VALLÈS OCCIDENTAL
CiU, ICV-EUiA i ERC investeixen Pedraza tot i tenir l'acord obert
Els probables companys del PSC en el govern quadripartit compten tancar els serrells pendents a principi de setmana
El PP remarca la diversitat ideològica dels partits que han de formar el nou executiu
La socialista Pepita Pedraza va ser investida ahir nova presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, després de rebre el suport, al marge dels seus companys de formació, de CiU, d'ICV-EUiA i d'ERC, en el ple constituent celebrat a l'ajuntament de Sabadell. Aquestes tres forces, que durant l'últim mandat van configurar un govern quadripartit amb el PSC, són molt a prop de repetir el pacte, i per aquest motiu van fer confiança a la candidatura de l'exalcaldessa de Polinyà. L'acord, però, encara no està signat, atès que encara s'han de tancar serrells referents al repartiment de responsabilitats, i s'espera que el consens definitiu arribi a principi de la setmana que ve. Divendres vinent s'ha de celebrar el ple en què s'atorgaran les vicepresidències i les presidències dels tres consorcis dependents de l'ens supramunicipal: el de Residus, el de Turisme, i el d'Ocupació i Promoció Econòmica.
Pedraza es va mostrar molt il·lusionada per la nova responsabilitat i va afirmar que, des del primer moment, posa al servei del Consell Comarcal la seva experiència. Per ella, “el consell d'alcaldes ha de ser el vertader protagonista de la discussió política, i més en una situació en què la societat demana un esforç conjunt”. Tot i això, està convençuda del paper que pot jugar l'organisme que presideix perquè el Vallès Occidental mantingui la seva situació privilegiada, a través dels tres consorcis i les competències delegades: “Aportem el 12% del PIB català i estem entre de les tres comarques principals”. També va tenir paraules de reconeixement per al seu antecessor, Antoni Rebolleda.
Ricard Torralba, en representació d'ERC, va justificar el seu vot favorable a Pedraza per “la bona tasca desenvolupada els últims anys a través dels pactes de coalició”. Més o menys en els mateixos termes es va pronunciar Manel Pérez (ICV-EUiA), que va anunciar una “posició constructiva” del seu partit sobre la base d'una “aposta pel municipalisme i l'oferiment de serveis públics”. Pel que fa a Eva Salvador (CiU), va mostrar-se disposada a fer “un esforç per seguir prestant els mateixos serveis” des del Consell Comarcal, no sense aprofitar per denunciar el “dèficit fiscal històric” al qual està sotmesa Catalunya. Les tres formacions compten mantenir responsabilitats similars a les que tenien fins ara o, fins i tot, en el cas de CiU, ampliar-les una mica en funció dels últims resultats electorals.
Manuel Buenaño (PP), per la seva banda, es va congratular pel fet d'haver passat a ser la tercera força més representada i va denunciar la poca receptivitat del PSC a l'hora de negociar: “L'acord a quatre bandes és sorprenent perquè són partits molt diferents ideològicament”. El motiu de l'exclusió dels populars és que el pacte, tradicionalment, només està obert a les forces que disposen d'almenys una alcaldia a la comarca.
La necessitat del Consell Comarcal, a debat
Carles Escolà, únic conseller de les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV), després de recordar que no percebrà el sou que li correspon i que, al cap d'un any, deixarà el càrrec, va plantejar el dubte de si els consells comarcals són necessaris: “No hi ha recursos propis, es tenen poques competències i hi ha una elevada despesa en sobresous lliures d'impostos.” Per aquest motiu proposa que siguin un instrument contra la crisi o, si no, que es dissolguin.
Força mancomunada
L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ja s'havia anticipat poc abans a possibles apreciacions d'aquest tipus, i va recordar els beneficis de l'ens: “Compartim el fet que l'administració s'ha d'aprimar, però això no vol dir substituir, sinó ser més austers i eficaços. Separadament, alguns dels serveis que donem o serien més cars o no es podrien fer. El seu germà i portaveu del PSC, Paco Bustos, hi va afegir: “Molts pobles necessiten una universalització de serveis”.
Sant Llorenç, exemple
L'alcalde de Sant Llorenç Savall, Ricard Torralba, sempre ha defensat el Consell Comarcal com un organisme necessari, i ahir va recordar que els pobles petits no tenen “prou tècnics per si sols per tirar endavant”.