Urbanisme

La contra

Obre la muralla

L'obertura d'un carrer pels terrenys de l'estació del tren de Tortosa suposa trencar la muralla que separava els dos eixamples del Temple

L'any 1868 va arri­bar el tren a Tor­tosa. L'estació estava a mig quilòmetre de la ciu­tat, ales­ho­res cons­treta dins del clos emmu­ra­llat. Deu anys després, en ender­ro­car-se les mura­lles, la ciu­tat va començar a créixer cap al sud en l'ano­me­nat eixam­ple del Tem­ple, fins a tro­bar-se amb les vies del tren i l'estació. Fou una nova mura­lla que ha tri­gat gai­rebé segle i mig a ser superada. Tor­tosa con­tinuà crei­xent, i molt, a l'altra banda de l'estació, però d'alguna forma era ja una altra ciu­tat per les difi­cul­tats de con­nexió entre l'eixam­ple vell i el nou. El 1996 va entrar en ser­vei el cor­re­dor fer­ro­vi­ari entre l'Aldea i Mas­den­verge, el pont del tren de Tor­tosa quedà fora de ser­vei i l'estació esde­vingué un cul-de-sac ori­gen i final de ser­veis de roda­lies cap a Bar­ce­lona i algun a València, a 10 quilòmetres de l'estació de l'Aldea, que s'anuncià com el gran nucli fer­ro­vi­ari del ter­ri­tori tot i que fins ara no ha pas­sat de ser una més de les mol­tes men­ti­des que els par­tits gover­nants pro­cla­men en refe­rir-se a les Ter­res de l'Ebre. Ara, al cap de 15 anys, s'ha obert un pas pels ter­renys erms del que era l'estació, que comu­ni­quen els dos eixam­ples del Tem­ple. Aquí tot va molt d'espai. És l'expressió de la len­ti­tud.

Avui l'estació de Tor­tosa s'atansa a la deso­lació. Un empleat a la taqui­lla, un altre vora la via, i la gent que arriba i surt amb pressa. Fa uns anys, quan pas­sa­ven els trens, més de cin­quanta cada dia, amunt i avall, l'estació era el melic de la ciu­tat. Hi havia movi­ment a qual­se­vol hora del dia i de la nit. Com era via única, molts s'encre­ua­ven a Tor­tosa. El sevi­llano, que tras­lla­dava emi­grants a la gran Bar­ce­lona amb male­tes de cartró i far­dells lli­gats amb cor­dells; el mur­ci­ano; els expres­sos noc­turns de València, ja més senyorívols, amb wagons lits cook; els cor­reus de mati­nada; els Talgo des de Car­ta­gena; els mer­ca­de­ries car­re­gats de taron­ges cap al cen­tre d'Europa. I, a tem­po­ra­des, els trens dels vere­ma­dors al sud de França. Tots s'atu­ra­ven una estona, temps d'anar a la can­tina a com­prar un entrepà o una ampo­lla d'aigua; al quiosc a pel diari, revis­tes o cara­mels; o sim­ple­ment a esti­rar les cames. El bar i el res­tau­rant no tan­ca­ven en tota la nit, era el lloc on els noctàmbuls tor­to­sins ana­ven a fer la dar­rera copa. Sem­pre hi havia gent som­no­lenta recol­zada per les tau­les espe­rant la con­nexió amb l'auto­via del matí cap al Baix Aragó i Sara­gossa, altres es dis­tre­ien jugant a les car­tes i algú inten­tant rela­ci­o­nar-se amb alguna noia dis­treta i neces­si­tada en temps de con­trol polític i repressió moral. De tant en tant, els poli­cies dema­na­ven la docu­men­tació a tot­hom. La sala d'espera, fosca com una gola de llop, aco­llia gent abo­cada pels bancs o pel terra pas­sant la nit; feia una olor espessa, d'huma­ni­tat, de pudor de peus. Eren temps de poca higi­ene. A més hi havia els trens amb ori­gen i des­ti­nació a Tor­tosa, els únics que han sobre­vis­cut als can­vis; s'ano­me­na­ven lige­ros, amb ban­ca­des de fusta; s'esta­ven prop de qua­tre hores per arri­bar a Bar­ce­lona.

A l'estació tenien la base de tre­ball més d'un cen­te­nar de fer­ro­vi­a­ris i els transeünts (maqui­nis­tes, fogo­ners i revi­sors), que s'allot­ja­ven en una mena d'hos­tal dins l'estació. A més, a pri­mera hora del matí acu­dien molts de tre­ba­lla­dors als tallers que ate­nien el man­te­ni­ment de les vies entre València i Tar­ra­gona i La Pue­bla de Hijar cap a l'inte­rior: fer­rers, fus­ters, pale­tes, molt de peo­natge i els tècnics. El cap tenia la seva casa en una mena de xalet dins el parc de Tor­tosa vora la via; era sem­pre engi­nyer o apa­re­lla­dor. També hi havia els magat­zems de mer­ca­de­ries locals, els docks, amb accés des del car­rer del mateix nom. Els vells acu­dien a l'estació per asseure's en un banc i sim­ple­ment con­tem­plar com la vida pas­sava per davant dels seus ulls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.