Serveis

Un Eurodistricte que continua encallat

L'Eurodistricte de l'Espai Català Transfronterer, una estructura administrativa plantejada entre la demarcació de Girona i les comarques de la Catalunya del Nord, continua sense concreció gairebé deu anys després d'iniciar-se la redacció del projecte. La setmana passada, al Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera, la delegació de la Fundació Catalunya Europa a l'Empordà i de la Universitat de Girona van debatre en un seminari sobre la necessitat o vigència d'aquest projecte fallit. Joan Armangué, delegat de la fundació, i l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, van iniciar els debats reflexionant sobre la necessitat d'aconseguir un “espai lliure de l'efecte frontera”.

A l'hora de buscar explicacions sobre la falta de concreció, Mita Castañer, professora de geografia de la Universitat de Girona, va posar de manifest la falta de lideratge dels actors per poder recuperar el projecte. Segons ella, caldria per un costat repensar el territori, al mateix temps que les grans ciutats –Perpinyà, Figueres i Girona– haurien de tenir un paper més actiu en el procés. També va defensar que la recuperació o redefinició d'un òrgan transfronter hauria d'emergir de l'àmbit local.

El segon ponent, Josep Puigbert, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, va reconèixer que el projecte ha avançat sovint a batzegades, per estar massa lligat a personalismes. També va admetre la dificultat que suposen les diferències de context administratiu, però defensant que s'ha avançat en la integració.

Segons Puigbert, tot i les dificultats, en especial per la manca d'infraestructures, hi ha moviment entre els agents locals, i per tant les institucions superiors s'han d'implicar més per establir un marc estable. En el debat a continuació entre la trentena de participants vinguts de banda i banda de la ratlla, l'opinió general va ser que, tot i que no s'ha concretat cap estructura administrativa com l'Eurodistricte, els agents locals, com els batlles, han seguit impulsant projectes compartits. També es va coincidir en el fet que hi ha àmbits en els quals es pot i cal treballar, com ara la cultura, la gestió del territori i del paisatge, la llengua i el desenvolupament econòmic.

Josep Anguera, delegat del rector de la UdG per les relacions transfrontereres, va concloure dient: “L'Eurodistricte no és imprescindible, però sí molt necessari.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia