Serveis

Amb el 2011, arriba l'hora del tren nostre de cada dia

El traspàs, oficialitzat ahir, de la gestió dels regionals a la Generalitat obre un enorme ventall d'oportunitats per millorar un servei que utilitzen milions de passatgers cada any al Camp i l'Ebre

Pas­sada ja la febre inver­sora de l'alta velo­ci­tat, arriba l'hora de la veri­tat per a la millora dels regi­o­nals, els trens que aga­fen la immensa majo­ria dels usu­a­ris tar­ra­go­nins. Només cal fer un cop d'ull si no (vegeu fit­xeta annexa) a les xifres de pas­sat­gers que van moure al 2009: més de cinc mili­ons entre totes les línies que tra­ves­sen la demar­cació, la mei­tat dels que els fan ser­vir arreu de Cata­lu­nya. Després d'anys de par­lar-ne, i que recent­ment s'hagi inclòs en tots els plans ter­ri­to­ri­als i de mobi­li­tat, el traspàs efec­tiu a la Gene­ra­li­tat, des d'ahir mateix, de la gestió d'aquest ser­vei obre la porta de bat a bat no tan sols a la millora dels trens entre les comar­ques del sud, Bar­ce­lona i Lleida, sinó també a la cre­ació efec­tiva d'una xarxa de Roda­lies pròpia per al Camp de Tar­ra­gona. I és que el govern català fa anys que, alhora que ho rei­vin­di­cava, anava pla­ni­fi­cant les millo­res que, sense que calgués fer pràcti­ca­ment cap nova gran obra en la infra­es­truc­tura (que con­ti­nua depe­nent de Madrid), vol­dria intro­duir per al dia que assumís la gestió del ser­vei. I aquest dia va ser ahir, l'1 de gener de 2011.

Més i millors regi­o­nals

El docu­ment que recull el full de ruta que hau­ria de seguir la Gene­ra­li­tat pel que fa a la gestió de ser­veis fer­ro­vi­a­ris (i de la resta de trans­port públic) és el Pla del Trans­port de Viat­gers de Cata­lu­nya (PTVC), que el govern va apro­var defi­ni­ti­va­ment el 9 de gener del 2009 amb l'horitzó de poder-lo tenir implan­tat el 2012. D'entrada, el govern hi pre­veu la cre­ació de més ser­veis semi­di­rec­tes a tot el país (per exem­ple, entre Tar­ra­gona i Bar­ce­lona) i la millora gene­ral de la velo­ci­tat comer­cial, també a la resta de regi­o­nals. La idea, a més, és aug­men­tar les freqüències de pas a totes les esta­ci­ons de la xarxa (vegeu el gràfic), un fet que, al Camp i l'Ebre, es tra­dui­ria en millo­res en la línia fins a Tor­tosa (de cinc com­bois dia­ris a vuit per sen­tit), la de Móra (fins a 12 dia­ris) i les dues que van a Lleida, ja sigui per Alco­ver o per Valls (vuit per banda en cada ramal).

Tot i que el nou govern de CiU ja parla de revi­sar-lo perquè no hi ha diners per a tot el que s'hi pre­veu ara, el Pacte Naci­o­nal per a les Infra­es­truc­tu­res, apro­vat tot just uns mesos més tard que el PTVC –l'estiu del 2009–, inci­dia també en aques­tes i altres pro­pos­tes per millo­rar el ser­vei de Regi­o­nals, que en prin­cipi no hau­rien de supo­sar grans inver­si­ons. En l'apar­tat d'obres, de fet, només par­lava de reo­brir la línia Reus-Roda per a pas­sat­gers –tot i que ara l'Estat vol que el cor­re­dor sigui pre­fe­rent per a la nova línia de mer­ca­de­ries del port– i con­nec­tar les línies d'Alco­ver i Valls per mitjà d'un nou gir, que ara és impos­si­ble, que cal­dria cons­truir a Pica­moi­xons. Més genèrica­ment, el pacte també pre­veu millo­rar l'oferta de trens a l'Aldea i ampliar el ser­vei de mit­jana distància de Camp de Tar­ra­gona a Bar­ce­lona i Lleida, fent “les inver­si­ons que cal­gui per asso­lir temps com­pe­ti­tius en els trens regi­o­nals amb des­ti­nació a Bar­ce­lona”. Al mateix docu­ment també es par­lava d'apro­fi­tar l'entrada en fun­ci­o­na­ment de la línia del TAV per “rede­fi­nir hora­ris i freqüències dels regi­o­nals”. Un fet, per cert, del qual s'havia par­lat molt en anys pre­ce­dents però que, des que l'alta velo­ci­tat arriba al Camp –ja fa qua­tre anys– encara no s'ha vist reflec­tit enlloc, mal­grat que ja s'han deri­vat a la nova línia tots els ser­veis de llarga distància.

Roda­lies pròpies

El pro­jecte estre­lla del pla, però, que ja s'havia pro­po­sat fins i tot en el dar­rer govern de Jordi Pujol, és la cre­ació d'una xarxa de roda­lies pròpia per al Camp de Tar­ra­gona, apro­fi­tant igual­ment la infra­es­truc­tura exis­tent. La idea del govern, en aquest sen­tit, seria d'entrada crear qua­tre grans línies (vegeu gràfic) amb Tar­ra­gona com a eix cen­tral: una per la costa, i les altres amb des­ti­nació a Reus, les Bor­ges del Camp i la plana Pica­moi­xons. Al pla fins i tot s'inclo­uen pro­pos­tes de freqüència, que serien d'un tren cada vint minuts en el cas del tra­jecte entre Tar­ra­gona i Reus, cada trenta fins a Tor­re­dem­barra i cada hora en la resta de con­ne­xi­ons, si bé ja es pre­veu que totes es doblin en hora punta, quan hi hau­ria per exem­ple un tren cada deu minuts entre les dues prin­ci­pals ciu­tats. Igual­ment, ja es té pre­sent que almenys la línia 1 que enllaça Tor­re­dem­barra i Cam­brils pugui pas­sar a inte­grar-se al futur Tram­camp, quan es posi en marxa.

Tot i que ini­ci­al­ment no es pre­veia, al redac­tat final del pla també es va acor­dar d'incloure que s'estudiï la pos­si­bi­li­tat de per­llon­gar la línia 3, dibui­xada entre Tar­ra­gona i la Plana, almenys fins a Mont­blanc per un cantó i fins a Valls per l'altre (si bé en aquest cas abans cal­dria cons­truir l'esmen­tat gir a Pica­moi­xons). Igual­ment, s'estu­diarà d'allar­gar la línia 4, que ara mori­ria a les Bor­ges del Camp, fins a Fal­set. Al pla no es pre­veu, en canvi, ni tan sols estu­diar l'allar­ga­ment fins a Mont­blanc de la línia entre Lleida i les Bor­ges Blan­ques, com recla­men algu­nes veus a Ponent.

LA XIFRA

5 milions
llargs de passatgers
van agafar al 2009 les línies de regionals que connecten el sud i Barcelona: les de Móra, Tortosa, Reus i Picamoixons.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.