Llum verd d’Urbanisme al nou POUM de Banyoles
L’informe diu que millora el teixit urbà i és respectuós amb l’estany i les hortes
La tramitació del nou pla general d’urbanisme (POUM) de Banyoles ha superat el primer examen fora de l’Ajuntament, amb l’emissió, ahir, de l’informe preceptiu de la comissió territorial d’Urbanisme de Girona. El pas següent serà completar l’avaluació ambiental i, seguidament, el document podrà tornar a entrar al ple municipal per a l’aprovació provisional. Finalment, el document haurà de tornar a ser revisat per la comissió d’Urbanisme, que aleshores el podrà aprovar de manera definitiva.
“No és expansiu”
Segons el parer de la comissió, “és un POUM més de regeneració i millora del teixit urbà que expansiu, i respectuós amb el sistema de l’estany i de les hortes existents”. “També ha valorat la voluntat de potenciar i situar adequadament l’activitat econòmica i industrial del municipi”, ha assenyalat aquest organisme avaluador.
L’aprovació inicial del nou POUM de Banyoles per part del consistori es va fer l’agost del 2018, amb els vots a favor de l’equip de govern (aleshores CiU, amb majoria absoluta), l’abstenció del principal grup de l’oposició (ERC) i el vot en contra de la CUP i ICV. L’alcalde, Miquel Noguer, ha expressat diverses vegades la voluntat de mirar d’arribar a consensos amb l’oposició abans de l’aprovació definitiva del document.
Habitatges i economia
En la proposta de nou planejament urbanístic es deixa espai per a la construcció de prop de 2.200 habitatges nous, s’hi revisen àrees residencials previstes pel planejament antic (de mitjans de la dècada del 1980) que no s’han arribat a construir i es fomenta la rehabilitació del parc d’habitatges existent. Quant a àrees d’activitat econòmica i logística, en el nou POUM es prefereix situar-les prioritàriament en polígons municipals a l’est de la ciutat (la zona més pròxima a la variant de la C-66) i connectades amb la xarxa viària, per garantir l’accessibilitat. En algun cas, s’aposta per relocalitzar les activitats industrials que ara se situen dins del teixit urbà (seria el cas de la zona de l’empresa Juncà) i destinar els terrenys que deixin vacants a usos residencials.