Medi ambient

La contra

Bosses de pa ecològiques

Una empresa distribueix gratuïtament a 65 forns de la comarca bosses per posar-hi el pa fetes amb materials 100% ecològics on s'anuncien diverses firmes

Diuen que el progrés no ha d'estar renyit amb l'ecologia. Cotxes elèctrics que no contaminen o edificis moderns que funcionen amb energia solar en són alguns exemples a gran escala. Però realment és amb els petits detalls del dia a dia –com ara el fet d'anar a comprar el pa– com l'ésser humà pot contribuir més directament a no generar tants residus ni tanta contaminació. Precisament, des del setembre hi ha al Maresme una iniciativa en aquest sentit. Es tracta de bosses per portar el pa il·lustrades amb anuncis. Les bosses són 100% ecològiques, elaborades amb cel·lulosa, impreses amb tinta a l'aigua i enganxades amb coles sense poliamides.

Mònica Rubio i Javier Franco són, respectivament, la gerent comercial i el gerent d'administració de la firma Publipan, l'empresa que distribueix aquestes bosses en l'àmbit internacional. Tal com explica Franco, curiosament la idea de combinar publicitat i ecologia va sorgir de dos estudiants de Mataró. “Ells ho van patentar i ho van vendre”, comenta el gerent administratiu. Va ser llavors quan l'empresa, amb seu central a la Rioja, va començar a distribuir aquest suport a països com ara Alemanya, Portugal o el Brasil. De moment, des del punt de vista comarcal la implantació d'aquest producte es redueix al Maresme central, en 65 fleques de poblacions com ara Mataró, Dosrius, Cabrera de Mar o Argentona, amb tirades que tenen una mitjana de 60.000 bosses mensuals. Pel que fa als anuncis, n'hi ha de diferents mides, i consegüentment de diferents preus, que oscil·len entre els 125 i els 3.500 euros, inclosos en tirades de 30.000 bosses que poden contenir un o diversos anuncis. A més, tal com remarca Rubio, els anuncis poden anar acompanyats en el suport de receptes de cuina, jocs o informació nutricional. Tal com destaca la gerent comercial, un dels punts forts d'aquesta iniciativa és que “als forns no els costa diners”, i en va destacar el benefici ecològic assegurant que “aquestes bosses en un període de 100 dies es converteixen en compost”. Precisament, en aquest sentit els responsables de Publipan al Maresme es marquen com a fita arribara retirar del mercat més d'un milió de bosses de plàstic anualment només al Maresme central.

Tot i això, el camí no és fàcil, tal com reconeix Franco. “A la gent li agrada la idea, però amb els temps que estem vivint qui més nota la crisi per anunciar-se són els petits comerços”. Amb tot, tant Rubio com Franco es mostren optimistes que el projecte tiri endavant, i confien que el suport que té el seu producte de firmes com ara Seat, Nestlé o conserves Dani serveixi per tirar-lo endavant. “ L'objectiu és estendre la iniciativa per tota la comarca”, explica Franco, que confia plenament en l'eficàcia del seu producte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.