Infraestructures i serveis

medi ambient

Sorpresa a Torelló per la pudor que fa l'aigua potable

La nova potabilitzadora s'ha engegat en ple episodi de concentració d'aquest compost orgànic no perillós

En els pròxims dies ha de desaparèixer

Des de fa un mes, quatre municipis d'Osona –Sant Hipòlit de Voltregà, les Masies de Voltregà, Orís i Torelló– capten aigua de la nova estació de tractament d'aigua potable (ETAP) situada a Conanglell. Durant aquestes setmanes, molts veïns de Torelló han apreciat que l'aigua que arriba a les seves cases fa pudor a terra mullada i té un gust desagradable. Sorea, empresa responsable de la gestió de l'aigua al municipi, va emetre ahir un comunicat en què explicava que aquesta situació es produeix per la presència de geosmina, un compost orgànic que no és perillós per al consum humà però que causa en l'aigua un gust i una olor característica i no massa agradable.

Un fet inèdit a Torelló

La presència de geosmina en l'aigua procedent del riu Ter no és un fet aïllat ni gaire sorprenent aquesta època de l'any: “Apareix a la primavera, i sobretot en anys en què el riu baixa amb poca aigua. Enguany, al febrer i al març ja la vam detectar perquè va fer més calor de l'habitual, va ploure poc i s'ha mantingut fins ara”, explica Miquel Codina, tècnic de la xarxa d'aigües del Consell comarcal. Així, doncs, l'entrada en funcionament de l'ETAP Osona Nord ha coincidit amb un episodi d'alta concentració de geosmina: “Els pobles que ja fa més temps que reben aigua del Ter ja ho han viscut altres vegades, tot i que en els darrers dos anys no ens havia passat. Torelló, fins ara, s'abastava de pous i aquest fenomen no es produïa”, explica Codina. En aquesta mateixa línia, el regidor d'Obres i Serveis de Torelló, David Forcada, hi afegeix que ha sigut una coincidència: “L'aigua és del tot potable. La qualitat de l'aigua que ens arriba del riu és tan o més bona que la dels pous, però a vegades hi apareixen aquestes algues.” El fet que la veu d'alarma s'hagi produït en veïns de Torelló s'explica perquè en una part d'aquest municipi hi ha arribat en les últimes setmanes només aigua procedent de l'ETAP Osona Nord, i no s'ha barrejat amb la dels pous, com es fa en la resta de municipis: “S'havia de modificar una instal·lació amb una obra que s'ha acabat aquesta setmana. Ara ja es barrejarà”, diu Codina.

Les pluges dels últims dies i la crescuda del riu haurien de fer desaparèixer la geosmina de l'aigua en els pròxims dies. D'altra banda, es treballa per millorar el filtratge de la nova estació de tractament. “No s'ha pogut fer en la primera fase, però en la segona està previst instal·lar carbó vegetal, ja que és el mètode més efectiu per filtrar compostos orgànics”, comenta Codina.

Vuit hores sense llum

Una altra incidència que va afectar Torelló dilluns va ser un tall de subministrament elèctric provocat per una avaria simultània en dues estacions de transformació del municipi.

LES FRASES

Torelló s'abastava de pous i la geosmina no hi sortia. Apareix quan el riu porta poc cabal d'aigua i la temperatura és alta
És una alga que apareix en aigües bones, però té el problema que afecta el gust i l'olor
Miquel Codina
tècnic consell comarcal d'osona

Més de deu milions per a la depuradora d'Igualada

redacció

El govern de la Generalitat va acordar ahir autoritzar l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a iniciar la posada a licitació dels contractes d'explotació i manteniment de les depuradores d'Abrera i Igualada per als quatre anys vinents i la possibilitat de pròrroga de dos anys. Els contractes tenen un pressupost de licitació de 13,2 milions d'euros en el cas d'Abrera i de 10,3 milions en el cas d'Igualada, segons va explicar ahir en la compareixença de cada dimarts la portaveu del govern català, Neus Munté.

Un cop s'ha rebut l'autorització de la Generalitat, l'ACA obrirà ara els procediments de licitació corresponents durant el mes de juny i es preveu l'adjudicació abans de final d'any perquè siguin operatius ja a partir de l'1 de gener del 2017.

La depuradora d'Igualada està en servei des del 1985 i es va ampliar el 1995. Consta d'un tractament biològic amb eliminació de nitrogen i fòsfor i dóna servei als municipis i nuclis agregats d'Igualada, Vilanova del Camí, Òdena i Santa Margarida de Montbui. L'equipament té una capacitat de tractament de 20.000 metres cúbics al dia i dóna servei a una població estimada d'uns 285.000 habitants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona