Medi ambient

Garrigues

L'eòlica accelera la marxa a les Garrigues

Sis nous parcs eòlics entraran en funcionament abans d'acabar el 2012 a la comarca, on hi haurà 122 aerogeneradors i 268 MW de potència instal·lada

Les entitats garriguenques en rebutgen la “massificació”, però el conflicte social només s'evidencia als pobles amb parcs

“Som pocs i lluny de tot arreu.Quina altra empresa vindrà a invertir-hi?”

Sense fer gaire soroll, les Gar­ri­gues esde­vin­dran, abans d'aca­bar el 2012 i coin­ci­dint amb la fina­lit­zació de l'actual règim de pri­mes, una de les pro­duc­to­res d'ener­gia reno­va­ble més des­ta­ca­des del país. A la gran cen­tral ter­mo­so­lar en cons­trucció a les Bor­ges Blan­ques, s'afe­gi­ran sis parcs eòlics que, amb els dos actu­als, suma­ran 268 MW de potència (vegeu gràfic). Fa una dècada, les empre­ses van posar els ulls a la zona i, en paral·lel en els tràmits per implan­tar els parcs, van ini­ciar la cons­trucció d'infra­es­truc­tu­res elèctri­ques d'eva­cu­ació amb una estació a Maials (Segrià). S'hi eleva la potència fins als 400.000V i enllaça la línia ara­go­nesa i Bar­ce­lona amb les cen­trals eòliques de l'Ebre.

A banda de la seva situ­ació estratègica en la depressió ebrenca, les eòliques s'han situat a les Gar­ri­gues per “les faci­li­tats en les tra­mi­ta­ci­ons d'infra­es­truc­tu­res i la pau social” que ha envol­tat el procés, segons Jaume Morrón, gerent de la patro­nal Eolic­cat. L'eòlica, però, ha gene­rat rebuig entre les enti­tats gar­ri­guen­ques més acti­ves, que fa dos anys van pres­si­o­nar fins a acon­se­guir que no fos­sin inclo­sos com a zona pri­o­ritària de desen­vo­lu­pa­ment eòlic. No obs­tant, les empre­ses han optat per fer petits parcs –un a tocar de l'altre– de fins a 50MW, el que els per­met cobrar la prima. D'altra banda, les polèmiques a comar­ques com el Pri­o­rat han empès l'admi­nis­tració a obli­gar les empre­ses a soter­rar la majo­ria de línies gar­ri­guen­ques.

Josep M. Rué, de la Coor­di­na­dora per una Eòlica Sos­te­ni­ble, que agrupa 16 enti­tats, asse­gura: “Estem a favor de l'eòlica, però con­tra la mas­si­fi­cació i l'espe­cu­lació. Amb la potència pre­vista superem 10 cops la demanda de la comarca.” La majo­ria dels parcs es con­cen­tren a la Gra­na­de­lla i Bella­guarda. La crisi de l'oli ha dei­xat l'agri­cul­tura local molt tocada. No és coin­cidència que el nou alcalde de la Gra­na­de­lla, Car­les Gibert, fos el pre­si­dent d'una pla­ta­forma mem­bre de la coor­di­na­dora. “A l'Ajun­ta­ment, quasi tot estava ja tra­mi­tat. Ens hem de men­jar amb pata­tes els parcs auto­rit­zats, però no en posa­ran cap més”. Amb 770 habi­tants i una demo­gra­fia en declivi, l'apor­tació anual dels cinc parcs suposa la mei­tat del pres­su­post muni­ci­pal. “És un cara­mel, però el que reben els pro­pi­e­ta­ris dels ter­renys i el con­sis­tori només suposa el 3,7% de la inversió de les eòliques. Ho ren­di­bi­lit­zen en 8 anys i tenen una con­cessió de 30”, asse­gura Gibert. I hi afe­geix: “Els que no han vol­gut arri­bar a un acord, els han expro­piat...”. L'Ajun­ta­ment intenta rene­go­ciar el con­veni amb la pro­mo­tora de l'Auli­ver, pen­dent només del permís muni­ci­pal d'obres. “Pre­te­nem que s'impli­quin amb el ter­ri­tori i creïn llocs de tre­ball, tot con­tri­buint al desen­vo­lu­pa­ment de sec­tors com el turisme.”

La Gra­na­de­lla com­par­teix l'Auli­ver amb Bella­guarda. Al con­trari que els veïns, l'Ajun­ta­ment és clara­ment favo­ra­ble a l'eòlica. “Som 370 habi­tants, lluny de tot arreu. Quina altra empresa vindrà a inver­tir-hi i crear llocs de tre­ball? Tan sols tin­drem el que ningú no vul­gui, com abo­ca­dors o tèrmi­ques... L'eòlica és una opor­tu­ni­tat”, asse­gura l'alcalde, Josep R. Mateu. L'opo­sició muni­ci­pal opina el con­trari. L'Auli­ver fac­tu­rarà uns 7 mili­ons, segons càlculs d'Eolic­cat. A Bella­guarda, hi dei­xarà uns 300.000 euros, l'equi­va­lent a tot el pres­su­post muni­ci­pal. “L'impacte visual és l'únic que molesta, però hi ha pre­vist un cen­tre d'inter­pre­tació de l'eòlica i amb aquests diners volem lli­gar el turisme verd amb el de l'oli”. Per con­tra, la coor­di­na­dora con­si­dera que “l'acu­mu­lació de molins trans­forma el pai­satge en indus­trial i fre­narà el turisme”.

Cada megawatt reque­reix 1,3 mili­ons d'inversió. Parcs com el pro­jec­tat als Forns –a la serra de la Llena, una altra zona d'expansió eòlica pos­si­ble– estan en espera de com aca­bin les nego­ci­a­ci­ons entre les eòliques i el minis­teri per la prima a par­tir del 2013.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.