Infraestructures i serveis

Recta final per reparar el dic malmès pel ‘Glòria’

El govern completarà al març les obres d’emergència del moll, que va cedir pel temporal de fa un any

Col·loca set-cents blocs de formigó a l’escullera

La Generalitat de Catalunya ha confirmat que al març enllestirà les obres “d’emergència” al port de Blanes, en què inverteix 2,4 milions d’euros. La insistència del temporal Glòria de fa un any va fer tombar una part del dic de recer, on es va formar un esvoranc d’una trentena de metres. “Les barques no van patir”, recorda el gerent de la Confraria de Pescadors de Blanes, Xavi Domènech, que valora la celeritat de Ports.

Fa un any, l’aleshores patró major de la Confraria, Eusebi Esgleas, recordava que les obres fetes el 2012 van impedir que el Glòria engolís algunes barques del port. “El moll de Blanes és un dels més moderns de Catalunya. [El 2012] es va fer un moll pensant en la protecció perquè quan hi havia temporal les barques patien molt”, explica Domènech.

Les obres de fa gairebé nou anys es van deure a la llevantada del 2008. El 26 de desembre de fa dotze anys el mal temps va trencar el vell port i dues barques turístiques i una de palangre van arribar fins al passeig. La Generalitat, amb l’ajut de fons europeus, va invertir 34 milions per fer un port nou.

“Un forat”

El Glòria del gener del 2020 va ser un temporal fort, però menys violent. “Va durar dos o tres dies, i allà on va trobar un forat, va anar desgranant”, explica Domènech. “El temporal va prendre molta part d’escullera i els blocs de fora els va prendre. Ara han fet blocs més grans.”

Amb les obres, que van començar al juliol, la Generalitat col·loca gairebé 18.000 tones d’escullera (17.592): 500 blocs de formigó de 22 tones per unitat i 206 blocs de formigó de 32 tones per unitat (extrem del dic o morrot). Després dels blocs a la part exterior del dic, ara es col·loquen 32 micropilots metàl·lics per reforçar “els fonaments del dic”. En el tram final, es construirà el tram d’espatller de 33 metres afectat pel Glòria.

LA XIFRA

33
metres
d’espatller ha de reparar Ports de la Generalitat a Blanes. El ‘Glòria’ hi farà fer una inversió de 2,4 milions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia