Medi ambient

Rècord de producció d'energia a pantans

El 2011 va ser l'any més fort de les centrals de les conques gironines

Les pluges van fer que la conca estigués a una mitjana del 90,5% de capacitat

Tots els pantans gironins estan per sobre del 80% de la seva capacitat

L'excep­ci­o­na­li­tat plu­viomètrica de l'any pas­sat va tenir diver­sos efec­tes. Les con­ques giro­ni­nes van acon­se­guir tenir gran part de l'any un bon estat ecològic, l'abas­ta­ment no va peri­llar en cap moment, i els pan­tans van pre­sen­tar sem­pre uns nivells ele­vats d'ocu­pació. A més, es van asso­lir xifres rècord de pro­ducció hidroelèctrica, actu­al­ment gai­rebé l'única font de gene­ració elèctrica exis­tent a les comar­ques giro­ni­nes. Segons dades d'Endesa, el 2011 es van gene­rar a les cen­trals de les con­ques giro­ni­nes 334.149 megawatts per hora (MWh). Això repre­senta un incre­ment subs­tan­cial res­pecte de l'ener­gia produïda en anys ante­ri­ors: 259.485 el 2010 i 245.581 el 2009 o 175.756 el 2008. A més, les dades del 2011 van superar un 15,2% la mit­jana històrica anual de les cen­trals hidroelèctri­ques giro­ni­nes, que se situa a l'entorn dels 290.000 MWh.

Segons Ángel García, res­pon­sa­ble del Cen­tre de Con­trol d'Hidroelèctri­ques d'Endesa a Cata­lu­nya, aquesta és la pro­ducció més alta “com a mínim dels últims deu anys” i des de la unió de les diver­ses com­pa­nyies elèctri­ques dins Endesa. García ho ha atribuït “al bon com­por­ta­ment hidrològic de la conca, amb un any amb una plu­vi­o­me­tria molt per sobre de la mit­jana històrica”. A més, hi ha afe­git: “Serà difícil repe­tir un any com aquest; estem molt bé de reser­ves, però encara que sigui estadísti­ca­ment, cos­tarà acon­se­guir una altra vegada les xifres del 2011.” Una mos­tra de l'excep­ci­o­na­li­tat hídrica de l'any pas­sat és que el pantà de Sus­queda va ves­sar dues vega­des. Si ja és excep­ci­o­nal que l'embas­sa­ment vessi, que ho faci dos cops en un any és insòlit. Pri­mer va ves­sar a mit­jan març, quan la gran entrada d'aigua gràcies a les for­tes plu­ges va fer que la presa vessés diver­sos dies seguits. Al novem­bre hi va tor­nar, el dia 23. Això va per­me­tre diri­gir més aigua cap a les tur­bi­nes de la cen­tral elèctrica. En total, durant l'any pas­sat es va arri­bar a una mit­jana d'ocu­pació dels embas­sa­ments de la conca del 90,5%, quan el 2010 la xifra va ser del 81,3%.

En tot cas, dels més de 334.000 MWh gene­rats a les con­ques giro­ni­nes, un 80% cor­res­pon a les cen­trals hidroelèctri­ques de Sau i Sus­queda, on hi ha les més impor­tants de la demar­cació. La resta s'ha de repar­tir entre altres cen­trals més peti­tes, com ara la dels embas­sa­ments de Boa­de­lla i el Pas­te­ral, o la que hi ha a Tre­gurà, a Vila­llonga de Ter. Tot i aques­tes xifres, la pro­ducció hidroelèctrica giro­nina con­ti­nua sent poc des­ta­cada com­pa­rada amb la de les comar­ques llei­da­ta­nes i la franja. García, de fet, adme­tia ahir que si bé les xifres eren “impor­tants”, no són deci­si­ves en el con­junt del grup, amb cen­trals potents a l'Ebre, la Noguera Riba­gorçana i el Segre. De fet, entre Cata­lu­nya i la Franja es van gene­rar, el 2011, 5,5 mili­ons de megawatts per hora. Res­pecte a la resta de con­ques, la de Girona –sobre­tot el Ter i una mica la Muga– és l'única que va créixer durant el 2011, ja que a les ins­tal·laci­ons del Prin­ci­pal la gene­ració elèctrica va bai­xar a causa dels bai­xos nivells en les reser­ves d'aigua embas­sa­des.

Els pan­tans, plens

Els embas­sa­ments del Ter i la Muga con­ti­nu­a­ven ahir a uns nivells d'ocu­pació molt ele­vats. Des­taca el cas de Boa­de­lla a la Muga, el pantà que habi­tu­al­ment pre­senta més pro­ble­mes. A hores d'ara està al 83% de la seva capa­ci­tat, molt més que els 56% de fa un any. Les mit­ja­nes dels últims cinc i deu anys també estan entre el 50 i el 60%.

Pel que fa al Ter, els embas­sa­ments pre­sen­ten xifres simi­lars. Sus­queda està al 89,3%, una xifra gai­rebé idèntica a la de fa un any, i per sobre de la seva mit­jana. Sau regis­tra un 85,4%, cinc punts per sobre de les xifres d'un any enrere, i també bas­tant per sobre dels regis­tres habi­tu­als en l'última dècada. Les neva­des d'aquests dies hau­rien d'afa­vo­rir que com a mínim no es rebai­xes­sin aques­tes quan­ti­tats.

LA FRASE

23.11.2011
va ser
quan Susqueda va vessar per segona vegada l'any passat. La primera havia estat a mitjan març.

LA DATA

Serà difícil repetir un any com aquest pel que fa a la producció hidroelèctrica
Ángel García
responsable del centre de control d'hidràuliques d'endesa
89
per cent de capacitat
registrava ahir el pantà de Susqueda. Sau estava ple en un 85% i Boadella, en un 83%.
333.149
megawatts per hora
es van generar a les centrals hidroelèctriques de les conques gironines durant el 2011.

Endesa acabarà les vàlvules de Susqueda la tardor vinent

L'empresa està enllestint la segona i la tercera
Que el pantà hagi estat tan ple ha dificultat els treballs
Oriol Mas

Endesa està afrontant ja la recta final de la substitució de les vàlvules de la presa de Susqueda. Aquest projecte permetrà modernitzar les sortides d'aigua controlades des de la mateixa presa, i que s'utilitzen en el cas que l'embassament estigui molt ple; que fallés el canal subterrani que va fins al Pasteral per la central hidroelèctrica; o bé per deixar anar més aigua al riu per a activitats recreatives. Les vàlvules són del 1968, i amb el canvi la companyia ha volgut també evitar riscos de mal funcionament.

Les obres han estat fins ara complicades per la mateixa naturalesa dels treballs, que obliga a dissenyar tot un seguit d'estructures i mètodes específics. Van començar a mitjan del 2010, i si bé inicialment estava previst que s'acabessin a final del 2011, s'haurà tardat gairebé un any més. Segons el coordinador de l'Agrupació Ter d'Endesa Generación, Pepe Serrano, esperen tenir-ho tot enllestit la tardor d'aquest any, perquè ja tenen una vàlvula acabada i n'hi ha dues més que ho estaran a principi de març, quan es faran les pertinents proves abans de la posada en servei definitiva. Llavors es començarà la instal·lació de la quarta i última, que durarà mig any aproximadament: “Hem hagut d'anar reformulant els projectes sobre la marxa, perquè no totes les estructures de les vàlvules són idèntiques i s'ha de treballar molt al detall.” En alguns casos s'ha hagut de refer el projecte per tan sols 10 centímetres de diferència entre les vàlvules. A més, les tasques s'han complicat amb l'ocupació tan alta que ha tingut el pantà des que es van iniciar els treballs, amb molts mesos per sobre del 90% de la seva capacitat.

A la tardor esperem tenir la quarta vàlvula a punt, i així acabar tota aquesta obra
Pepe Serrano
coordinador de l'Agrupació Ter d'Endesa Generación
No totes les estructures de les vàlvules són iguals, per això hem hagut d'anar reformulant els projectes


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.