Medi ambient

energia

L'IREC no tem que l'aturada eòlica l'esquitxi

Gas Natural, adjudicatària de la ZDP de la Terra Alta, és una de les tres empreses que ha demanat espai a la plataforma marina

L'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), l'impulsor de la plataforma d'assajos d'eòlica marina que s'instal·larà aproximadament entre la costa de l'Ametlla de Mar i la de l'Hospitalet de l'Infant, no pateix perquè la frenada eòlica decretada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en relació a les terrestres Zones de Despenvolupament Prioritàries (ZDO), el pugui esquitxar, si bé una de les adjudicatàries del concurs eòlic a la Terra Alta, el fabricant espanyol Alstom, és una de les més implicades amb la plataforma eòlica marina. Fonts del sector havien apuntat dimecres la possibilitat que la resolució judicial, que deixa les ZDP en punt mort arran d'un recurs presentat pels ecologistes de l'Alt Empordà, espantés de tal manera els promotors eòlics que afectés també la seva participació en la recerca en eòlica marina. “La tramitació administrativa del projecte Zèfir [la plataforma d'assajos] està en una fase inicial i fora del marc de regulació de les ZDP, per tant, seguirà el seu procediment natural”, van concloure fonts de l'institut.

Posicions cobertes

L'ens, amb seu a Barcelona i a Tarragona, ha signat recentment un acord de col·laboració amb Alstom, Acciona Windpower i Gamesa a través del qual les tres firmes sol·liciten espai a la planta d'assaig eòlica marina, on cada companyia instal·larà els seus prototipus d'aerogeneradors. A partir d'aquesta entesa, l'IREC ha cobert totes les posicions de la fase 1 –més propera a la costa– i un 75 per cent de la fase 2, allà on realment s'experimentarà el repte tecnològic d'ancorar aerogeneradors a gran profunditat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.