Medi ambient

Anyada de bolets nefasta, però no perduda del tot

Les altes temperatures de l’agost i la falta de pluja redueixen a testimonials les quantitats recollides

Els boletaires estan en espera de les pluges anunciades

La llevantada anunciada podria reactivar la temporada

Un quilo de rove­llons al mer­cat del Ren­gle d’Olot costa 30 euros (preus de dimarts pas­sat) i no són rove­llons del país. Aquest és un indi­ca­dor molt clar que la tem­po­rada de recol·lecció de bolets a les comar­ques giro­ni­nes ha tin­gut un inici des­astrós. I aquesta rea­li­tat és espe­ci­al­ment punyent perquè con­trasta amb l’ante­rior tem­po­rada de bolets, que va ser una de les més pro­duc­ti­ves dels últims anys. I n’hi ha prou amb un exem­ple: a la jor­nada de camp de la Festa del Bolet de Set­ca­ses, cele­brada recent­ment, els micòlegs van reco­llir i clas­si­fi­car 80 espècies, quan l’any pas­sat van ser un total de 160.

I més dades. El mem­bre de la xarxa d’obser­va­dors mete­o­rològics de la Gene­ra­li­tat i natu­ra­lista de la Vall de Bia­nya, Jordi Zapata, remarca que, dels 40 anys que fa que recull dades, l’agost pas­sat va ser el que va regis­trar tem­pe­ra­tu­res més altes, i quasi el més sec dar­rere dels anys 1994 i 2003. Els bolets o, més ben dit, els mice­lis neces­si­ten un ambi­ent humit per desen­vo­lu­par-se i donar forma al bolet. Depe­nen de les con­di­ci­ons mete­o­rològiques, espe­ci­al­ment de les de l’estiu. Les tem­pe­ra­tu­res altes i l’escas­se­tat de pluja han fet bai­xar fins a sota mínims la humi­tat i això ha fet que, per exem­ple, no s’hagin tro­bat ceps als bos­cos de les comar­ques de mun­ta­nya, un bolet símbol d’inici de tem­po­rada, ja que són uns dels pri­mers a sor­tir, jun­ta­ment amb els rove­llons. “A l’agost, només es veia algun cis­te­llet de rove­llons a la Cer­da­nya”, ha afir­mat.

El meteoròleg ha expli­cat que la pluja de la vigília de la Diada va caure més gene­ro­sa­ment al pre­li­to­ral, cap a les Gavar­res, el massís de Cadi­re­tes, i això va afa­vo­rir una flo­rida d’ous de reig. “Va ser una flo­rida con­tra pronòstic, perquè, el pre­li­to­ral és on la tem­po­rada bole­taire comença més tard”, ha dit. Per con­tra, la pluja no va arri­bar la mun­ta­nya giro­nina, on va arri­bar tes­ti­mo­ni­al­ment. Per això només s’hi van poder collir els ano­me­nats bolets de soca, les rúscu­les, que tenen una qua­li­tat gas­tronòmica medi­o­cre. Es van collir bolets del tipus cru­al­gues, abrons, alba­renys... Dis­sabte pas­sat, al mer­cat del Ren­gle, per posar un altre exem­ple, hi havia surenys de cas­ta­nyer, i això, segons Jordi Zapata, és molt sig­ni­fi­ca­tiu, ja que es tracta d’un bolet que aguanta molt bé la calor.

La tem­po­rada, no obs­tant això, no està per­duda del tot. Zapata asse­nyala que si els pròxims dies, i fins als pri­mers deu dies de novem­bre, plou, es pot recon­duir. “Cal una lle­van­tada i ara és l’època”. I ha recor­dat que pre­ci­sa­ment les pre­vi­si­ons indi­quen un epi­sodi impor­tant de plu­ges aquesta set­mana, i que podria començar avui mateix. Si arriba, lla­vors caldrà que no faci vent. “Els bolets volen humi­tat ambi­en­tal i, per tant, el vent és el seu prin­ci­pal ene­mic. L’ambi­ent sec no deixa créixer els mice­lis i afa­vo­reix la presència d’insec­tes, que posen ous damunt dels bolets, i es podrei­xen més fàcil­ment.

LES XIFRES

40
anys
és el període de temps en què no s’han registrat les temperatures i el nivell de pluja de l’agost passat.
80
espècies
de bolets s’han registrat a l’última Festa del Bolet de Setcases, la meitat que l’any passat.
3
zones
de recol·lecció de bolets hi ha delimitades per l’altura i pel clima a les comarques gironines.

“Deu grams de bolets són un quilo dies després”

“Deu grams de bolets són un quilo uns dies després, una setmana després”, ho remarca Jordi Zapata, que reivindica una visió més global i solidària dels recol·lectors de bolets. “Hem de deixar al bosc els bolets petits, els que hi passin els dies posteriors o nosaltres mateixos els podrem recollir d’una mida més atractiva”, ha indicat. “El bosc és de tots, hem de ser solidaris”, hi afegeix Zapata, que, com a expert boletaire, reconeix que hi ha molt de secretisme entre els qui van a bosc a recollir bolets, però demana que tinguin en compte que no són els únics.

Ell mateix recorda que cal tenir en compte una sèrie de normes a l’hora d’anar a buscar bolets. Així, doncs, recorda que només s’han de posar al cistell els bolets comestibles que es puguin identificar sense cap mena de dubte i que no cal refiar-se mai de les proves casolanes com ara l’ennegriment del gra d’all, de la moneda o de la cullereta de plata. En cas d’ingestió d’un bolet tòxic, cal seguir la recomanació de la Generalitat d’acudir al centre sanitari més proper. Quant a la recol·lecció en si, aconsella que la millor manera de collir el bolet és fent palanca, posar-lo en un cistell de vímet, ja que això afavoreix la dispersió de les espores; que no es remeni la fullaraca, ni es rasqui el sòl amb cap eina perquè a la capa superficial és on hi ha els micelis, i que es deixin créixer els més petits. Jordi Zapata insisteix, a més, en una visió més global de l’activitat boletaire i aconsella gaudir en silenci del bosc, fer fotos, deixar-se aconsellar per gent gran que hi entengui...

L’estacionalitat dels bolets es desplaça cap a marina

J.C

El canvi climàtic està desplaçant l’estacionalitat de la temporada de recol·lecció de bolets a les comarques gironines. El meteoròleg de la Vall de Bianya Jordi Zapata fa notar que, en l’actualitat, fins cap a Nadal fa relativament bon temps i això allarga la temporada cap a la zona prelitoral i properes, no a les zones més fredes; és a dir, a algunes zones de la Garrotxa, a les Guilleries, a les Gavarres i a la costa.

El territori gironí es pot dividir clarament en tres zones quant a la temporada boletaire. La muntanya, el prelitoral i zones properes i el litoral. En condicions normals, s’inicia a l’agost al Pirineu, on el cep, el sureny i el rovelló són les espècies més emblemàtiques. La temporada avança cap a la Garrotxa, el Collsacabra i les Guilleries, sobretot de final de setembre fins al novembre, amb l’escarlot o carlet com a espècie més representativa. I, finalment, s’allarga fins al pont de la Puríssima o, depenent de les condicions, més enllà, al litoral. En aquest cas, l’ou de reig és el bolet rei, un bolet, amb el qual cal parar molt de compte perquè és molt similar a altres amanites, que són altament tòxiques.

Ell mateix explica que aquestes espècies són molt versàtils des del punt de vista gastronòmic. Va a gust del consumidor, però els ceps i els ous de reig són especialment apreciats per menjar crus, laminats i marinats. A moltes cases de pagès, els ceps els laminen i els assequen penjats a la llar de foc per fumar-los. Els rovellons se solen coure a la brasa i els escarlots són ideals per als guisats. Fredolics i camagrocs són més adients per a sopes i truites.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia