Serveis

El tren turístic pren cos

Una entitat constituïda en fundació promou un tren amb vehicles antics que enllaci la Costa Daurada amb la Ribera

En breu sortirà a licitació la construcció de la nau on es farà el manteniment de les màquines

La millor manera de recon­ci­liar la Ribera d'Ebre amb el seu pas­sat fer­ro­vi­ari seria que fruc­ti­fiqués el pro­jecte estre­lla de la Fun­dació per a la Pre­ser­vació del Patri­moni Fer­ro­vi­ari i Indus­trial de Móra la Nova, cons­tituïda a par­tir de l'asso­ci­ació (APPFI) que duu el mateix nom i amb par­ti­ci­pació de l'Ajun­ta­ment de Móra la Nova i els con­sells comar­cals del Baix Camp, Pri­o­rat, la Ribera, la Terra Alta i el Bajo Aragón-Caspe. El repte de l'enti­tat es posar en marxa i ope­rar amb un tren turístic amb vehi­cles antics –ja dis­po­sen de dues loco­mo­to­res dièsel i tenen el com­promís de Renfe per cedir-los “una de les màqui­nes més simbòliques” de les 92 que es van arri­bar a guar­dar en l'històric dipòsit de la loca­li­tat ribe­renca– que uneixi el cor de la Costa Dau­rada amb les comar­ques d'inte­rior de la línia Reus-Móra-Casp.

Del pro­jecte, que s'emmi­ra­lla en les 150 línies de tren turístic que ope­ren a Angla­terra, fa temps que se'n parla, i actu­al­ment podria sem­blar una qui­mera en temps de crisi, però tot just és a punt de començar a madu­rar: “Ara sor­tirà a lici­tació el que seria la pri­mera fase: la cons­trucció d'una nau a l'estació de Móra la Nova per fer pri­mer la reha­bi­li­tació i després el man­te­ni­ment dels vehi­cles”, anun­cia Jordi Sas­plu­gas, el pre­si­dent de la fun­dació. L'edi­fici cos­tarà uns 500.000 euros la mei­tat dels quals els aporta el Minis­teri de Foment, i s'espera que esti­gui llest a final d'any. La segona part con­sis­tirà a fer ope­ra­tius els vehi­cles antics.

La idea, en última instància, és habi­li­tar un ser­vei de tren diari, amb unes 400 pla­ces, que al matí repar­teixi els turis­tes pel Baix Camp, el Pri­o­rat, la Ribera i la Terra Alta, i a la tarda els torni a l'estació cen­tral del Camp de Tar­ra­gona –encara pen­dent de cons­trucció en el marc del nou cor­re­dor fer­ro­vi­ari d'altes pres­ta­ci­ons–, que és des d'on ara pre­veu l'enti­tat que tin­dria el punt de par­tida el ser­vei. El viatge ofe­ri­ria paquets diver­sos, vin­cu­lats bé al cas­tell d'Escor­nal­bou, al vi del Pri­o­rat o les Mines de Bell­munt, al cas­tell de Mira­vet o als cen­tres de la Bata­lla de l'Ebre.

És difícil posar-hi data, i tot dependrà de la impli­cació de les admi­nis­tra­ci­ons i del finançament, però Sas­plu­gas es mos­tra opti­mista. L'enti­tat, a més a més, també ges­ti­ona el cen­tre d'inter­pre­tació del fer­ro­car­ril de Móra la Nova, que l'any pas­sat va obrir al públic un pri­mer edi­fici però que igual­ment es troba en fase d'arti­cu­lació. L'altra pota de la fun­dació és la for­mació. Els dos últims anys ja s'han ofert cur­sos homo­lo­gats pel Ser­vei d'Ocu­pació de Cata­lu­nya i l'objec­tiu final seria l'impuls d'una escola cata­lana de for­mació fer­roviària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.