Administracions

MIQUEL NOGUER I PLANAS

PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA

“El sector turístic ha patit, pateix i patirà”

Diu que durant l’estat d’alarma la Diputació ha estat al costat dels ajuntaments per ajudar en tot allò que era possible

Pensa que la infraestructura s’ha de preservar, protegir, cuidar i mimar perquè és important tenir un equipament que funcioni

S’ha d’ajudar el comerciant i ara més que mai s’ha de comprar producte de km 0 en botigues de proximitat
Continuarem comprant material sanitari perquè no se’ns perdonaria que vingués un rebrot i no en tinguéssim

Miquel Noguer explica en aquesta entrevista que la Diputació ha passat el període de l’estat d’alarma al “costat dels ajuntaments per ajudar en tot allò que era possible i en què era necessari ser-hi”. És per això, segons explica, que han fet una “injecció d’uns 37 milions d’euros” que han posat a disposició dels consistoris perquè sabien que “tindrien un retard en el cobrament d’impostos i moltes despeses”. Noguer reconeix que la pandèmia ha perjudicat el sector turístic, que aquest “serà un any fluix” i que “no tots els hotels ni tots els restaurants obriran”. Comenta també que continuaran treballant “per tenir un aeroport que funcioni” però que molt probablement “les estratègies hauran de ser diferents”.

Com han afrontat la pandèmia de la Covid des de la Diputació de Girona?
Hem viscut una situació gravíssima que ens ha deixat moltes víctimes i que no ha parat només un poble o una ciutat, sinó tot un país i tot el món. Ningú s’imaginava que quatre mil milions de persones estarien tancades a casa seva, però que també tancarien empreses, comerços, que els avions deixarien de volar i que els trens i cotxes no circularien. Tot això no ho havíem vist mai. Per això a la Diputació vam prendre la decisió d’injectar als ajuntaments uns 36 o 37 milions d’euros aproximadament perquè tindran un retard en el cobrament d’impostos i moltes despeses. La Diputació hem estat al costat dels ajuntaments per ajudar en tot allò que era possible i en què era necessari ser-hi.

I quan es va fer aquesta injecció?

Pels volts de Sant Jordi els ajuntaments i consells comarcals van cobrar el 50% del fons de cooperació local i comarcal, aproximadament. És a dir, vam injectar uns 11 milions d’euros en els comptes dels ajuntaments. Això, una. Però és que després vam pensar que molts consistoris tenen delegats a Xaloc els cobraments i com que Xaloc els farà la recaptació més tard, vam posar també 18 o 19 milions d’euros perquè els ens locals poguessin tenir bestretes gratuïtes. Per tant, parlem de 29 o 30 milions d’euros que nosaltres vam posar de manera immediata.
I els altres sis o set milions?
Com que havíem arribat a un acord amb la Generalitat que el curs 2018-2019 era l’últim que nosaltres havíem de pagar les escoles bressol, vam decidir no ajornar-ho i en ple estat d’alarma vam treure la convocatòria i les escoles van fer la petició i justificació immediata. Això són 5 milions més que aquesta primera quinzena de juliol estem pagant. A part de tot això, també traurem altres línies per a les escoles municipals de dansa i conservatoris de música i els centres educatius de màxima complexitat. També hem engegat una campanya de plataforma digital del comerç local per promoure el consum de productes i serveis de proximitat. Si el comerciant ha hagut de tancar i fer un esforç important, ara penso que l’hem d’ajudar. Ara més que mai hem d’anar no només al producte de quilòmetre zero, sinó també a les botigues de quilòmetre zero.
La Diputació també ha comprat material sanitari.
Sí. D’acord amb el Departament de Salut, vam comprar material sanitari per destinar a residències de tot tipus: d’altes capacitats, salut mental, centres de drogodependència i geriàtriques, entre d’altres, i ajuntaments. Què vam fer aquí? Doncs ens hem gastat més de 400.000 euros i vam comprar 18.000 tests de detecció ràpida de la Covid que vam entregar al Departament de Salut i que han servit per al personal sanitari d’hospitals i dels CAP de la nostra demarcació, per al personal de residències i residents i per a les policies locals i vigilants. Hem comprat, a més, mascaretes, gels i guants, que feien falta. N’hem comprat i continuarem comprant-ne perquè ningú ens perdonaria que vingués un rebrot i no tinguéssim material sanitari. Nosaltres també hem fet un reforç en teleassistència, hem fet accions divulgatives per lluitar contra la violència masclista i hem ofert una proposta pedagògica d’educació emocional per als casals d’estiu, entre d’altres.
El sector turístic és un dels grans perjudicats per aquesta pandèmia. Com veu la temporada?
Nosaltres teníem un reset i ara hem de fer play. Des del Patronat ja hem fet la primera acció promocional perquè vingui turisme de Madrid aquí i virtualment moltes campanyes de costa, dels Pirineus, de les comarques interiors, del patrimoni, de la gastronomia, de l’enogastronomia, de la cultura, de l’esport, del sol i platja i de la neu. En definitiva, volem aconseguir que el turisme ens vingui. Però no ens vindrà el turista d’arreu, sinó el de proximitat, que és el català, el de l’Estat espanyol i el sud d’Europa, principalment França. Però el que no podem pensar és que aquest any serà com els altres. Serà diferent i més fluix. Serà una temporada en què no obriran tots els hotels ni tots els restaurants. No serà un bon any i el sector turístic ha patit, pateix i patirà, i per tant hem d’esmerçar tots els esforços possibles per fer promoció perquè la temporada sigui la més bona possible.
La pandèmia ho ha agreujat, però l’aeroport de Girona aquest any és deficitari. Continuen negociant per portar més companyies?
S’ha aturat. Hem de veure com evoluciona tot això amb la pandèmia i què passa amb les companyies. Probablement al final de tot plegat les estratègies també hauran de ser diferents. Penso que l’aeroport s’ha de preservar, protegir i cuidar, i que l’hem de mimar perquè és molt important tenir un aeroport que funcioni i hem d’anar plegats amb Aena perquè tingui el màxim de vols possibles i es pugui fer el baixador del tren d’alta velocitat en un futur no llunyà.
Abans de la Covid la Diputació havia obert un expedient per irregularitats al Patronat. Com està tot això?
D’això no us en puc dir res perquè ho estem tancant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.