Infraestructures i serveis

medi ambient

El consum d'aigua del CAT creix un 5% l'últim any

La reactivació econòmica fa que les indústries utilitzen més aigua però també augmenta l'ús d'aigua per beure

La planta d'ozó, que substituirà el clor en la potabilització, s'inaugurarà al març

El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) ha incrementat un 5% el consum d'aigua durant el 2016, així el volum d'aigua del minitransvasament de l'Ebre subministrada a indústries i ajuntaments del Camp i l'Ebre ha estat de 71 hectòmetres cúbics. Concretament, el sector industrial ha consumit 27,49 hectòmetres d'aigua del CAT, als quals s'han d'afegir 3,91 hectòmetres cúbics d'aigua reutilitzada.“L'augment del consum d'aigua tant per beure com pes a ús industrial demostra que l'activitat econòmica es recupera”, va explicar el president del CAT, Albert Abelló. De fet, l'increment no és només respecte al 2015, sinó que se supera el consum dels últims deu anys. “Ens hem de remuntar deu anys enrere per trobar un volum de consum com el de l'any passat, una tendència que el gener del 2017 es manté”, va assenyalar el gerent del CAT, Xavier Pujol.

Pel que fa a la tarifa de l'aigua, el preu mitjà s'ha reduït un 1,47% gràcies a la implantació d'un sistema d'estalvi energètic que ha permès reduir la factura elèctrica 700.000 euros. Tant l'estalvi com la millora de la qualitat de l'aigua són les prioritats del CAT i, en aquest sentit, la setmana que ve començarà a funcionar en període de prova la planta d'ozó a la instal·lació de l'Ampolla. El projecte ha suposat una inversió de 7,1 milions i permetrà substituir el clor per l'ozó en el procés de potabilització de l'aigua. La incorporació de l'ozó a l'inici de la potabilització millora la qualitat, però també la seguretat. “El clor és una matèria perillosa, mentre que l'ozó és innocu i també un desinfectant més potent”, va dir Pujol. La planta d'ozó s'inaugurarà el 22 de març, coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua.

Una altra inversió que el CAT emprendrà enguany serà la instal·lació d'uns sensors a les canonades que permetran monitorar en línia la qualitat de l'aigua en diferents punts de la xarxa. Fins al 2020 es preveu la instal·lació de 15 d'aquests equips, 2 dels quals a l'Ampolla.

LA XIFRA

71,07
hectòmetres
cúbics d'aigua han estat subministrats pel CAT a indústries i ajuntaments del Camp i l'Ebre.

Injecció de sediments al Delta

El CAT participa en el projecte Life d'adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic al delta de l'Ebre, que lidera l'IRTA. Concretament, el CAT aporta els fangs que obté durant el procés de potabilització de l'aigua (i que fins ara destinava a pedreres) i els retorna al medi. “Podem donar sortida a unes 1.500 tones de fangs de la planta de l'Ampolla i ajudar a reduir la subsidència del Delta”, va manifestar el gerent del CAT. L'objectiu del CAT és disposar el 2018 d'un projecte constructiu de retorn dels sediments a través d'una canonada que connectaria la planta de l'Ampolla amb els canals de l'esquerra i la dreta de l'Ebre.

D'altra banda, el CAT instal·larà enguany un nou paquet informàtic de gestió de dades al laboratori que permetrà detectar la presència a l'aigua de productes derivats de fàrmacs, cosmètics o metalls. També es millorarà la seguretat de la planta de l'Ampolla i es millorarà la gestió del sistema de cloració del ramal de la xarxa de distribució a Reus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona