Medi ambient

vallès occidental

L'ecoparc de Vacarisses vol residus d'altres comarques

Hi entren menys deixalles de les previstes perquè sigui rendible i això implicarà augmentar les tarifes

El Consorci de Residus vol unificar els criteris de les taxes que s'apliquen als municipis

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental treballa amb l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) perquè el Centre de Tractament de Residus de Vacarisses (CTRV) pugui rebre deixalles dels municipis de comarques veïnes, com ara el Vallès Oriental, el Maresme o el Bages.

Aquesta és una iniciativa que va avançar dilluns el president del consorci, el regidor sabadellenc Juan Carlos Sánchez, i que té per objectiu “abaratir els costos de tractament” dels residus, ja que des que es va posar en marxa l'ecoparc a Vacarisses no s'estan complint les expectatives d'entrada de residus i ha rebut a l'entorn de 150.000 tones en un any, una xifra que suposa un 5% menys que el 2010. Això suposa que el CTRV funcioni per sota del 80% de la seva capacitat i que en perilli la rendibilitat. Aquesta davallada es pot traduir en una pujada de les tarifes d'entrada de tones de residus de la fracció resta per als municipis que la utilitzin, i Sánchez creu que, amb els residus que entrin d'altres comarques, aparcant la idea de fer instal·lacions “en clau territorial i fer-les en clau de fluxos”, es podrà optimitzar les instal·lacions i “mantenir les actuals tarifes”.

El decreixement d'entrades de residus al CTRV s'explica per una menor generació als municipis motivada per la crisi, però també per un increment de la qualitat de la recollida selectiva en origen, que també es tradueix en una reducció de la factura per als municipis, ja que són deixalles que no van a parar al CTRV. A més, alguns municipis, com és el cas del de Sant Cugat, han deixat d'utilitzar el centre de Vacarisses i han preferit portar les deixalles als ecoparcs de l'àrea metropolitana. Sánchez defensa que en el context econòmic actual és impensable construir més infraestructures a tots els territoris i considera que “cal actuar en clau de xarxa” amb comarques veïnes.

Harmonitzar taxes

Una de les prioritats del Consorci de Residus pel 2012 és unificar els criteris de cobrament de les taxes de residus a cada municipi. Sánchez és conscient que “hi ha una part de sobirania municipal en què no podem entrar”, però creu que sí que es poden “harmonitzar” les taxes en funció del que es repercuteix al ciutadà per cobrir el cost del servei.

Un altre repte per aquest any és trobar un dipòsit de residus que substitueixi l'argilera Elena de Cerdanyola, clausurada a final del 2011, on dipositar les bales de deixalles del CTRV. Amb l'Entitat Metropolitana han de buscar la ubicació a la comarca, però també hi ha la possibilitat que se situï fora del Vallès Occidental.

LA XIFRA

14.800
tones de residus
menys ha rebut el CTRV de Vacarisses durant el 2011, fruit de la millora de la recollida selectiva.

LA FRASE

Treballem perquè les instal·lacions no funcionin en clau territorial, sinó en clau de fluxos
Juan Carlos Sánchez
president del consorci de residus del vallès occidental


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.