Medi ambient

pirineu

Andorra vol cremar els residus del Pirineu català

Fa tres mesos que el principat pirinenc espera que l'Estat espanyol desbloquegi un acord que li permetrà importar escombraries

La Generalitat preveu enviar-hi unes 10.000 tones a l'any

Andorra neces­sita escom­bra­ries. Les neces­sita si no vol con­ver­tir en un fiasco econòmic la cons­trucció, el 2006, de la gran planta inci­ne­ra­dora de la Come­lla. Es va cons­truir en ple boom econòmic i amb unes pre­vi­si­ons d'acti­vi­tat que s'han esfon­drat amb la crisi. Si la planta no crema un mínim de 45.000 tones l'any, el govern d'Andorra ha de com­pen­sar econòmica­ment la con­ces­sionària. L'any 2010 només va poder trac­tar 39.031 tones, totes pro­ce­dents d'Andorra, i el 2011 el volum va bai­xar a 36.583 tones i el govern d'Andorra es va posar a mirar cap al sud, cap a Cata­lu­nya, on la gestió de resi­dus sem­pre ha estat un mal­de­cap a les comar­ques de mun­ta­nya i on les polítiques de fre a la inci­ne­ració estan omplint els dipòsits con­tro­lats amb rapi­desa.

El novem­bre pas­sat, Andorra i l'Estat espa­nyol van sig­nar un con­veni de col·labo­ració que per­met, per pri­mer cop, que Andorra importi escom­bra­ries. Fins ara, resi­dus ani­mals, de reco­llida selec­tiva i de la cons­trucció han fet el camí con­trari i es trac­ten en cen­tres cata­lans espe­ci­a­lit­zats en cada mate­rial. Ara, per pri­mer cop serà Andorra qui impor­tarà resi­dus cata­lans.

L'acord porta tres mesos blo­que­jats al Minis­teri d'Agri­cul­tura espa­nyol, que és qui ha de fer l'enco­mana de la gestió d'aquest acord a favor de la Gene­ra­li­tat. Fins que no es faci aquest tràmit el govern català i l'andorrà han d'espe­rar. Des de Cata­lu­nya adme­ten que el retard és lògic a causa del canvi de govern a l'Estat, però con­fien que no es demori gaire. El direc­tor de l'Agència Cata­lana de Resi­dus, Josep Maria Tost, creu que l'acord és posi­tiu per a totes les parts. L'agència té pre­vist que la major part dels resi­dus que s'enviïn a Andorra pro­vin­guin de la Cer­da­nya: el dipòsit con­tro­lat de Bell­ver de Cer­da­nya es troba al límit de la seva capa­ci­tat. L'altra gran planta del Piri­neu és la de Fígols, a Tremp, que dóna ser­vei als dos Pallars, l'Alta Riba­gorça i l'Aran. També està a prop del límit de la seva capa­ci­tat però el govern ja ha ini­ciat el tràmit per ampliar-lo.

El govern cal­cula que cada any enviarà unes 10.000 tones de resi­dus a Andorra un cop l'Estat doni llum verd a l'ope­ració. Amb aquesta quan­ti­tat, la planta andor­rana supera­ria les 45.000 tones a l'any que es va impo­sar de mínim amb la con­ces­sionària.

El grup eco­lo­gista de Ponent Ipcena ha aixe­cat la veu per cri­ti­car que amb aquest acord es con­tinuï apos­tant per la inci­ne­ració i no per altres for­mes de gestió dels resi­dus.

LA DATA

26.7.2006
Va engegar
la planta de residus de la Comella. La crisi ha fet que s'hi rebin menys residus dels previstos.

Estira-i-arronsa a Tremp

Continua l'estira-i-arronsa per l'ampliació de l'abocador de Fígols, situat al terme de Tremp i que dóna servei al Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la Val d'Aran. El govern català el vol ampliar però l'Ajuntament de Tremp no hi està d'acord i manté la seva oposició perquè el projecte no reuneix prou garanties de control de lixiviats (els sucs líquids que genera l'acumulació de residus), de les sortides d'aigua i de l'emanació de gasos i pudors. A aquests dubtes municipals sobre la planta s'hi ha afegit aquest mes un requeriment de la fiscalia de medi ambient perquè es creï una franja neta antiincendis. El Consell Comarcal del Pallars Jussà, que és qui té la concessió de la planta, ja ha posat fil a l'agulla i està treballant en la construcció de la franja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.