Medi ambient

Baix Ebre

L'Ametlla de Mar rebutja el projecte del parc eòlic marí

El consistori, governat per CiU, farà un ple dilluns per reclamar al govern català que retire el projecte Zèfir

Tots els grups polítics hi estan d'acord i es constitueix una coordinadora antiparc

Després de setmanes de silenci, l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar ha parlat i s'ha mostrat clarament en contra del projecte Zèfir, el parc eòlic experimental que l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) projecta davant la costa del municipi. No caldrà ni convocar una consulta popular vinculant com inicialment s'havia anunciat, ja que tots els partits polítics amb representació al consistori (CiU, el PP, ERC i el PSC) estan d'acord a aturar el projecte. Així, per dilluns s'ha convocat un ple extraordinari amb un únic punt en l'ordre del dia: rebutjar el parc eòlic marí i exigir al govern català que el retire.

Tot i que el consistori no té competències en zona marítima i terrestre, l'alcalde, el convergent Andreu Martí, es va mostrar confiat que el govern català farà marxa enrere. “Conec el president i aquest govern, i estic convençut que el retiraran i que no caldrà anar més enllà”, va manifestar, i alhora va reconèixer que ja ha fet gestions en aquest sentit. El que no va voler explicar és què faran si el govern no el retira.

L'impacte paisatgístic i l'afectació que podria tindre en els dos pilars econòmics del municipi, el turisme i la pesca, són els arguments principals del consistori per rebutjar el parc. “Creiem que el projecte podria pertorbar el model turístic i urbanístic sostenible del nostre municipi”, va afirmar Martí.

El projecte Zèfir preveu una inversió de 140 milions d'euros i la instal·lació en una primera fase de quatre aerogeneradors de 190 metres d'altura a només 3,5 quilòmetres de la costa. Seria el primer parc eòlic marí de tot l'Estat espanyol.

LA DATA

18.01.12
Acaba
el termini per presentar al·legacions a la sol·licitud d'ocupació del domini públic.

LA FRASE

Si l'Ajuntament de l'Ametlla diu que no el vol, la Generalitat el retirarà; n'estic convençut
Andreu Martí
Alcalde de l'Ametlla de Mar (CiU)

Més veus en contra

La societat civil de l'Ametlla també s'ha començat a mobilitzar en contra del parc eòlic. Així s'ha constituït la coordinadora antiparc eòlic marí. La formen juristes, biòlegs i tècnics, entre altres, i asseguren que representen més del 60% dels més de 7.000 habitants del municipi. “Ens hi oposem per l'afectació que tindrà en la pesca, perquè es troba dins d'una zona de protecció per als ocells i de platges verges, per la boira espessa que generen aquests parcs i per l'impacte sonor”, resumeix Maite Puell, la portaveu. També la Confraria de Pescadors, que en un principi no s'hi havia oposat, ara es posa al costat de l'Ajuntament, segons va confirmar ahir el seu secretari, Tomàs Margalef.

Per contra, fonts properes a la patronal eòlica catalana van alertar que renunciar a aquest projecte implicarà perdre llocs de treball, la possibilitat que empreses vinculades a la indústria eòlica s'hi instal·lin i un màster d'energia eòlica marina que s'havia d'impartir a partir del curs vinent a la URV.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.