MARIA CREHUET
. ALCALDESSA D'ORDIS
“Hem d'intercanviar l'energia, no vendre-la”
“Penso que s'ha d'intentar que una part de la generació de l'energia es faci allà on es consumeix”
“La idea és ‘llogar' els fems per generar gas i, posteriorment, recuperar-los per adobar la terra”
L'espurna es va encendre a Brussel·les.
El 2009 vam anar amb Richard Elelman i el tècnic de medi ambient de Figueres a unes jornades d'Energy Cities a Brussel·les que es van tancar amb una conferència de Jeremy Rifkin. L'economista nord-americà va explicar que absurd que és fer grans centrals i grans transports quan tenim prou tècniques perquè l'energia sigui més democràtica, més propera i es generi i es gestioni de manera diferent. Llavors em vaig plantejar: “Tant anar a la contra potser que hi fem alguna cosa a favor, no?”. Menys d'un any després, a la Iaeden em venien el mateix que jo els havia plantejat. Era com si el boomerang tornés a mi. Tant se val! Ells van assenyalar Ordis com a lloc adequat per fer la prova pilot gràcies a una subvenció que podia arribar de la diputació. Evidentment vaig dir que sí.
Prova pilot, doncs, engegada.
Vam aprovar l'arrencada de tot plegat el 29 de juliol del 2010. Primer vam fer uns estudis a un 50% de les cases del poble per veure l'eficiència energètica. Se'ls facilitava l'informe amb dades de l'orientació de la casa, el que gastava en electrodomèstics, calefacció, refrigeració, com rendia l'aïllament i al final s'hi afegien una sèrie de consells.
Han engegat ja més iniciatives.
Es treballa amb un projecte de planta de biogàs amb les granges. Ja tenim un estudi universitari que garanteix que els residus són bons per generar gas. La idea és llogar els fems per generar gas i, posteriorment, recuperar-los per adobar la terra.
Aquesta setmana passada van instal·lar un aerogenerador.
Gràcies a la diputació i la fundació La Caixa aquest molí helicoïdal ens permetrà donar llum directa a l'escola o a l'enllumenat públic depenent de si funciona de dia o de nit. Servirà per a dues coses: per comprovar quina capacitat de vent tenim al nucli per poder-ne instal·lar a les cases i tindrà també una funció didàctica. Sembla una escultura de l'Alfaro. A Valladolid n'han posat al passeig del Pisuerga, una farola i un molí intercalats.
Això són coses petites.
Que van sumant, sí. Caldrà trobar mecanismes per treballar en equip. De moment s'han fet petites coses en l'àmbit municipal, però s'han de fer agrupats.
La mare dels ous, però, és el canvi de normativa.
Sí. Ens n'hauran d'excloure com a prova pilot, perquè la normativa obliga ara mateix a vendre l'energia que generes i haver-te de donar d'alta com a activitat.
Tot es basa en la filosofia que l'energia no s'ha de vendre sinó intercanviar-la amb la xarxa
general.
Exacte. Tenint en compte que l'energia és a tot arreu, en lloc de fer grans centres de producció, grans autovies i grans autopistes de transport, s'ha d'intentar que una part de la generació de l'energia sigui on es consumeix, de tal manera que no hi hagi venda sinó intercanvi. Cal democratitzar l'energia.
No troben la reticència de les companyies elèctriques?
Tenim un conveni subscrit amb Endesa. Ells són els primers a qui interessa fer la prova pilot perquè el futur va per aquí.
El molí, com a punta de llança, i després, les plantes de biogàs.
La planta de biogàs es fa a través dels grangers i de la iniciativa privada. Això del biogàs ja fa dies que està inventat. Jo he estat en una regió a Alemanya en què hi ha 25 plantes en un radi de cinc quilòmetres. La planta és del pagès, a la comarca tenen una cooperativa creada per empresaris del sector i de propietaris que gestionen la xarxa de calefacció. Els pobles són tots d'una dimensió semblant a la d'Ordis.
És rendible tot això?
No. A les pel·lícules de l'Oest feien “toc, toc” i en sortia petroli. Això s'ha acabat. Cada cop s'ha d'anar a buscar més avall i en surt de menys qualitat. Ens hem d'espavilar.
k
Ramon Folch, un expert mediambiental, ens explicava fa poc que el petroli ens sortirà a deu euros el litre en deu anys. Serà rendible això? Ens hi posem o no ens en sortim. Quan innoves tot es fa complicat. Quan vam posar plaques solars per a la llar d'infants i calefacció amb sol radiant, cap de les empreses que es venien com a solar te la recomanaven. Em vaig haver de plantar. Ara vuit anys després això ha canviat.