Medi ambient

La falta de permisos fa endarrerir el biòtop submarí de Torredembarra

Fa dos anys que es va sol·licitar l'autorització del projecte, però la Generalitat encara no l'ha donada

Els impulsors esperen que atregui fins a 20.000 visitants l'any

La costa de Torredembarra, al Tarragonès, continua esperant el projecte de biòtop que ha de revolucionar, en part, el sector turístic de la població. L'associació Antines, formada per un grup de submarinistes, encara no ha pogut iniciar la construcció del biòtop submarí que fa cinc anys que preparen i que s'hauria d'instal·lar a 1,3 milles de distància de la costa. El motiu, els problemes per aconseguir el permís corresponent, fet que està endarrerint el projecte i que està dificultant, a més, la recerca del finançament necessari.

Segons ha detallat el vicepresident d'Antines i un dels impulsors principals del projecte, Miquel Rota, l'entitat fa dos anys que va iniciar els tràmits per aconseguir el permís del govern català per poder iniciar els treballs de creació del biòtop. En concret, es vol instal·lar una mena de muntanya submarina, de quinze metres d'altura, per atreure-hi espècies autòctones, amb l'objectiu de difondre el respecte pel fons marí, atreure turistes aficionats al submarinisme i, de retruc, regenerar la pesca. “La legislatura passada es va acabar derivant el tràmit a Costes, però ara ha retornat al Departament de Territori i Sostenibilitat, de qui encara esperem resposta”, va lamentar Rota.

De fet, des de l'associació Antines reconeixen que existeix un “buit legal” entorn a aquest tipus de projectes, tot i que Rota lamenta la falta de voluntat de l'administració per desencallar-ne la tramitació. “És vergonyós que passi això i encara més amb un projecte que ha de servir per reactivar l'economia”, va criticar. Els impulsors del projecte, que té el suport de l'Ajuntament i de Capitania Marítima, sostenen que la posada en marxa del biòtop podria atreure entre 15.000 i 20.000 visitants cada any, fet que beneficiaria la resta de l'economia local.

L'obtenció del permís serà un pas imprescindible per trobar fonts de finançament per al biòtop, que ha de costar prop de mig milió d'euros. “Sense el permís, és impossible trobar gent o empreses que s'hi interessin”. El projecte l'havia de finançar inicialment Caixa Penedès, però la crisi bancària va fer que hi renunciés.

LA XIFRA

33
metres
de profunditat són els que hi ha en el punt del mar on s'instal·larà el biòtop, de quinze metres d'altura.

LA DATA

27.10.09
Es va presentar
oficialment el projecte de biòtop, elaborat per Oriol Milà. Encara no s'ha començat la seva instal·lació.

El primer de material natural

El biòtop previst a Torredembarra tindrà la particularitat de ser el primer que es farà amb materials completament naturals. La muntanya submarina, de fet, es construirà amb carbonat càlcic, un material que és una mena de corall amb una antiguitat de 25 milions d'anys i fossilitzat. Aquest tipus de material es pot obtenir en una pedrera a Bellvei, al Baix Penedès, i a més és de tipus porós, cosa que facilitaria que s'hi instal·lessin amb facilitat diverses espècies animals o vegetals autòctones.

Aquesta muntanya submarina (inicialment se'n preveien dues, però es va reduir el projecte a la meitat) tindrà quinze metres d'altura i seixanta de diàmetre, i s'instal·larà en un punt del litoral on el mar té una profunditat de 33 metres. El seu cost serà de 450.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.