Administracions

MOISÈS COROMINAS

ALCALDE DE CASTELLFOLLIT DE LA ROCA (CIU)

“La cinglera és un símbol de la nació”

L'alcalde diu que treballaran per desenvolupar sòl residencial i el programa Viure al Poble per millorar la qualitat de vida

Afirma que té la consciència tranquil·la i que buscarà solucions

És alcalde de Castellfollit des de fa 22 anys i afronta ara un mandat amb la polèmica del nou ajuntament i d'unes presumptes irregularitats en el tràmit d'una subvenció. Ha estat l'alcalde de la variant i de la transformació de la travessera urbana. Actualment, té la responsabilitat de Participació Ciutadana al Consell de la Garrotxa.

Les haig de valorar en clau de normalitat i de continuïtat. Fa 22 anys que sóc alcalde i començo el sisè mandat amb l'avantatge de l'experiència i molt de coneixement acumulat. També amb la mateixa il·lusió i les mateixes ganes.
Quina és la situació econòmica i financera de l'Ajuntament?
Com la de la immensa majoria d'ajuntaments, és dolenta i difícil. De moment, l'única manera d'afrontar-la és controlant d'una manera molt rigorosa la depesa. No podem apujar els impostos als veïns. De fet, el finançament dels ajuntaments fa anys que s'ha de revisar i millorar.
La creació de sòl residencial és el projecte més destacat de l'actual mandat?

Les 73 hectàrees que té Castellfollit són una limitació, però la situació estratègica que sempre ha ocupat i que s'ha vist excepcionalment millorada per la variant fa que disposi encara de 40 o 50 hectàrees qualificades com a sòl urbanitzable. Un municipi necessita habitatge de renda lliure i de protecció oficial i aquesta superfície ens permetria fer-ne. És complicat, però, perquè aquests terrenys són de propietat privada. Hi ha un conveni per desenvolupar-los, però els propietaris s'han fet enrere. Continuarem pressionant perquè això es faci efectiu. No pot ser que els propietaris, tot i que amb raons legítimes, retardin l'execució d'una cosa primordial per a la supervivència de Castellfollit. S'ha de buscar la menera d'arreglar-ho.

La cinglera és una altra prioritat?

És un tema una mica complicat. La cinglera és patrimoni natural de la nació i mereix per part de la Generalitat que se'n preocupi més. Només ho fa amb la radiografia per conèixer l'evolució geològica de la cinglera i les mesures que calen. Jo demano, i fa quatre mesos vaig escriure al nou conseller d'Agricultura, que hi puguem dedicar diners. La cinglera s'ha de netejar, s'ha de convertir en el símbol que és i més en una comarca com la Garrotxa en què la seva vocació turística és important.

I què li va dir el conseller?

Va dir que al setembre en parlaríem i que intentaríem trobar la solució tècnica i els recursos per fer-hi com a mínim tasques mínimes de neteja. Els veïns m'ho reclamen i no només per estètica. Sobretot al Turonell. A la nit, només veiem la projecció arbres de la llera del Fluvià sobre la roca.
En què més treballen?

En el programa Viure al Poble, que el 2009 va endegar la Generalitat amb la col·laboració de la UE per a municipis de menys de 2.000 habitants. No és res més que un projecte de desenvolupament social i econòmic, de regeneració urbana. És un dels grans reptes per a aquesta legislatura. És un programa a tres anys. Però ens va caure a sobre la crisi un cop redactat i ara haurem de buscar complicitat i recursos, si cal a Madrid.

A quant puja la inversió?
Representa una injecció de més de 1.200 milions euros, el 50% dels quals aportats per la UE; el 5% per Governació i la resta pel consistori.

I la travessera?

Falten els petits detalls com una bona senyalització, papereres adequades, el mobiliari nou, és a dir, revaloritzar els petits detalls que fan que una obra llueixi més i que és el que necessita Castellfollit.

Com creu que es resoldrà la polèmica del mandat passat pel nou ajuntament?

És un greu problema i per moltes voltes que li donem no acabem d'entendre l'actitud del denunciant. Hi ha dos contenciosos. Un pel preu dels 172 metres quadrats expropiats, que el jurat gironí d'expropiació va valorar en 64.000 euros. El propietari va recórrer i el jurat superior va refermar la sentència, però li va donar el dret a cobrar mensualment per les possibles pèrdues per la privació accés als dos pisos que tenia, que estan, però, en estat de ruïna. L'altre va ser pel nou ajuntament, que no complia la normativa urbanística, amb una sentència ferma que ens obliga a refer la legalitat. És difícil valorar per què ho va fer. Segurament hi ha un transfons més potent, de tipus personal o de voler mantenir el dret a la propietat, que nosaltres reconeixem, però sense cap funció social per part seva. Si ara l'Ajuntament executa la sentència en sortirem tots perjudicats. Cal negociar i trobar una solució bona per a tots. El que tinc clar és que si haguéssim fet una gran irresponsabilitat no haguessin tornat a guanyar les eleccions.

I les irregularitats en una subvenció?

És una demanda penal contra la secretària municipal i contra mi mateix per falsedat en document públic. Jo no he falsejat cap document públic. No m'he lucrat personalment, ni he perjudicat manifestament una altra persona amb aquest document. No ha passat res de tot això. Tot plegat està en mans del jutge i ell decidirà. Una cosa és el tecnicisme i una altra les circumstàncies que envolten el fet. Tinc la consciència més que tranquil·la. Considero que vaig fer el que calia fer.

Les relacions amb l'oposició (ERC) han millorat?
Van ser molt tenses durant els dos primers anys. Els altres dos es van anar suavitzant. Les coses només se solucionen posant les cartes sobre la taula, escoltant i dialogant. Tots busquem el mateix: la millora del nostre municipi. La resta són maneres de veure les coses. Aquests quatre anys poden ser correctes i bons. I és important pel moment en què estem.
Abans de les eleccions es va especular amb una llista única. Què en pensa?
Que el poble no està prou madur per fer-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.