Administracions

Una nit al ras a la Bisbal per cobrar l'atur

L'oficina d'ocupació, desbordada amb l'allau d'acomiadats al final d'estiu

Els tiquets de tanda s'acaben a les 8 del matí i són desenes els que fan cua de nit

L'allau de nous desocupats arran del final de la temporada turística ha dut al col·lapse l'oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) de la Bisbal. Centenars de persones hi fan cua cada matí ben d'hora per poder tramitar el cobrament del subsidi d'atur i, com que els funcionaris només poden repartir entre 130 i 140 tiquets –la mitjana d'atencions que poden fer en l'horari d'obertura matinal–, són desenes els que han començat a passar-hi les matinades des de final de setembre.

Equipats amb mantes, algun sac de dormir, entrepans i termos amb cafè, els més agosarats s'hi planten a primera hora de la nit, també per la dificultat d'arribar-hi en autobús a segons quines hores. Era el cas de l'Abderraman, un marroquí de Torroella que dijous a mig matí encara feia cua amb el seu fill: hi havia arribat dimecres a les 10 de la nit. O els del senegalès Lamine Tabaly –que ahir al matí resistia el primer de la cua des de dijous a les 8 del vespre– i la Jessica Cruz, una altra bisbalenca que va anar fent torns amb el seu pare des de pocs minuts més tard, i s'encarregava de controlar una llista oficiosa que a quarts de vuit del matí ja superava les 110 persones. En canvi, qui arribava a les vuit del matí, amb cara de creure haver matinat prou per no trobar-hi gaire cua, passava cap al darrere amb remotes esperances de ser atès a darrera hora.

La cursa per aconseguir tanda, sobretot entre les persones que s'acosten al termini per cobrar la prestació d'aquí a un mes, ha contribuït a agreujar la situació. Un altre cas extrem l'explicava Toni Solés, un veí de Palafrugell que dijous estava a punt de culminar el tràmit després de quatre intents. El primer, directament, li van dir que tornés l'endemà. “El segon dia hi vaig venir a les 8, i tampoc; el tercer, a les 5 de la matinada, també em vaig quedar sense número. I avui [per dijous] he vingut a les 3 de la matinada i ja hi havia 40 persones”, relatava.

Un fet habitual, agreujat

La gestió de les oficines és compartida entre la Generalitat, que s'encarrega que els desocupats trobin una feina nova, i el servei d'ocupació estatal (SEPE) –l'antic INEM–, que tramita els subsidis. Un portaveu de l'ens explicava ahir que estan al cas de la situació, que “en principi remetrà en els pròxims dies” un cop absorbit el moviment del final de la temporada d'estiu. El problema s'accentua en zones turístiques i s'hi troben cada any. No comptaven, però, que tanta gent comencés a fer cua la nit anterior.

Segons dades oficials, el dia 10 va començar a cobrar el subsidi el 86,19% dels nous desocupats dels municipis de l'àrea de la Bisbal, que inclou per exemple Palafrugell, Torroella, Begur, Corçà, Cruïlles, Forallac, Mont-ras i Pals. En total, 24 municipis amb un cens de 63.306 persones. Com que l'altra oficina comarcal, a Palamós, només atén 7 poblacions –tot i que amb 74.785 censats–, els afectats proposen ser-hi derivats, que els donin cita prèvia telefònica i que s'hi incrementi el personal. L'horari, segons el SEPE, no es pot ampliar, i els funcionaris, al límit, només poden començar a atendre alguns minuts abans i plegar una mica més tard.

LA XIFRA

86,19
per cent
dels nous desocupats a l'àrea de la Bisbal aquest setembre ja van cobrar la prestació el dia 10.

Neguit entre els veïns i hores extres de neteja i al bar

Les vetlles diàries al carrer de Catalunya provoquen inquietud entre els veïns, especialment els que viuen als pisos que hi ha al damunt de l'oficina. No tant pel moviment de gent diürn sinó per les esperes nocturnes, ja que les converses dels grupets que esperen de matinada provoquen molèsties i el consistori també ha rebut queixes sobre la netedat del carrer.

Davant aquests fets, l'alcalde, Lluís Sais, ha demanat a la brigada de neteja viària que incrementi el control. I periòdicament, al llarg del matí, els treballadors escombren l'excés de burilles de cigarreta i altres deixalles que acaben escampades per la vorera. La policia local també ha intervingut quan alguns veïns s'han queixat del soroll, per demanar a la gent de la cua que abaixessin el to de les converses.

Un dels testimonis que dóna fe de la incidència de les cues és el propietari d'un dels bars que hi ha més a prop, que en veure que cada dia hi ha activitat de matinada ha avançat l'horari d'obertura de l'establiment. Abans s'hi posava a les 6 del matí, però aquesta setmana obria a les 5, un fet que agraeixen molts dels que esperen davant l'oficina sense haver dut el termos de casa, i més encara des que la temperatura nocturna ha començat a davallar. Recordava que dilluns la primera persona de la cua s'hi havia posat a quarts de set de la tarda abans, cosa que el fa treballar més també a les nits a l'hora de tancar. Alguns dels afectats, amb ironia, reivindicaven que posin “una guingueta” a tocar de l'oficina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.