Medi ambient

“És espectacular”

Més d’un centenar d’espècies han fet parada a la desembocadura del riu

Per l’ornitòleg Enric Badosa, la freqüentació humana és perjudicial

La llacuna de la desembocadura del riu Tordera ha despertat l’interès dels aficionats a la natura i experts en fauna. Més d’un centenar d’espècies han fet parada i s’han alimentat en el nou paratge des del mes de gener. Són dades de l’associació Naturalistes del Montnegre i la Tordera, que va néixer al juliol. El seu portaveu, Enric Badosa, destaca que el Glòria i el coronavirus han contribuït a crear un paratge “espectacular”. “És una passada”, afirma.

Hi ha una situació abans del temporal del 22 de gener i una situació després, un punt d’inflexió. “[El Glòria] ha trastocat la situació. Va fer una aportació brutal de sediments i la llacuna fa més de 300 metres”, explica Badosa. Sense la presència de l’home – “el gos espanta els nidificants”, diu–, el paratge ha estat un punt de pas i de permanència d’espècies “gairebé mai vistes”. “S’hi han vist individus que paraven molts dies i hi pescaven. Per exemple, s’hi han vist quatre flamencs que s’hi han estat un mes, o fins a sis agrons blancs durant més d’un mes i mig. L’hàbitat és bo. El problema que hi havia és la freqüentació humana”, explica. Des de mitjans d’abril fins al 29 de setembre, l’entitat ha comptat 163 espècies entre Blanes i Malgrat.

Badosa és biòleg, ornitòleg anellador i membre de l’Institut Català d’Ornitologia. Sosté que els últims mesos han demostrat que el que els convé a la desembocadura i al delta de la Tordera –fa un mes que la barra de sorra es va partir per la meitat– és menys presència humana. Recorda, a més, que l’extracció d’aigua de l’aqüífer perjudica la baixada de sediments al mar i que l’acció de l’ACA a l’hora de fer motes a prop del riu tampoc hi ajuda.

Els càmpings, “una cotilla”

Una altra de les activitats humanes (i empresarials) és l’acció dels càmpings –dos a la banda de Malgrat i un a la de Blanes, a prop de la desembocadura–. Badosa afirma: “Es tracta de naturalitzar al màxim la zona i treure els càmpings, no sé si amb compensacions econòmiques. Els càmpings, allà on són, són una cotilla. Si el riu creix cap a una banda, hi ha el risc que pateixin inundacions.”

El regidor de Serveis Municipals de Blanes, Pere Lopera (En Comú Podem), coincideix amb Badosa. “En funció dels temporals, aquesta llacuna és una zona de pas de totes les aus migratòries que venen d’Europa i s’aturen, mengen i continuen en direcció al sud. Per això, s’hi ha de restringir el pas.” Lopera destaca que la Tordera és un riu de molt cabal sota la superfície.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.