Societat
Penes i glòries dels bombers
Els bombers figuerencs aprofiten la festa patronal del cos per mostrar les seves queixes
Puigdemont presideix l'acte anual d'entrega dels guardons
Els bombers de Figueres ja havien avisat que no es limitarien a veure passar els cotxes oficials i assistir a l'acte protocol·lari de lliurament de distincions al cos. Ahir van aprofitar la celebració a Figueres de la festa patronal dels bombers per tornar a posar sobre la taula les deficiències del seu parc a la ciutat. Ho van fer convidant les autoritats a esmorzar; abans, però, el caporal i portaveu del parc de Figueres, Ramon Montané, va guiar el director general de bombers, Juli Gendrau, i el delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta, pel parc. Els clots del pati que dificulten les maniobres dels camions, les instal·lacions inadequades i els vehicles que es fan vells i que s'han hagut d'anar adaptant parlen per si sols. Els bombers també recalquen que hi ha temes pendents, com l'absència d'un protocol d'actuació per intervenir en situacions d'emergència al túnel del TGV del Pertús.
Obres licitades
Montané i els seus companys de feina admeten que bona part de les deficiències haurien de quedar resoltes amb la licitació –anunciada oportunament aquesta setmana– de les obres de reforma d'aquest parc. Els treballs, valorats en 1.119.111,26 euros, tindran un termini d'execució d'onze mesos. Juli Gendrau els va garantir ahir que després del termini de tramitació, que es preveu que durarà uns quatre mesos, les obres podrien començar a finals d'estiu o a la tardor. El director general admet que la reforma és necessària i prioritària, recalcant, però, que la tramitació de la reforma ara ja és un fet. Part de les altres peticions –com l'augment del nombre d'efectius– s'hauran de resoldre progressivament amb el desenvolupament del pla estratègic anunciat a finals del 2016 i que impulsa el govern. Gendrau també va voler donar garanties als bombers pel que fa al protocol d'intervenció al túnel del Pertús, assegurant que s'està treballant amb l'empresa ferroviària i que, en tot cas, el que falta és posar per escrit un protocol d'instrucció per a les intervencions d'emergència.
“La reforma solucionarà els problemes de desaigües, de climatització i clots, però no resoldrem les mancances en la gestió de la zona”, insisteix el portaveu dels bombers. Montané recorda que la petició inicial era crear un nou parc, i la reforma de l'actual no solucionarà aspectes com per exemple la falta d'un heliport; segons el caporal, el parc de Figueres hauria de ser la zona de referència per a l'actuació de bombers a la part nord de Girona, i amb la reforma projectada no ho serà. També lamenta que, si el parc es manté amb la superfície actual, l'ampliació de personal serà difícil. Actualment els torns de guàrdia a Figueres són de cinc bombers, per cobrir una àrea de quaranta municipis i uns 75.000 habitants. “Hauríem de ser set de guàrdia”, diu Montané.
L'intercanvi d'explicacions entre les dues parts –al qual també havien estat convidats representants dels grups polítics de Figueres i l'alcaldessa, Marta Felip–, es va tancar amb un esmorzar compartit. Els bombers figuerencs van traslladar l'exposició dels seus greuges davant l'entrada del Teatre El Jardí per comunicar-les també al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El president es va aturar per escoltar-los i en el seu parlament de cloenda de la festa patronal de Sant Joan de Déu, es va referir a les necessàries millores del cos. Ahir era el dia anual per celebrar l'entrega, la dedicació i l'abnegació dels bombers i els cossos d'emergència; també va servir per recordar que, perquè aquests cossos puguin treballar en condicions òptimes, encara hi ha feina per fer.
Els policies de Llançà i els dos voluntaris que van trobar en Jordi
Entre les persones i els cossos homenatjats ahir a Figueres, hi havia els protagonistes d'alguns casos ben presents en la memòria de la població de les comarques gironines. Van ser homenatjats els tres agents de la policia local de Llançà que el maig del 2016 van salvar la vida a un home en rescatar-lo d'una casa en flames. La víctima, de 69 anys, havia deixat els fogons encesos i s'havia adormit. Quan es va despertar, la cuina estava en flames, i els agents van aconseguir salvar-lo traient les reixes que impedien que sortís per la finestra, abans de l'arribada dels bombers.
L'altre cas gironí que va robar el cor de tots els assistents a l'acte d'ahir va ser el d'en Jordi, el nen de 3 anys la desaparició del qual va mobilitzar tots els cossos d'emergència als voltants de Camós la nit de cap d'any del 2015. El van trobar, l'1 de gener del 2016 en una zona de difícil accés, Josep Ribas i el seu fill Josep Maria Ribas, dos dels voluntaris que van participar en la recerca. Pare i fill van recollir ahir la menció honorífica que el Departament d'Interior i els bombers lliuren per reconèixer aquesta col·laboració amb el cos de bombers. L'entrega la van fer el president de la Generalitat i el conseller d'Interior, però la sorpresa va ser la presència del mateix Jordi –acompanyat de la seva germana–, que va participar en el lliurament de la distinció. Referint-se a la preocupació que va aclaparar tot el país aquella nit, però sobretot a l'alegria general quan se'l va trobar, Puigdemont va resumir-ho dient: “Quan el van trobar va ser com quan el Barça va fer el sisè gol.”