Serveis

El Consorci d'Aigües de Tarragona redueix un 15% el cost energètic

El CAT implanta un sistema d'automatització intel·ligent que gestiona la captació i distribució d'aigua

Inverteix 1,1 milions en un sistema pioner

La despesa energètica del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) supera els 5 milions d'euros anuals, una quantitat que s'ha incrementat de manera considerable els últims anys i que sembla que ho continuarà fent en el futur. Per captar i distribuir l'aigua de l'Ebre cal un sistema de bombes i, amb l'objectiu de reduir la despesa energètica, el CAT ha implantat un sistema automàtic intel·ligent que programa el funcionament de les bombes en funció de la tarifa elèctrica en cada franja horària. “Aprofitem al màxim les hores en què el preu de l'energia és més barat, el programa s'adapta al cost de l'energia i la demanda dels consumidors d'aigua”, va explicar el cap de manteniment del CAT, Andreu Fargas. Es tracta d'un sistema pioner a l'Europa continental que ha suposat una inversió d'1,1 milions d'euros, però que garanteix un estalvi en el cost energètic del 15%. En aquest sentit, el CAT assegura que en un parell d'anys la inversió feta quedarà amortitzada. No s'ha avaluat encara si aquest estalvi es traduirà més endavant en una rebaixa del preu de l'aigua als abonats del CAT. “Pot afavorir una reducció de la tarifa de l'aigua”, es va limitar a dir Fargas.

El programa que ha instal·lat al CAT l'enginyeria Adasa s'anomena Aquadapt i ja funciona en setze indrets del món. “Buscàvem un programari sofisticat per optimitzar i controlar tota la xarxa del CAT de manera automàtica i en vam trobar un que ja funciona”, va assenyalar un dels responsables de l'enginyeria, Jordi Llaguna.

La implantació del programa Aquadapt, que s'ha dut a terme en els últims quatre mesos, implica un canvi de rol dels operadors del CAT: d'executors a supervisors. “L'operador ara controla el programa, no és qui dóna les ordres, sinó que és el sistema el que estableix quan emmagatzema aigua i quan en distribueix”, va dir Fargas. El sistema instal·lat programa la producció, les bombes i les vàlvules per les 48 hores següents per tal de minimitzar el cost energètic, maximitza l'eficiència energètica de les bombes i calcula una nova situació cada mitja hora adaptant-se a condicions canviants. Uns càlculs que tenen com a prioritat la distribució d'aigua.

LA XIFRA

70
hectòmetres
cúbics d'aigua distribueix el Consorci d'Aigües de Tarragona anualment als seus clients.

Model preparat per al futur

El preu de l'electricitat representa el 16% del total de costos de producció del CAT, i amb la instal·lació del programa Aquadapt es podrà minimitzar l'increment de la tarifa elèctrica. El sistema està preparat per treballar amb la tarifa de 24 hores que té contractada actualment el CAT, però possibilita la gestió de qualsevol tarifa que ofereixi el mercat elèctric. De fet, el programa està preparat per treballar amb tarifes a temps real, un fet que situa el CAT com a model a seguir, en l'aspecte tecnològic i estratègic, dins del sector dels operadors d'aigua.

L'experiència que ara s'ha implantat a tota la xarxa del CAT, que distribueix 70 hectòmetres cúbics d'aigua anualment, té 23 estacions de bombament i més de 100 dipòsits, es va provar ja l'any passat a l'estació de bombament de la captació a Campredó. En aquest cas, l'estalvi del cost energètic va ser del 18,81%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona