Ajuts de 4,5 milions per a la millora de la xarxa d’aigua
Una trentena d’ajuntaments i ens locals gironins es beneficiaran d’aquestes subvencions
Les actuacions s’hauran d’enllestir abans que acabi el 2020
Una trentena d’ajuntaments i ens locals de les comarques gironines es beneficiaran dels ajuts que ha concedit l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a la millora de l’abastament de l’aigua en alta. L’ACA va fer pública ahir la resolució definitiva d’aquesta línia d’ajuts, que a la demarcació de Girona es concreta en un import global de 4.574.291,37 euros, amb els quals s’executaran actuacions en municipis que tenen problemes de subministrament i que necessiten incrementar-ne la garantia. Els treballs subvencionats s’hauran d’haver executat entre l’1 de gener del 2018 i l’1 de novembre del 2020.
De tots els ajuts previstos, destaquen, per la quantia, els 1,7 milions que rebrà l’Ajuntament de l’Escala per a la construcció de l’estació de tractament d’aigua potable al municipi. Els segueixen els 500.000 euros que s’han concedit al consistori de Castell-Platja d’Aro per a la construcció d’un dipòsit de 5.000 m³ per a la millora de l’abastament d’aigua potable i la xarxa de connexió al sector oest de Sant Pol i S’Agaró. I, en tercer lloc, mig milió d’euros més per a la construcció d’un subministrament alternatiu d’aigua potable en alta al municipi de Colera. A tot Catalunya, l’ACA destinarà un total de 15 milions d’euros per a l’execució de prop de 150 actuacions. Aquesta convocatòria és la tercera que l’ACA porta a terme en la línia d’ajuts per a la millora de l’abastament d’aigua a Catalunya. En les dues convocatòries anteriors (2016 i 2017, respectivament), ja es van aportar un total de 25 milions d’euros.
L’ACA també va fer pública la resolució definitiva d’atorgament de subvencions per a la redacció de plans directors del servei municipal d’abastament d’aigua. Els plans directors són una eina que permet disposar d’una radiografia del servei de subministrament a escala municipal, conèixer les principals deficiències del sistema i proposar i valorar les actuacions necessàries per assolir una millora general en les prestacions de la xarxa local d’abastament i, en conseqüència, afavorir una millor gestió dels recursos i un increment en l’estalvi. En aquest sentit, l’ACA ha atorgat un total de 392.852 euros a 37 municipis de les comarques gironines, així com al Consell Comarcal de la Garrotxa, el qual rebrà 161.200 euros.
LA XIFRA
Més de 6,39 milions d’inversió, i l’ACA n’assumeix un 43,4%
JOAN PUNTÍLa inversió per a les actuacions sobre l’abastament d’aigua potable a l’Alt Empordà s’elevarà als 6.397.673 euros entre l’1 de gener d’aquest any i l’1 de novembre de l’any 2020. De totes, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) n’assumirà un 43,4%, que vol dir exactament 2.778.282.
De les onze actuacions subvencionades per l’ACA en aquesta comarca, destaquen les tres de l’Escala, sobretot la construcció de l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP). Les altres dues són actuacions previstes en dos pous d’abastament.
El cost de l’EDAR de l’Escala és de 4.532.810 euros i la subvenció que ha concedit ara l’ACA per executar aquesta obra és d’1.754.847 euros. La segona inversió més elevada a la comarca es farà a Colera, on hi ha un projecte per a la construcció d’un subministrament d’aigua potable en alta alternatiu, amb un cost calculat de 837.143 euros, 500.000 dels quals són subvencionats per l’ACA.
Diversos municipis que actuen conjuntament sota la gestió del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, tots a l’oest de Figueres, es veuran beneficiats pel nou projecte de connexió en alta, un pla conjunt que s’eleva als 417.925 euros, i en aquest cas l’ACA en subvenciona 209.540. El Consorci de la Costa Brava assumirà, així mateix, els treballs per a la recuperació d’un pou a la Gallinera, al terme de Castelló d’Empúries, una perforació que servirà per abastir en alta els municipis de la Costa Brava nord que subministra el consorci. El cost d’aquest projecte és de 111.662 euros i la subvenció de l’ACA serà de 32.838 euros.
També afrontaran des d’ara fins al 2020 la millora de la captació i el pretractament de la canonada d’abastament en alta al municipi d’Agullana, la millora en l’abastament a Albanyà, la instal·lació d’una canonada d’impulsió a l’Armentera i la reparació d’un tram a Lladó i el projecte de millora a la presa de Portbou.
Poc més de mig milió d’inversió
J.TL’Agència Catalana de l’Aigua aposta per millorar l’abastament al Baix Empordà amb dues inversions, que s’eleven als 530.139 euros en total. La primera, per dimensió i pressupost, consisteix en la construcció d’un dipòsit de 5.000 m³ d’aigua potable i la xarxa de connex ió per al sector oest de Sant Pol i S’Agaró a Castell-Platja d’Aro, amb una inversió de 500.000 euros. La segona serà la recuperació de la captació subterrània actualment fora de servei que està situada al centre d’elevació i tractament del nucli urbà de Santa Cristina d’Aro. La inversió per executar aquesta actuació és de 30.139 euros.
Aigua “neta” per a la xarxa de Maçanet Residencial
J.FLa inversió més gran de la Selva és per a la remodelació del sistema de bombament dels pous d’abastament d’aigua potable i nova canonada d’impulsió fins a la planta de tractament a la urbanització Maçanet Residencial Park, a Maçanet de la Selva. El consistori ha aprovat recentment el projecte per canviar canonades, construir una nova planta i expropiar terrenys per fer un dipòsit. El projecte està valorat en 700.000 euros i, amb l’ajut de 171.488 euros de l’ACA, “l’aigua arribarà neta a la xarxa”, diu l’alcalde, Josep M. Ciurana. L’ACA també finança amb 91.509 euros la construcció d’un pou i l’ampliació de les instal·lacions d’aigua en alta a Can Fornaca, a Riudarenes.
Obres de connexió en nuclis de Llagostera
g.bLes inversions de l’ACA al Gironès, amb un cost total de 225.916 euros, es concentren al municipi de Llagostera en diverses urbanitzacions. Amb una subvenció màxima de 123.299 euros, s’iniciaran les obres de connexió de l’abastament d’aigua potable de la urbanització de Font Bona des del dipòsit de Selva Brava. Una altra de les actuacions és la construcció de la canonada d’abastament des del dipòsit de Can Pinet, a les urbanitzacions de la Canyera, la Mata i Mont Rei. La subvenció s’eleva als 59.593 euros. D’altra banda, l’ACA també atorga 29.593 euros per rehabilitar el pou número 11 del municipi amb vista a augmentar-ne el rendiment. Llagostera disposa de diversos pous. L’ACA també subvencionarà amb 16.330 euros l’Ajuntament de Cassà de la Selva per a la recuperació de dues captacions d’abastament municipal al terme.
Una planta potabilitzadora a Besalú
R. EA la Garrotxa, la partida més elevada es destina a la planta potabilitzadora de Besalú, amb uns 341.000 euros, una quantitat que és, aproximadament, la meitat del pressupost que tenen aquestes obres. El projecte inclou també la construcció d’un dipòsit que estarà situat dins del terme del municipi veí de Sant Ferriol.
Si ens fixem en els imports econòmics, en aquesta mateixa comarca la següent inversió més destacada és la de la nova infraestructura d’abastament d’aigua al poble de Sant Iscle de Colltort (situat al municipi de Sant Feliu de Pallerols). L’aportació de l’ACA per a aquest projecte serà de 129.000 euros. Completen les partides que l’ACA destina a la Garrotxa els 65.000 euros per a la recuperació del pou de la Gravera del poble de Montagut, al terme de Montagut i Oix, i, finalment, els 37.000 euros per a la portada d’aigua als veïnats de Pujolars i Can Font, al municipi de Santa Pau.
D’altra banda, per a la comarca del Ripollès, l’Agència Catalana de l’Aigua ha reservat 32.000 euros, destinats a la renovació de les instal·lacions de la font de les Dous, al terme de Camprodon, i 19.000 euros per a la recuperació de la font de la Badia i el pou del Ter, al terme municipal de Llanars.
Quant a la Cerdanya, s’hi destinen 54.000 euros per finançar diverses obres de millora a la xarxa d’abastament del terme de Meranges.