Infraestructures i serveis

Torelló inicia el debat de la gestió de l'aigua

Les cinc forces del consistori valoraran i decidiran quin és el model més eficient i apte per a la població de la Vall del Ges

La decisió s'ha de prendre a finals del 2017, ja que la concessió acaba el novembre del 2018

Un dels serveis bàsics i de més importància en qualsevol municipi és la gestió de l'aigua que arriba a les cases, i a Torelló se'ls aproxima una decisió important en aquesta àrea: tot sembla indicar que l'Ajuntament farà efectiu el pagament del darrer import a l'actual concessionària, Sorea, en concepte d'inversions en infraestructures, i això els deixarà via lliure per poder replantejar o mantenir la gestió del servei d'aigua potable al municipi.

Per debatre aquesta decisió s'ha creat una comissió, a proposta de la CUP, en què s'informarà de la situació actual del servei a través de diversos informes tècnics, de l'estat de la xarxa de distribució i, sobretot, es donaran a conèixer les quatre possibilitats que valora Torelló per tal d'assumir la gestió de l'aigua en baixa. D'una banda, hi hauria la possibilitat de continuar amb una gestió externa a càrrec d'una empresa privada, com es fa a dia d'avui, i de l'altra hi hauria l'opció que l'ens públic assumís més responsabilitat. En aquest apartat, hi trobaríem des d'una gestió totalment directa feta des de l'Ajuntament fins a l'entrada al Consorci per a la Gestió d'Aigües de Catalunya (CONGIAC), un òrgan públic liderat per Manresa que agrupa la gestió del servei d'aigua de diversos municipis, com per exemple Olost i Sant Bartomeu del Grau. Finalment, també s'escoltarà i es valorarà l'opció d'entrar a l'empresa mixta de gestió d'aigua en baixa que estaria engegant el Consell Comarcal d'Osona.

La comissió va iniciar la seva activitat aquest novembre amb la presència d'un membre de cada grup polític del consistori, i està previst que fins al juny tinguin reunions amb cadascuna de les opcions que es valoren per gestionar l'aigua. L'actual concessió acaba el novembre del 2018, fet que provoca que d'aquí a un any, quan es redactin els nous pressupostos, ja hi hagi d'haver una decisió presa, sobretot si es canvia el model.

Que hi hagi debat

Tot i que la decisió final recaurà en l'equip de govern, que té majoria, la voluntat és que per decidir una qüestió de poble es pugui arribar a un acord ben ampli. És per això que més enllà del debat polític també es tindrà l'opinió de la plataforma ciutadana Volem l'Aigua Neta, Clara i Nostra, la qual defensa una gestió municipal de l'aigua, però també més informació i implicació de tota la població davant d'aquest bé tan escàs.

Amb la voluntat de fer arribar aquest procés a la ciutadania de Torelló, s'intentaran organitzar xerrades informatives sobre aquesta temàtica per poder copsar l'opinió dels torellonencs.

“Analitzarem quina és la gestió més eficient”

Manel Romans remarca: “A diferència d'altres grups, no defensem una opció i prou. Estem oberts i analitzarem quina és la gestió més eficient.” Per Romans, hi ha tres premisses clau pel que fa a serveis municipals: “Qualitat, bon servei i el menor cost. Buscarem qui ho compleixi.” A nivell personal, el regidor convergent diu que la gestió pública directa és complicada: “L'aigua necessita personal les 24 hores dels 365 dies de l'any, i Torelló potser no pot assumir aquesta estructura.”

“Volem ser pragmàtics i realistes en la decisió”

Des d'ERC, Lluís Sabatés deixa molt clar que l'aigua és un bé públic, i més enllà de la gestió que se'n faci, “el control en el darrer moment sempre ha d'estar en mans de l'Ajuntament”. Pel que fa al tipus de gestió, explica que seran “pragmàtics i realistes” en la decisió: “Hem tingut responsabilitats en aquesta àrea i hi ha pros i contres en tots els sistemes. El que volem és un bon debat i que hi hagi acord perquè segurament és una decisió que afectarà Torelló més enllà d'aquest mandat.”

“Tenim clar que volem una gestió pública”

Francesc Manrique és el representant de la CUP a la comissió, i el seu portaveu és el més clar en la posició que adopta el grup polític en aquest tema: “Volem remunicipalitzar l'aigua i que la gestió sigui pública i directa a través de l'Ajuntament.” Malgrat l'aposta en ferm, remarquen que també volen estudiar gestions com la que fa CONGIAC. Es mostren satisfets perquè s'hagi creat la comissió i demanen que el debat s'obri a la ciutadania.

“Volem escoltar totes les opcions que tenim”

Des del grup d'independents de FEM Torelló, David Forcada explica que el seu grup vol “conèixer tota la informació i escoltar totes les opcions que tenim per poder gestionar l'aigua”. El que sí que tenen clar és que es decantaran “per l'opció que la llei diu que hem de defensar. És la que, derivada d'un estudi ben fet, sigui la més profitosa per al municipi”. Una de les claus serà fer un nou contracte de gestió “adaptat a les circumstàncies actuals”.

“L'informe tècnic serà clau per la decisió”

Des del PSC, Juan Carmona apunta que el debat “està molt a l'inici”, i que des del grup socialista volen esperar a tenir l'informe tècnic valorant les opcions que hi ha sobre la taula per poder decantar-se per a una o l'altra. Malgrat que la posició del grup encara no està definida, a nivell personal sí que té preferències de com s'hauria de gestionar l'aigua: “Sóc partidari d'una gestió pública, i que la gent pagui només pel que consumeix”, explica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.