que pro­du­ei­xen la llet amb què ela­bora els seus popu­lars pro­duc­tes làctics. El bagàs és molt apre­ciat perquè té un 25% més de con­tin­gut de proteïna que altres pro­duc­tes.

En total, el bes­tiar de la coo­pe­ra­tiva La Fageda con­su­meix unes 1.400 tones anu­als d’aquest ali­ment ideal per com­ple­men­tar la seva dieta. Les gai­rebé 300 vaques de La Fageda con­su­mei­xen diària­ment 18 qui­los de bagàs, que es redu­ei­xen a 10 qui­los en el cas de vaques pre­nya­des i que no es poden munyir. 

Damm pro­du­eix un total de 90.000 tones anu­als de bagàs i aquest sub­pro­ducte s’apro­fita ínte­gra­ment per a ali­men­tació ani­mal. Ja hi ha diver­ses gran­ges de llet que l’uti­lit­zen. Aquesta ini­ci­a­tiva forma part de l’estratègia de res­pon­sa­bi­li­tat social coo­pe­ra­tiva (RSC) de Damm, que té per objec­tiu l’aposta per l’eco­no­mia cir­cu­lar. El plan­te­ja­ment suposa reduir la gene­ració de resi­dus al mínim, pro­moure l’eficiència en la uti­lit­zació de recur­sos i acon­se­guir un impacte ambi­en­tal i social posi­tiu.

Procés

Abans de la cocció de la malta i l’arròs a la fàbrica del Prat de Llo­bre­gat, a la mal­te­ria La Mora­via que Damm té a Bell-lloc d’Urgell, l’ordi que la com­pa­nyia com­pra a pro­duc­tors locals ha estat trans­for­mat en malta.  Amb aquest pro­ce­di­ment es tanca el cer­cle del procés econòmic i es retorna el cereal al seu ori­gen. L’ordi s’obté de la terra, es pro­cessa a la mal­te­ria i a la fàbrica de Damm al Prat con­ti­nua el seu procés com a ali­ment per a les vaques i retorna a la terra com a adob, aju­dant a tor­nar a pro­duir ordi. 

A més, amb aquest pro­jecte, Damm també con­tri­bu­eix a l’acció social que regeix la coo­pe­ra­tiva giro­nina, que ocupa per­so­nes en risc d’exclusió social. La cer­ve­sera cata­lana, de 140 anys d’història, s’ha con­ver­tit en una icona de com­promís amb la soci­e­tat i dona suport a dife­rents àmbits del medi ambi­ent, l’esport, la música i la cul­tura. En con­cret, la Fun­dació Damm col·labora amb més de 50 pro­jec­tes soci­als, cul­tu­rals i espor­tius.  Actu­al­ment Damm és pre­sent a més de 85 països de tot el món.

La Fageda va néixer a Olot a prin­ci­pis de la dècada dels vui­tanta com una experiència pio­nera a Europa en la inte­gració de per­so­nes amb malal­ties cròniques al món del tre­ball. El 1982 va posar en marxa un pro­jecte empre­sa­rial que actu­al­ment és una orga­nit­zació amb més de 300 per­so­nes.

LES XIFRES

90.000
tones
és la quantitat total d’aquest producte fruit de la cocció de la malta i l’arròs que genera Damm.
1.400
tones
de bagàs consumeixen cada any els animals bovins de la cooperativa amb seu a la fageda de Santa Pau.
300
vaques
té a les seves granges la cooperativa La Fageda, que produeixen llet per als productes làctics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia