Medi ambient

La qualitat de l’aire va millorar durant l’any passat

Per primer cop, cap estació de la xarxa de mesurament va excedir el límit anual de diòxid de nitrogen

Encara hi ha algunes superacions del nivell d’ozó troposfèric, tot i que menors

La qualitat de l’aire a Catalunya durant l’any passat va millorar, segons es desprèn de les dades obtingudes pels equips automàtics de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (Xvpca). Els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) per primer cop en una dècada no van superar els límits anuals permesos en cap estació de la xarxa de mesurament i tampoc hi va haver cap superació puntual dels límits. La reducció dràstica del trànsit durant les primeres setmanes de confinament va provocar caigudes històriques dels nivells de NO2 en les estacions urbanes, on normalment s’assoleixen els nivells més alts. Tot i la recuperació gradual de la circulació, la mitjana anual de NO2 ha quedat molt per sota d’anys anteriors, fins i tot a les estacions on hi havia incompliments reiterats dels límits marcats per la normativa europea, com ara les de l’Eixample i Gràcia, a Barcelona. Pel que fa a les partícules, encara no es disposa de les dades de mesuraments manuals, però els resultats dels equips automàtics de la Xvpca indiquen que, pel que fa a les mitjanes anuals i a les superacions del valor límit diari, els nivells disminueixen respecte al 2019. Al llarg de l’any es van registrar tres períodes amb nivells elevats de contaminació de partícules PM10, dos dels quals motivats per intrusions de pols africana. Durant l’any passat la xarxa va incorporar un nou equip de mesura de carboni negre, que s’ha instal·lat a l’estació de l’Eixample de Barcelona per detectar aquestes partícules en suspensió de diàmetre inferior a 2,5 micres, que procedeixen de la combustió incompleta de combustibles. Encara no hi ha valors límits establerts, però el seu mesurament servirà per avaluar la qualitat de l’aire

Control de l’ozó

En el cas de l’ozó troposfèric (O3), s’han superat els llindars en vuit ocasions en sis dels 52 punts de mesurament, tot i que durant l’estiu els nivells van ser els més baixos de la dècada. Ecologistes en Acció va presentar al desembre una demanda contra la Generalitat pel que qualificaven d’“incompliment reiterat” des del 2012 dels valors permesos. La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, manté que el nou pla de millora de la qualitat de l’aire, que s’ha d’aprovar aquest any, inclourà el control específic de l’O3. Assegura que la seva formació és difícil de controlar perquè és un contaminant secundari format pels compostos orgànics volàtils i els òxids de nitrogen, molt associats al trànsit.

Sensors mòbils a Sant Adrià, l’Hospitalet i Sant Cugat

Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Cugat del Vallès enceten una prova pilot per mesurar la qualitat de l’aire amb sensors mòbils col·locats en bicicletes i persones que es desplacen a peu. La prova forma part del projecte europeu NanoSen-AQM Interreg Sudoe, impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que desenvolupa i investiga l’ús de nanosensors per millorar la qualitat de l’aire. A l’Hospitalet ja hi participen sis treballadors voluntaris de l’Àrea Municipal d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat: dos inspectors que fan la seva tasca a peu per la ciutat porten el sensor al cinturó i quatre treballadors més que es desplacen en bicicleta el duen al manillar del vehicle. A Sant Adrià de Besòs està previst que els mesuraments comencin a l’abril i hi haurà sis sensors i captadors passius distribuïts entre treballadors municipals que els portaran durant sis hores al dia. En tots dos casos es faran també punts de mesurament fixos per veure la fiabilitat dels mesuraments de la qualitat de l’aire en moviment. L’AMB serà l’encarregada de reunir les dades obtingudes als tres municipis que hi participen, que seran més variades que les de les estacions fixes, ja que els nanosensors en moviment permetran conèixer la qualitat de l’aire en espais naturals, agrícoles, industrials o zones urbanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia