Urbanisme

Quatre municipis gironins, en un pla pilot per repoblar-se

Ribes de Freser, Planoles, Vilademuls i Palau de Santa Eulàlia han estat seleccionats per Territori per rebre ajuts per rehabilitar edificis desocupats perquè persones i famílies s’hi instal·lin com a primera residència

Quatre municipis gironins: Ribes de Freser, Planoles, Vilademuls i Palau de Santa Eulàlia han estat escollits per participar en una prova pilot de la Generalitat, per incentivar la rehabilitació d’habitatges buits, perquè s’hi instal·lin persones i famílies com a primera residència. El programa de mobilització d’habitatge en el món rural, impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, beneficiarà un total de vint municipis catalans –entre els quals els quatre gironins– i disposa d’un pressupost de 2 milions d’euros. A aquesta primera prova pilot li seguirà una segona fase, a la qual es podran acollir la resta de municipis possibles beneficiaris dels ajuts. De la demarcació gironina, també s’hi havia presentat Vallfogona del Ripollès.

Segons explica el Departament de Territori, aquest programa és una proposta per viure i treballar als municipis petits, molts dels quals presenten un context d’estancament però on, alhora, s’ha detectat un incipient moviment de nous residents. Aquests possibles nous veïns veuen limitades les seves possibilitats per l’existència d’habitatges buits que no estan en el mercat per falta de conservació. Alhora, els petits municipis tenen dificultats per afrontar intervencions de millora i conservació en les seves trames urbanes, fet que limita l’atractiu per a possibles nous residents.

Mitjançant el nou programa, es vol contribuir a evitar la pèrdua de població i a incentivar la realització de projectes i actuacions estratègiques, sectorials i singulars innovadores que estimulin i reforcin l’accés a l’habitatge.

Satisfacció als pobles

La incorporació en el programa va ser valorada ahir molt positivament per tots els municipis seleccionats que ara rebran una subvenció directa per tirar endavant els projectes que havien presentat al pla. En molts d’ells, la falta d’habitatge, juntament amb la presència d’immobles pendents de rehabilitar, són una característica. A Ribes de Freser i Planoles, en els últims anys hi havia hagut una tendència a perdre població, però durant l’any passat això va canviar, amb un increment d’interès per viure-hi. L’alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Santjaume, explicava com amb la inversió que rebran es pretén rehabilitar edificis i embellir dos nuclis del municipi. “Això suposarà que qui vulgui accedir a un habitatge a Ribes ho pugui fer”, deia Santjaume. També l’alcalde de Planoles, David Verge, explicava que es podrà rehabilitar dos habitatges en aquest municipi de 330 veïns que en els darrers mesos ha rebut nombroses peticions de persones interessades a anar-hi a viure. “Aquest és un molt bon programa, entre això i la fibra òptica, podrà anar venint gent als micropobles”, deia, i destacava també que Planoles, amb escola rural, estació de tren, serveis i botigues, tenia en l’habitatge un problema. També l’alcalde de Vilademuls, Àlex Terés, es mostrava molt content perquè es podrà tirar endavant un projecte a l’edifici de Cal Mestre, a Sant Esteve de Guialbes, que inclourà dos pisos per a joves i, a la planta baixa, una sala de màquines i un espai de cotreball (coworking) per fer teletreball i sala de reunions. Amb el projecte podran garantir, per exemple, que els joves no hagin de marxar. O l’alcalde de Palau de Santa Eulàlia, Xavier Camps, que explicava com el programa suposarà la rehabilitació d’un mas on, a més de l’habitatge, s’hi instal·larà un obrador de pa, que esdevindrà l’únic del municipi.

LA FRASE

És una alegria. Buscàvem la manera de poder mantenir la gent jove al poble
Àlex Terés
ALCALDE DE VILADEMULS

L’estratègia de promoure un èxode urbà de talent digital

Els participants en la Catalunya Rural Hub de la Vall d’en Bas tenen clar que l’entorn laboral ha canviat amb la pandèmia i que teletreballar és una modalitat a l’alça. Estan tastant com és viure en un espai rural, en el marc d’aquesta experiència promoguda pel Mobile World Capital Barcelona i la Generalitat, que hi veuen una bona eina exportable a altres indrets per repoblar el territori amb talent digital. Tots en fan una valoració positiva. La Marta Mateu, una programadora barcelonina de Brico Depôt, afirma que, no només és possible treballar en un entorn rural, sinó que la connectivitat fins i tot és millor que a Barcelona. També destaca que és una experiència molt enriquidora. Tots també coincideixen en els hàndicaps. En Carles Rubinart, responsable de Business Analytics de Nestlé, assenyala l’habitatge de lloguer i el transport públic com a principals reptes a millorar. Interrogats sobre si es decidiran a fer el pas cap a un canvi de vida, els participants divaguen en la resposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.