Serveis

Aigua per a tothom

Després d'una primera onada d'aiguats exclusivament litorals, finalment les pluges recarreguen els aqüífers de la Catalunya de secà

Els embassaments que abasten l'àrea metropolitana recuperen en quinze dies el que han perdut en quatre mesos

A la conca catalana de l'Ebre han entrat 186 hm³ en una setmana

L'aigua entra als pantans del Ter i el Llobregat a un ritme de 40 m³/s
Els pantans ebrencs es troben només a la meitat de la capacitat

Els embas­sa­ments han recu­pe­rat en quinze dies les reser­ves d'aigua que tenien fa qua­tre mesos. Quan sem­blava que la tar­dor mete­o­rològica pas­sa­ria de llarg, el novem­bre ha començat amb un seguit de bor­ras­ques gene­ro­ses que ja han fet aug­men­tar les reser­ves de les con­ques inter­nes en 91 hectòmetres cúbics (hm³) i en 186 les dels embas­sa­ments de l'Ebre, només en una set­mana, i men­tres­tant l'aigua con­ti­nua entrant a les capçale­res del sis­tema Ter-Llo­bre­gat a un ritme de 40 m³/s, i de 26 a Oli­ana. Les pre­ci­pi­ta­ci­ons també han permès ree­qui­li­brar els aqüífers del país, que, a l'estiu, extre­ma­ven les diferències entre la Cata­lu­nya humida i la de secà. En con­tra del que és habi­tual, els embas­sa­ments del Piri­neu llei­datà tenien pro­por­ci­o­nal­ment menys reser­ves que els del sis­tema Ter-Llo­bre­gat, amb un fol­gat 91% de la seva capa­ci­tat en ple mes d'agost. Muni­ci­pis de la Segarra i la Conca de Bar­berà van haver de recórrer a les res­tric­ci­ons i a la por­tada d'aigua amb cami­ons cis­terna a causa del que ja començava a ser una sequera pre­o­cu­pant –en aquest sen­tit, cal recor­dar que molts pobles de l'inte­rior de les comar­ques de Lleida i Tar­ra­gona no s'abas­ten des de pan­tans, sinó des de pous pro­pis.

Després d'un començament de tar­dor excep­ci­o­nal­ment càlid i molt sec, que feia pre­veure l'acce­le­ració de la sequera, el novem­bre ha girat la truita. L'excep­ci­o­na­li­tat la demos­tren, per exem­ple, els 32 graus centígrads que regis­trava l'Obser­va­tori Fabra aquest octu­bre, una fita que no s'havia donat en un segle. A finals d'aquell mes, però, una pri­mera onada de plu­ges va dei­xar 120 litres a Cons­tantí i 144 a Mal­grat, encara que només 40 al Piri­neu, un règim que no aju­dava els pan­tans. La truita s'ha girat amb un cicló medi­ter­rani que ha escom­brat el país la pri­mera set­mana de novem­bre. La pre­ci­pi­tació arri­bava fins a 293 litres a Núria i 260 a Cer­tas­can i amb grui­xos de neu de mig metre a la Bonai­gua. Aquest cicló també xopava la Cata­lu­nya de secà, perquè comar­ques aban­do­na­des durant mesos per la pluja com ara el Segrià, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre suma­ven 20 litres, i l'Anoia i el Bages arri­ba­ven fins als 200. Per pri­mer cop, l'agència fede­ral ame­ri­cana d'anàlisi atmosfèrica (NOAA) clas­si­fi­cava com a tem­pesta tro­pi­cal un cicló del Medi­ter­rani. El cap de set­mana pas­sat una altra ton­gada de plu­ges va dei­xar 171 litres a Vila­drau i 132 a l'Espluga de Fran­colí.

Con­ques inter­nes

A diferència de les bor­ras­ques ante­ri­ors, aquesta dei­xava els regis­tres màxims a les ser­ra­la­des pre­li­to­rals dels Ports, les mun­ta­nyes de Pra­des, Sant Llo­renç del Munt i el Mont­seny, però un altre cop comar­ques seques com ara el Pla d'Urgell i la Noguera i les Ter­res de l'Ebre acu­mu­la­ven més de 50 i 60 litres. En aquests quinze dies de pluja, els pan­tans de les con­ques inter­nes han aug­men­tat les reser­ves en 91 hm³; s'han acos­tat, així, a les reser­ves que tenien abans de l'agost i han igua­lat la situ­ació de fa un any amb un bon coixí del 88%. Sau és el que ha notat una entrada més gran d'aigua, 40 hm³, fet que li ha permès pas­sar del 58% al 82% de la seva capa­ci­tat. Sus­queda encara man­te­nia un 91% de les seves reser­ves abans de l'epi­sodi de plu­ges. Només amb l'entrada de 15 hectòmetres ja s'ha situat en un 97%, de manera que l'Agència Cata­lana de l'Aigua (ACA) l'ha començat a desem­bas­sar a un ritme de 55 m³/s per la presa del Pas­te­ral. Dime­cres també s'havia de desem­bas­sar el pantà de Boa­de­lla, a la conca de la Muga, que és al 76% de la seva capa­ci­tat i que ha aug­men­tat un 14% la seva reserva en pocs dies. A la conca del Llo­bre­gat, la Baells ha recu­pe­rat divuit punts i avui es troba al 87% de la seva capa­ci­tat, amb 20 hectòmetres més. Al Car­de­ner, la Llosa del Cavall i Sant Ponç també gua­nyen tres i sis punts, res­pec­ti­va­ment. El sis­tema Ter-Llo­bre­gat ha estat el més bene­fi­ciat glo­bal­ment per aquesta onada plu­josa tenint en compte que s'ha situat al 90% de les seves reser­ves, amb 82 hm³ més en quinze dies.

Conca de l'Ebre

Menys gal­dosa és la situ­ació als embas­sa­ments cata­lans de les xar­xes del delta de l'Ebre, l'Urgell i la Noguera Riba­gorçana, on les reser­ves actu­als, el 53%, estan vint punts per sota de les de fa un any. En qual­se­vol cas, però, les pre­ci­pi­ta­ci­ons recents també han can­viat la tendència als embas­sa­ments cata­lans de l'Ebre, on en una set­mana han entrat 186 hm³ i fins a 222 l'últim mes. Que la pluja ha estat tan gene­rosa, aquest cop, al Piri­neu llei­datà com a la resta ho demos­tra el fet que també el pantà de Talarn recu­pera els 180 hectòmetres cúbics que ja tenia el 5 d'agost, i n'havia gua­nyat 63 l'últim mes. Esca­les, Rialb i Oli­ana també gua­nyen reser­ves. L'aigua emma­gat­ze­mada con­ti­nuarà aug­men­tant perquè encara n'entra per la capçalera dels pan­tans. A més, aquest cap de set­mana ha començat un altre epi­sodi plujós; el Ser­vei Mete­o­rològic de Cata­lu­nya pre­veia que, ini­ci­al­ment, es con­centrés al lito­ral i al pre­li­to­ral i que s'estengués arreu entre avui i demà.

550
hectòmetres cúbics
emmagatzemen els cinc embassaments del sistema Ter-Llobregat, que abasta l'àrea metropolitana de Barcelona; poc menys que l'any passat.
88
per cent
d'aigua hi ha avui als pantans de les conques internes de Catalunya, després de quinze dies de pluja en què s'ha recuperat el nivell perdut en quatre mesos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.